ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διερευνητικές επαφές: Η μάχη για τον καθορισμό της ατζέντας

ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ

Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας ξεκινάει στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Οι διερευνητικές επαφές δεν αποτελούν κανονικές διπλωματικές διαπραγματεύσεις. Είναι άτυπες, δεν είναι δεσμευτικές και δεν κρατιούνται επίσημα πρακτικά. Κάπως σχηματικά θα λέγαμε ότι είναι οι συζητήσεις που αποσκοπούν στον καθορισμό της ατζέντας της κανονικής διαπραγμάτευσης.

Το ερώτημα «τι θα συζητήσουμε» είναι κρίσιμο γιατί κάθε κράτος ορισμένα ζητήματα τα θεωρεί αδιαπραγμάτευτα.

Στα ελληνοτουρκικά που συνιστούν μια από τις πιο μακροχρόνιες και περίπλοκες διακρατικές διαφορές, η βασική διπλωματική «μάχη» ξεκινάει από το αν υπάρχει μία και μόνη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών, όπως υποστηρίζει η Ελλάδα, ή οι διαφορές είναι πολλές, όπως υποστηρίζει η Τουρκία.

Κατά συνέπεια, παρουσιάζεται το παράδοξο σχήμα να γίνεται διάλογος και αντιπαράθεση για το ποια είναι η ατζέντα της συζήτησης που αφορά τον καθορισμό τη… ατζέντας της διαπραγμάτευσης.

Με διαφορετικό τρόπο περιγράφεται σε Αθήνα και Άγκυρα τι θα συζητηθεί στις 25 Ιανουαρίου.

Ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών

Στο briefing o Χρήστος Ταραντίλης συνόψισε τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

«Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών αποτελεί συνέχιση από το σημείο που διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2016 και θα έχουν ως αντικείμενο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.»

Ο κ. Ταραντίλης διευκρίνισε το όρο «θαλάσσιες ζώνες» ως «υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ». Στο παρελθόν όμως στη συζήτηση για τις θαλάσσιες ζώνες έχει συμπεριληφθεί και η οριοθέτηση των χωρικών υδάτων.

Η τουρκική ερμηνεία

Διαφορετική ερμηνεία δίνει η τουρκική πλευρά. Σύμφωνα με δημοσίευμα του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων Anadolu οι διερευνητικές επαφές αφορούν στον καθορισμό των χωρικών υδάτων, της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, την αποστρατικοποίηση των νησιών, το καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων, το εύρος του εναέριου χώρου και τη δικαιοδοσία στις περιοχές έρευνας και διάσωσης. Εν ολίγοις, η Άγκυρα θέτει θέματα κυριαρχίας τα οποία η Αθήνα θεωρεί απαράδεκτα.

Διαβάστε επίσης

Διερευνητικές επαφές: Αυτή την ατζέντα βάζει στο τραπέζι η Τουρκία

Αγοράζοντας χρόνο

Στην πραγματικότητα, οι δύο πλευρές προσέρχονται στο τραπέζι των συζητήσεων χωρίς να έχουν συμφωνήσει ακριβώς τι θα συζητήσουν.

Από τη στιγμή που δεν έχουν εξαρχής συμφωνήσει την ατζέντα, είναι πολύ εύκολο (και το πιο πιθανό) να μην συμφωνήσουν αργότερα για το τι εντέλει συζήτησαν. Αυτή η κατάσταση της «εποικοδομητικής αμφισημίας» διευκολύνει προς το παρόν και τις δύο κυβερνήσεις οι οποίες επιδιώκουν:

-Να πέσει η ένταση το επόμενο διάστημα -να δούμε για πόσο…

-Να μην χρεωθούν αδιαλλαξία στο blame game της διεθνούς διπλωματίας.

-Να αγοράσουν χρόνο μέχρι να εξακριβωθούν οι διαθέσεις (αλλά και οι δυνατότητες) της νέας διοίκησης της Ουάσιγκτον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης