ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διερευνητικές επαφές: Τι είπαν Μητσοτάκης και Τσίπρας στη Βουλή

Διερευνητικές επαφές: Τι είπαν Μητσοτάκης και Τσίπρας στη Βουλή
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η χτεσινή συζήτηση στη Βουλή δεν περιορίστηκε στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, που ήταν το αντικείμενό της.

Επεκτάθηκε σε όλο το εύρος των ελληνοτουρκικών, με έμφαση στις διερευνητικές επαφές, των οποίων ο 61ος γύρος θα ξεκινήσει στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε συγκεκριμένα:

«Προσερχόμαστε, λοιπόν, με αισιοδοξία, με αυτοπεποίθηση, αλλά και με ελπίδες στις διερευνητικές επαφές που θα ξεκινήσουν στις 25 Ιανουαρίου. Προσερχόμαστε, όμως, και με μηδενική αφέλεια. Θυμίζω ότι οι διερευνητικές επαφές είναι άτυπες, μη δεσμευτικές συναντήσεις, είχαν διακοπεί μετά από σχεδόν 15 χρόνια το 2016 επί της προηγούμενης Κυβέρνησης και στόχος της δικής μας Κυβέρνησης είναι τώρα να συνεχιστούν από το σημείο στο οποίο σταμάτησαν.»

Σε ό,τι αφορά την ατζέντα των συζητήσεων, ο πρωθυπουργός επισήμανε:

«Πρόθυμα, λοιπόν, θα συζητήσουμε στο φως του Διεθνούς Δικαίου το ζήτημα για το οποίο διαφωνούμε εδώ και δεκαετίες και το οποίο και προκάλεσε την πρόσφατη ένταση, τον καθορισμό, δηλαδή, των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Υπογράμμισε δε ότι:

«Με την ίδια παρρησία, όμως, διακηρύσσω ότι καμία συζήτηση δεν μπορεί να αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας. Ούτε, προφανώς, να αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες και κανόνες Διεθνούς Δικαίου. Γι΄ αυτό ακριβώς έχουμε πει πολλές φορές ότι αν δεν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε, τότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε για τον τρόπο με τον οποίον θα παραπέμψουμε τη διαφωνία μας στα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα».

Ανησυχούμε

Από τη μεριά του, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του λόγω της ασάφειας «γύρω από το μείζον ζήτημα των επόμενων ημερών, την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών. Κρίσιμα ερωτήματα, τα οποία δεν έχουν αποσαφηνισθεί, είναι με ποια ατζέντα πάμε σε αυτές τις συνομιλίες, με ποιους στόχους πάμε σε αυτές τις συνομιλίες, με ποιες επιδιώξεις θα πάμε;».

Ξεκαθαρίζοντας τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε:

«Στηρίζουμε την επανεκκίνηση των διερευνητικών για υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, με την προοπτική και την ελπίδα να επιτευχθεί μια έντιμη συμφωνία στη βάση του διεθνούς δικαίου είτε διμερώς είτε με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η Ελλάδα, όμως, πρέπει να είναι κάθετη απέναντι σε οποιαδήποτε συζήτηση για δήθεν γκρίζες ζώνες ή απέναντι σε οποιαδήποτε συζήτηση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας. Πρέπει να είναι κάθετη, επίσης, απέναντι σε πιέσεις τρίτων για ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Εν ολίγοις, εν μέσω του τοξικού πολιτικού κλίματος του τελευταίου διαστήματος, στα ελληνοτουρκικά οι τόνοι κρατιούνται σχετικά χαμηλά και κρατιούνται οι γέφυρες συνεννόησης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.