ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Ευρύτατη συναίνεση στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ.

Βουλή: Ευρύτατη συναίνεση στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ.
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ INTIME

Με ευρύτατη συναίνεση αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το ΚΚΕ που θα δηλώσει «παρών», επισήμαναν ότι θα το στηρίξουν παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις τους.

«Επεδείχθη εθνική ομοψυχία», είπε ο Νίκος Δένδιας δηλώνοντας βαθιά συγκινημένος από το κλίμα εθνικής συναίνεσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών κλείνοντας τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται απολύτως του δικαιώματος του να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και σε άλλες περιοχές. «Με ουδένα τρόπο δεν θα αποποιηθεί κανένα δικαίωμα», τόνισε για να προσθέσει ότι η επομένη φάση θα αφορά την περιοχή νότια της Κρήτης, όπου γίνονται οι σχετικές μελέτες. «Παραμένει ακέραιο το δικαίωμα επέκτασης χωρικών υδάτων στα 12 μίλια και στο Αιγαίο Πέλαγος», επεσήμανε.

«Παραφωνία» στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ο Κώστας Ζουράρις που μίλησε για μια τρύπα στο νερό και θα ψηφίσει «παρών». «Δεν θα ψηφίσω μεθαύριο, θα δηλώσω παρών γιατί η επέκταση αυτή κατά 12.000 τμ μια τρύπα στο νερό και μάλιστα θα έλεγα μια τρύπα στο νερό και κυριολεκτικώς γιατί πρόκειται περί νερού», είπε στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή.

Την προσχώρηση της ΝΔ στην ορθή εθνική θέση, όπως είπε, χαιρέτισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας ωστόσο, την κυβέρνηση για έλλειμμα στρατηγικής. Την κάλεσε δε, να δώσει εξηγήσεις για το κενό στρατηγικής -όπως υποστήριξε- που εκδηλώνεται από το γεγονός ότι η κίνηση αυτή είναι μεμονωμένη και δεν συμπληρώνεται από επέκταση χωρικών υδάτων νότια της Κρήτης, όπως υποστήριξε.

«Θα ψηφίσουμε θετικά στο νομοσχέδιο, αλλά γιατί παραλείπεται η περιοχή από το Ταίναρο μέχρι τα νότια της Κρήτης;» ήταν το ερώτημα που διατύπωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΚΙΝΑΛ. «Αβάσιμους πανηγυρισμούς», καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Γιώργος Μαρίνος από το ΚΚΕ, ενώ ο Αντώνης Μυλωνάκης από την Ελληνική Λύση είπε πως το κόμμα του ψηφίζει παρά τα λάθη που επισημάνθηκαν. «Η θέση μας είναι απρόθυμα θετική», είπε η Σοφία Σακοράφα από το ΜέΡΑ 25.

Με την έναρξη της συνεδρίασης η Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε την έντονη δυσφορία της με την οργάνωση της συζήτησης, καθώς σε λίγη ώρα ξεκινά στην ίδια επιτροπή η συζήτηση για την προμήθεια των Rafale, ενώ αναφερόμενη στην έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι ενδεχομένως αυτή η στιγμή η Τουρκία βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση, βοηθά στο να υπάρξει μια πρόοδος ώστε να καταλήξουμε σε ένα συνυποσχετικό που θα μας οδηγήσει στη Χάγη.

Υπογράμμισε ακόμη, ότι δεν πρέπει να εκπέμπεται ανασφάλεια ως προς τον διάλογο για τις διερευνητικές επαφές, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι ισχυρή με ξεκάθαρες θέσεις. «Κανείς δεν φοβάται καμία συνάντηση και καμία διερευνητή επαφή», επεσήμανε.