Διερευνητικές επαφές: Αυτή την ατζέντα βάζει στο τραπέζι η Τουρκία
Θέματα που αφορούν στα χωρικά ύδατα, την υφαλοκρηπίδα, την αποστρατικοποίηση των νησιών, το καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων, το εύρος του εναέριου χώρου και τη δικαιοδοσία στις περιοχές έρευνας και διάσωσης διάσωσης, βρίσκονται στην ατζέντα της Τουρκίας, προσερχόμενη στον 61ο γύρων των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα.
Αυτό αναφέρει το Anadolu, σε ανάλυσή του εν όψει της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών, στις 25 Ιανουαρίου, στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από διακοπή πέντε χρόνων.
Όσον αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία ζητά -σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο- «να ληφθεί κατ’ αρχήν υπ’ όψη η αρχή της "δίκαιης κατανομής" στην χάραξη της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), αλλά παράλληλα με τα δικά της δικαιώματα αποσκοπεί στο να προστατέψει τα δικαιώματα του λαού της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ)» (sic).
Το δημοσίευμα επισημαίνει πως «βασικός σκοπός των διερευνητικών επαφών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι να τεθούν τα θεμέλια για μια δίκαιη, μόνιμη και ολοκληρωμένη λύση στα προβλήματα του Αιγαίου, η οποία θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές».
Το Anadolu επισημαίνει ότι τους τελευταίους έξι μήνες του 2020 ότι η Γερμανία που ασκούσε το την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατέβαλε έντονες προσπάθειες για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, την προσπάθεια αυτή υπονόμευσε η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ τον περασμένο Αύγουστο.
«Παράλληλα με την διπλωματική κινητικότητα από την πλευρά του Βερολίνου, πρωτοβουλίες υπήρξαν και από την πλευρά του ΝΑΤΟ, προκειμένου να μην υπάρξουν ατυχήματα και ανεπιθύμητα συμβάντα μεταξύ των δύο χωρών» σημειώνεται και γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον μηχανισμό αποκλιμάκωσης που ενεργοποιήθηκε με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Τέλος, το τουρκικό πρακτορείο αναφέρει ότι η Ελλάδα και η Κύπρος διεξήγαγαν εκστρατεία ενάντια στην Τουρκία εντός της ΕΕ, επικαλούμενες την αρχή της κοινοτικής αλληλεγγύης, ζητώντας κυρώσεις εις βάρος της, Ωστόσο, όπως ισχυρίζεται, η Ελλάδα δεν βρήκε την ανταπόκριση που περίμενε από την ΕΕ». Πολλές χώρες στην, «ειδικά υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας, επέλεξαν την οδό του διαλόγου με την Τουρκία», σημειώνει.
Συγκρατημένη η Αθήνα στις προσδοκίες
Να σημειωθεί ότι, χτες Δευτέρα, σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Τουρκία καλεί την Ελλάδα για επανεκκίνηση των διερευνητικών εντός του Ιανουαρίου.
Λίγες ώρες αργότερα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι ο 61ος πρώτος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου.
Ο τελευταίος γύρος των διερευνητικών είχε πραγματοποιηθεί το 2016 στην Αθήνα.
Στο ζήτημα των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει καμία πρόσκληση και ότι είναι ώρα «να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες» και να βρούμε μια ημερομηνία.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε συνοπτικά στην αρχή, στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει καμία πρόσκληση από την Τουρκία, την οποία αναμένει για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές «για το ένα και μόνο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε, και που δεν είναι άλλο από τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο».
Κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν ως θετικό το γεγονός ότι η Τουρκία, ύστερα από μια περίοδο προκλήσεων, εκφράζει τη βούληση να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. Σημείωναν ότι είναι προφανές πως έπαιξε ρόλο και το γεγονός «ότι η βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων, που είναι απαραίτητες στη δύσκολη φάση που βρίσκεται η τουρκική οικονομία, περνάει και από την βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα».
Όπως αναφέρουν πηγές, η Αθήνα αναμένει από την Άγκυρα να αποδείξει στην Κωνσταντινούπολη ότι η επανέναρξη του άτυπου και μη δεσμευτικού διαλόγου δεν είναι μια κίνηση τακτικισμού, αλλά οι δηλώσεις των τελευταίων ημερών από πλευράς του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών έχουν περιεχόμενο και αποσκοπούν στην ομαλοποίηση των σχέσεων και δεν αποτελούν επικοινωνιακό τέχνασμα και προσπάθεια εντυπωσιασμού.
Τσαβούσογλου: Καλούμε την Ελλάδα σε διερευνητικές επαφές
Την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών εντός του Ιανουαρίου προανήγγειλε νωρίτερα χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε ωστόσο την πάγια τουρκική θέση για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις επί όλων των θεμάτων.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για δύο κράτη στο νησί.
«Όταν το 2016 ανέλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα, δεν ήθελε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Μετά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι συνομιλίες επέστρεψαν στην ατζέντα. Σε τηλεφωνική επικοινωνία την περίοδο της καραντίνας, είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι για τις διερευνητικές επαφές. Η Ελλάδα είπε ότι θα μπορούσε να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις μετά τις 11 Ιανουαρίου», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απηύθυνε την πρόσκληση στην Ελλάδα από τα Κατεχόμενα όπου πραγματοποιεί επίσκεψη και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου δήλωσε ότι η «ισότιμη κυριαρχία (σ.σ. στην Κύπρο) πρέπει να τεθεί υπό διαπραγμάτευση και να υπάρξει λύση για δύο κράτη».
Κομισιόν: Έχει σημασία για την ΕΕ η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
Τη σημασία που έχει συνολικά για την ΕΕ η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για Θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο.
«Η ομαλοποίηση ή οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και η δέσμευση μεταξύ αυτών των δύο χωρών είναι επίσης πολύ σημαντικό μέρος της συνολικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας», ανέφερε ο Πίτερ Στάνο και σημείωσε ότι η ενόχληση προς ορισμένα κράτη-μέλη εκλαμβάνεται ως ενόχληση προς όλη την ΕΕ.
Παράλληλα, σημείωσε ότι «η ανανέωση ή η έναρξη των συνομιλιών είναι κάτι που η ΕΕ αναμένει και κάτι που αναμένουμε ότι θα τροφοδοτήσει θετικά τη συνολική προσπάθεια για ανάπτυξη του θετικού δρόμου στις σχέσεις μας».
Αναφορικά με την τηλεδιάσκεψη της προέδρου της Κομισιόν με τον Πρόεδρο της Τουρκίας υπογράμμισε ότι αποτελεί μέρος της προσπάθειας «να συζητηθεί η ανάγκη για αποκλιμάκωση και της ανάγκης να γίνουν πρακτικά βήματα» έτσι ώστε η ΕΕ να προχωρήσει στο δρόμο της εποικοδομητικής συνεργασίας και του διαλόγου.