ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαβούσογλου: Καλούμε την Ελλάδα σε διερευνητικές επαφές

Fatih Aktas/Turkish Foreign Ministry via AP, Pool

Για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών εντός του Ιανουαρίου καλεί η Τουρκία την Ελλάδα, δια στόματος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ωστόσο την πάγια τουρκική θέση για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις επί όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν στους 60 γύρους συνομιλιών.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο καθεστώς της Κύπρου, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για δύο κράτη στο νησί.

​Όπως μεταδίδει το Anadolu, η πρώτη συνάντηση, σύμφωνα με το κάλεσμα Τσαβούσογλου, στόχος είναι να γίνει εντός του Ιανουαρίου.

«Όταν το 2016 ανέλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα, δεν ήθελε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Μετά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι συνομιλίες επέστρεψαν στην ατζέντα. Σε τηλεφωνική επικοινωνία την περίοδο της καραντίνας, είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι για τις διερευνητικές επαφές. Η Ελλάδα είπε ότι θα μπορούσε να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις μετά τις 11 Ιανουαρίου», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απηύθυνε την αναμενόμενη πρόσκληση στην Ελλάδα από τα Κατεχόμενα όπου πραγματοποιεί επίσκεψη και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου δήλωσε ότι η «ισότιμη κυριαρχία (σ.σ. στην Κύπρο) πρέπει να τεθεί υπό διαπραγμάτευση και να υπάρξει λύση για δύο κράτη».

Δένδιας: Συγκεκριμένη η ατζέντα

Σε συνέντευξή του, χθες, στην «Καθημερινή της Κυριακής» αναφορικά με το ενδεχόμενο διερευνητικών επαφών, ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε σχολιάσει: «Η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές οψέποτε αυτές ξεκινήσουν με ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση», υπογραμμίζοντας ότι η ατζέντα των διερευνητικών επαφών είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί να αλλάξει.

«Δεν μπορεί ο εις των συνομιλητών να αποφασίσει μονομερώς την διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης. Αυτό ισοδυναμεί με προσπάθεια υπονόμευσης των επαφών αυτών», ανέφερε επίσης ο υπουργός δηλώνοντας εξάλλου προβληματισμένος για το γεγονός ότι «η Τουρκία του 2021 δεν είναι η Τουρκία του 2016, όταν και έγινε ο τελευταίος, μέχρι στιγμής, γύρος των διερευνητικών επαφών».

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο πραγματοποιήθηκε, σε θετικό κλίμα, όπως σημειώθηκε, τηλεδιάσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη συμμετοχή του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε αυτήν ο Τούρκος πρόεδρος αφού σημείωσε ότι η «ΕΕ αποτελεί προτεραιότητα στην τουρκική ατζέντα», δεν απέφυγε τις έμμεσες βολές τονίζοντας ότι «από τα καπρίτσια κάποιων μελών της ΕΕ αλλά και λόγω των τεχνητών προβλημάτων τα οποία δημιούργησαν, το 2020 δεν το εκμεταλλευτήκαμε θετικά για τις σχέσεις μας με την ΕΕ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης