ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμβόλιο κορωνοϊού: Η πρόταση Τσίπρα – Η απάντηση της κυβέρνησης

AP Photo/Anupam Nath

Τα εμβόλια για τον κορωνοϊού βρίσκονται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, αφού ανοίγουν παράθυρο ελπίδας μέσα στο σκοτάδι της πανδημίας.

Ωστόσο, οι ελλείψεις που παρατηρούνται, προκαλούν ζωηρή ανησυχία για το πόσο γρήγορα μπορεί να επιτευχθεί η «ανοσία της αγέλης», δηλαδή ο εμβολιασμός του 70% του πληθυσμού. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι αστοχίες που έγιναν στις παραγγελίες των εμβολίων, έχουν προκαλέσει πολιτική διαμάχη η οποία παίρνει «εθνικιστικά» χαρακτηριστικά. Ο γερμανικός Τύπος κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ότι έδωσε μεγάλη παραγγελία στην γαλλική Sanofi η οποία θα έχει διαθέσιμο εμβόλιο στο τέλος του 2021, την ίδια στιγμή που ήταν σχετικά μικρή (300 εκατομμύρια δόσεις) η παραγγελία στην αμερικανογερμανική σύμπραξη Pfizer/BioNTech η οποία διαθέτει ήδη εγκεκριμένο εμβόλιο.

5-8.000 εμβολιασμοί ημερησίως

O Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε σήμερα ότι «ο εμβολιασμός στη χώρα μας προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό, με μεθοδικότητα, με ασφάλεια, με διαφάνεια και το κυριότερο χωρίς λάθη έως σήμερα.» Προσέθεσε ότι:

«Αναπτύσσονται στα νοσοκομεία μας 223 εμβολιαστικές γραμμές. Η καθημερινή δυνατότητα εμβολιασμού θα αυξηθεί από τις 5.000 ημερησίως περίπου στις 8.000, ενδεχομένως και λίγο παραπάνω. Επενδύουμε όπως είπα στη διαφάνεια και στη λογοδοσία και στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr αναρτώνται καθημερινά λίγο πριν τις 18:00 οι εμβολιασμοί που έχουν πραγματοποιηθεί στο σύνολο της επικρατείας και σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.»

Η πρόταση Τσίπρα

Στη σημερινή συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας εκτός από το αίτημα για τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, έθεσε και το ζήτημα των πατεντών εμβολίων για τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε;

«Πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία εμβολιασμού. Προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς. Οι εξασφαλισμένες από την ΕΕ δόσεις δεν επαρκούν. Αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, είναι βέβαιο ότι ούτε του χρόνου τέτοιον καιρό δεν θα έχει δημιουργηθεί η αναγκαία ανοσία στην κοινότητα για να προστατευθούμε.»

Πρόσθεσε δε ότι:

«Η ΕΕ οφείλει να εξασφαλίσει τις πατέντες από τις φαρμακοβιομηχανίες και να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε κράτος μέλος να τις διαχειριστεί με τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες ώστε να παρασκευαστούν άμεσα, γρήγορα, μαζικά οι απαραίτητες δόσεις. Αν αυτή η πρωτοβουλία που πρέπει να αναληφθεί τώρα, δεν ευοδωθεί, τότε θα πρέπει η κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις με διμερείς συμφωνίες και πέρα από το πλαίσιο της ΕΕ, με εταιρείες ή με χώρες που παράγουν μαζικά το εμβόλιο, πρέπει να υπάρξει επαρκής αριθμός δόσεων για να προστατευθεί ο πληθυσμός.»

Η απάντηση

Στον Αλέξη Τσίπρα απάντησε ο Χρήστος Ταραντίλης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Θα περιμέναμε από τον κ. Τσίπρα να είναι καλύτερα ενημερωμένος, ώστε οι τοποθετήσεις του, ιδιαίτερα ύστερα από τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να είναι ακριβείς. Τον πληροφορούμε λοιπόν ότι τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν συμφωνήσει ότι πορεύονται μαζί όσον αφορά στην αγορά εμβολίων και δεν επιτρέπεται να κινούνται μονομερώς, όπως ζητάει ο ίδιος.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μόλις σήμερα επανέλαβε με ξεκάθαρο τρόπο ότι “κανένα κράτος-μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται ή να έχει συμβόλαιο παράλληλα”. Προτείνει μήπως να παραβιάσουμε την κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία; Αυτό είναι ξεκάθαρα εις βάρος της χώρας.»

Η ανταπάντηση Ξανθού

Στον κυβερνητικό εκπρόσωπο ανταπάντησε ο Ανδρέας Ξανθός ο οποίος υποστήριξε ότι:

«Τώρα λοιπόν που έχουμε πρόβλημα, το οποίο αδιαμφισβήτητα έχει σχέση με την προστασία της πατέντας, περιμένουμε να δούμε μια σοβαρή πρωτοβουλία της κυβέρνησης στην κατεύθυνση αυτή.

Να διεκδικήσει δηλαδή μαζί με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου – αξιοποιώντας για παράδειγμα τη «συμμαχία της Βαλέττα» στην οποία πρωταγωνίστησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- την υπέρβαση του καθεστώτος της πατέντας για τα νέα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, οποιασδήποτε προέλευσης.

Αυτή είναι η μόνη έμπρακτη απάντηση στον «εθνικισμό» των εμβολίων, ο οποίος θα ενισχυθεί λόγω των σοβαρών ελλείψεων που υπάρχουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στις περισσότερες χώρες του Τρίτου Κόσμου.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης