Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Οι νεκροί δεν είναι στατιστική
Ευθύνες στην κυβέρνηση «για όσα συμβαίνουν και όσα έρχονται» επέρριψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας, κατηγορώντας την για «ιδεοληψίες», «αλαζονεία της εξουσίας» και «άρνηση να συμμεριστεί τις απόψεις της κοινωνίας».
«Η χώρα ζει κάτω από τη βαριά σκιά της πανδημίας. Χιλιάδες συνάνθρωποί μας υποφέρουν, φοβούνται, αγωνιούν, πεθαίνουν. Είναι μια πρωτοφανής από πολλές απόψεις κατάσταση. Που απαιτεί από όλους μας, κυβέρνηση, αντιπολίτευση, κρατικό μηχανισμό, πολίτες, μια νέα συνείδηση συλλογικότητας. Eίναι κατώτερος των περιστάσεων όποιος μέσα σε μια τέτοια κατάσταση, συμπεριφέρεται και πολιτεύεται με όρους ιδιοτέλειας κάθε είδους. Πολιτικής, ή και οικονομικής», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του και συνέχισε:
«Όσο με αφορά πιστεύω βαθιά, ότι η ειλικρίνεια, και η αφοσίωση, χωρίς κομματικούς και μικροκομματικούς λογαριασμούς, στην προσπάθεια να σωθούν όσο γίνεται περισσότερες ανθρώπινες ζωές, πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας».
Όπως τόνισε στη συνέχεια, πρέπει να ετοιμαστούμε και να προετοιμαστούμε για το τρίτο, ίσως και χειρότερο κύμα, της πανδημίας για το οποίο προειδοποιούν οι επιστήμονες. «Τη χώρα, την κοινωνία, το ΕΣΥ, τον εαυτό μας. Και δεν θα προετοιμαστούμε, δεν θα προετοιμάσουμε, αν δεν δούμε τα λάθη, τις αβελτηρίες, τις παραλείψεις, που οδήγησαν στην πολύνεκρη τραγωδία του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη«, ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αν καλλιεργήσουμε τον εφησυχασμό, ότι με το εμβόλιο, με το καλοκαίρι, με τη βοήθεια του Θεού το κακό θα περάσει. Αν η κυβέρνηση, που έχει την κύρια ευθύνη για όσα συμβαίνουν και όσα έρχονται, δεν συνειδητοποιήσει πόσο κόστισαν σε ζωές οι ιδεοληψίες που την καθοδηγούν, η αλαζονεία της εξουσίας που τη διακρίνει, η άρνησή της να ακούσει, να συζητήσει, να συμμεριστεί τις απόψεις της κοινωνίας, των γιατρών, της αντιπολίτευσης, και όσων δίνουν τη μάχη της ζωής», συμπλήρωσε.
Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είπε:«Ήρθατε στην πρωτολογία κ. Μητσοτάκη και μας είπατε πόσο επιτυχημένη ήταν η αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Αν αυτή είναι η αντίληψή σας για την πραγματικότητα, δεν μπορούμε να βρούμε κοινό τόπο».
Στη συνέχεια απηύθυνε μια σειρά από ερωτήματα, τα οποία, όπως είπε, «ο κος Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει χτες, όχι μόνο με λόγια, αλλά κυρίως στην πράξη. Δεν θα είχαν σωθεί ανθρώπινες ζωές, αν εγκαίρως είχαν ληφθεί αποφασιστικά μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, ούτως ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το δεύτερο φονικό κύμα της πανδημίας; Δεν θα είχαν περιοριστεί οι διαστάσεις της κοινωνικής τραγωδίας που ζούμε, αν είχαν ληφθεί στοιχειώδη μέτρα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς; Για τους χώρους δουλειάς όπου συνωστίζονται μεγάλοι αριθμοί εργαζομένων; Για τις δομές που φιλοξενούν χιλιάδες ανθρώπους, συχνά ευάλωτους και ευπαθείς; Δεν θα είχε δημιουργηθεί η απαραίτητη για κάθε δύσκολο μέτρο εμπιστοσύνη της κοινωνίας, αν η κυβέρνηση δεν διακατεχόταν από το σύνδρομο του παντογνώστη; Αν δεν συμπεριφερόταν δημόσια και προκλητικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός με ασυγχώρητη αμέλεια και ανεμελιά; Δεν θα είχε αντιμετωπιστεί πολύ πιο αποτελεσματικά το κύμα θανάτου αν εγκαίρως είχαν γίνει μαζικά τεστ, δωρεάν για όλο του πληθυσμό, είχε υπάρξει σαφής και έγκυρη χαρτογράφηση της διάδοσης του ιού, είχαν ληφθεί μέτρα για τις μετακινήσεις και τον τουρισμό;»
Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι «η χώρα βρίσκεται 2,5 μήνες σε γενικό lockdown. Μέσα σε αυτούς τους μήνες χάσαμε 4.500 συμπολίτες μας. Και τι κάνει η υπεύθυνη κυβέρνηση; Αντί να κάνει το παν για να προστατεύσει την ζωή και την υγεία των πολιτών, να θωρακίσει το εθνικό σύστημα υγείας, να βάλει φραγμούς στην πανδημία, αναλώνεται σε άστοχες και μακάβριες στατιστικές συγκρίσεις».
«Θα σας το πω ακόμα μια φορά κ. Μητσοτάκη: Οι νεκροί δεν είναι στατιστική. Είναι άνθρωποι», τόνισε.
Καταλόγισε πολύ σοβαρές ευθύνες στον πρωθυπουργό, για τον οποίο όπως είπε, «δεν εννοείτε να απομακρυνθείτε από την παγίδα αυτοϊκανοποίησης, στην οποία έχετε πέσει κι εσείς και η κυβέρνησή σας. Και στην οποία σας βυθίζουν όλο και πιο πολύ όσοι θέλουν να σας κρατούν εξαρτημένο από την επικοινωνιακή τους προστασία».
Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό, έκανε λόγο για παλινωδίες: «Κάθε μέρα άλλο σχέδιο. Πόσα θα παραλάβουμε; Πότε θα τα παραλάβαμε; Πού θα εμβολιάζονται οι πολίτες; Πότε θα έχουμε επαρκή ποσοστό εμβολιασμένων για να επιτύχουμε το επιθυμητό ποσοστό της ανοσίας; Όλα χύμα. Όλα στην τύχη. Το μόνο που δεν ήταν στην τύχη ήταν το πόσο έγκαιρα οργανώσατε τον εμβολιασμό των δικών σας στελεχών και των οικογενειών τους».
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «επιτελική ανικανότητα» της κυβέρνησης, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα:«5 Νοεμβρίου λέγατε, ότι 3 εβδομάδες lockdown είναι αρκετές. 17 Νοεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωνε ότι τα σχολεία δε θα μείνουν κλειστά μέχρι τα Θεοφάνια. Μια μέρα μετά, ο ίδιος ανακοίνωνε ότι θα ανοίξει η εστίαση πριν τα Χριστούγεννα. Το πρωί της 2ας Ιανουαρίου ο κ. Γεωργιάδης δήλωνε ότι το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο σε ζώνες δεν έχει αποκλειστεί. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, ο κ. Πέτσας ανακοίνωνε παράταση του γενικού lockdown».
«Φτάσαμε στο σημείο, να επέμβει εισαγγελέας για δήλωση Υπουργού σας, του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος αποκάλυψε ότι «Τότε κάποιοι λοιμωξιολόγοι μάς έλεγαν ότι θα έπρεπε να γίνει καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν την εορτή του Αγίου Δημητρίου. Εμείς από σεβασμό στην παράδοση, στην Ορθοδοξία στην πίστη, δεν βάλαμε καραντίνα πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου». Διαψεύσατε κακήν κακώς τον υπουργό σας. Αλλά δε χρειάζεται να πάμε μακριά. Ο ίδιος ο κ. Χαρδαλιάς μαρτύρησε ότι ο Περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας από τις 22/10 σας το είχε εισηγηθεί, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι την κατάσταση. Κι όμως, τι εμφανιστήκατε να μας πείτε ενάμιση μήνα μετά; «Έχω πει ότι εκ των υστέρων μπορεί να έκλεινα τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη, μία εβδομάδα νωρίτερα. Αλλά, ξέρετε, τότε δεν υπήρχαν αιτήματα από κανέναν να κλείσουμε νωρίτερα». Όταν το ψέμα επιστρατεύεται για να καλύψει την ανικανότητα, τότε πως θέλετε ο πολίτης να σας εμπιστευθεί;», είπε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.
Εξαπολύοντας ολομέτωπη επίθεση, χαρακτήρισε «ανεύθυνο» τον πρωθυπουργό, λέγοντας: «Φέρεστε όπως φέρεστε στους ανθρώπους του ΕΣΥ, γιατί βρίσκεστε απέναντι στη δημόσια υγεία και όποιον την στηρίζει και την υπηρετεί. Η παράταξή σας κι εσείς προσωπικά, κύριε πρωθυπουργέ, έχετε απειλήσει, απολύσει, συκοφαντήσει, υποβαθμίσει, ξεπουλήσει, συστηματικά τα τελευταία χρόνια και τη δημόσια υγεία και τους ανθρώπους της. Δε μας προκαλεί λοιπόν έκπληξη που επιλέξατε σε καιρό πανδημίας να μην κάνετε ούτε μισή μόνιμη πρόσληψη. Ούτε ότι φέρατε ένα προϋπολογισμό για το 2021 που προβλέπει μείωση σχεδόν 600 εκατομμυρίων για τη Δημόσια Υγεία. Γιατί για σας το ΕΣΥ ήταν, είναι και θα είναι βαρίδι. Γιατί το πιστεύω σας είναι η ιδιωτική υγεία, η ιδιωτική ασφάλιση, η κερδοσκοπία επί της ζωής και της υγείας».
Αναφερόμενος στο σκάνδαλο με το διπλό σύστημα καταγραφής του ΕΟΔΥ, είπε ότι η απάντηση του κυρίου Μητσοτάκη, «ήταν να το ξορκίσετε. Αντί να απαντήσετε, δηλώσατε ενοχλημένος με τη συζήτηση περί διπλών βιβλίων. Και κάποιοι φαίνεται ότι αφουγκράστηκαν την ενόχληση σας και απέλυσαν τη δημοσιογράφο που αποκάλυψε αυτό το αίσχος.
Αλλά το πρόβλημα παραμένει. Μόλις χθες ανακοινώθηκε ότι ο ΕΟΔΥ κατέγραψε χθες κρούσματα που είχαν καταγραφεί τον Νοέμβριο. Και ζητά ο Περιφερειάρχης να παρέμβει ο Εισαγγελέας. Αρνείστε ακόμη και την πρόταση να πάμε σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, με τη συμμετοχή μελών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Ή μήπως για αυτό το αρνηθήκατε. Επειδή ζήτησα παρουσία εκπροσώπων της Επιτροπής και θα ερχόσασταν ενώπιος ενωπίω με τις αντιφάσεις σας;»
Επανερχόμενος στο θέμα του εμβολιασμού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η Ελλάδα σήμερα έχει εμβολιάσει το 0,62% του πληθυσμού, τη στιγμή που μια γειτονική μας χώρα, εκτός ΕΕ με τρία εκατομμύρια λιγότερο πληθυσμό, το Ισραήλ έχει εμβολιάσει ήδη το 22% του συνολικού πληθυσμού. Και σε επίπεδο ΕΕ, χώρες όπως η Εσθονία, η Σλοβενία, η Λιθουανία και η Κροατία έχουν ήδη εμβολιάσει υπερδιπλάσιο ποσοστό σε σχέση με την Ελλάδα.
«Σπεύσατε να απαξιώσετε την πρόταση που διατύπωσα για μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία ώστε να εξασφαλίσει η ΕΕ τις πατέντες για τα εμβόλια. Αλλά είστε τόσο αναξιόπιστος που καταγγείλατε μια πρόταση την οποία είχε διατυπώσει ο διακεκριμένος καθηγητής κ. Μόσιαλος αλλά και εσείς ο ίδιος τον περασμένο Απρίλιο είχατε δημοσίως υπερασπιστεί», σημείωσε.
«Για κάθε εμβολιασμό που θα μπορούσαμε να είχαμε εξασφαλίσει αλλά δεν τον έχουμε, μία ανθρώπινη ζωή μπαίνει σε κίνδυνο. Και το βάρος της ευθύνης, που συμπολίτες μας συνεχίζουν να μπαίνουν στα νοσοκομεία ή με τραγικό τρόπο να χάνουν τη ζωή τους, γιατί η κυβέρνηση δε προχωρά με γρήγορους ρυθμούς τον εμβολιασμό, βαρύνει αποκλειστικά εσάς κ. Μητσοτάκη. Και είναι το λιγότερο ύβρις να πανηγυρίζετε και από πάνω για τον πενιχρό αριθμό ημερήσιων εμβολιασμών».