ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Χαμηλοί τόνοι απέναντι στην Εκκλησία – Διαφοροποίηση Φίλη

ΑΝΤΡΕΑ ΜΠΟΝΕΤΙ

Η απόφαση της Εκκλησίας να τελεστούν οι εορταστικές λειτουργίες για τα Θεοφάνεια παρά τις κυβερνητικές απαγορεύσεις, προκάλεσε πολιτική θύελλα.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανευθυνότητα κι επιλεκτική τήρηση της νομιμότητας. Ιδιαίτερα οξύς ήταν στην αντίδρασή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας έγραψε σχετικά:

«Η διαχείριση ακόμη και των περιοριστικών μέτρων που ανακοινώνει ο κ. Μητσοτάκης, εξελίσσεται σε θέατρο του παραλόγου. Προχθές μας είπαν κλειστές οι εκκλησίες τα Φώτα, σε αντίθεση με Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά, υπό τον φόβο συνωστισμού και αύξησης των κρουσμάτων. Η ιεραρχία διαφώνησε, αγνόησε τα μέτρα και σήμερα οι εκκλησίες άνοιξαν, όπως και τα Χριστούγεννα. Η κυβέρνηση όμως γιατί πανηγυρίζει ότι δεν έκανε βήμα πίσω; Τελικά εκτός από τραγικοί αποδεικνύονται συνάμα και κωμικοί.»

Έξω από το κάδρο η Εκκλησία

Είναι προφανές ότι στην κριτική του ο Αλέξης Τσίπρας κρατάει πολύ χαμηλούς τόνους απέναντι στην Εκκλησία, αν δεν την αφήνει τελείως έξω από το κάδρο της κριτικής του. Σε ανάλογο τόνο και ο Νάσος Ηλιόπουλος, δήλωσε στον ANT1:

«Η κυβέρνηση φέρει την πλήρη ευθύνη για το σημερινό μπάχαλο με τις εκκλησίες.

Φαίνεται ότι σε τέτοια ζητήματα βάζει πιο πάνω το πολιτικό και εκλογικό όφελος από τις ανθρώπινες ζωές. Η Νέα Δημοκρατία κλείνει το μάτι σε πολιτικές πιέσεις γιατί αντιμετωπίζει αυτούς τους ανθρώπους όχι ως πολίτες τη ζωή των οποίων πρέπει να προστατέψει, αλλά ως ψηφοφόρους. […] Και εντός της ιεραρχίας υπάρχουν φωτισμένες φωνές, όπως ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, που έκανε μια πολύ σοβαρή και προσεκτική τοποθέτηση για το πώς πρέπει και η Εκκλησία να προφυλάξει την ανθρώπινη ζωή.»

Πολύ προσεκτικός στην τοποθέτησή του και ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος δήλωσε στο Mega:

«Εγώ δεν συμφωνώ με τις απόψεις της εκκλησίας, αλλά βλέπω ότι ένα από τα προβλήματα που έχουν προκύψει, είναι ότι έχει αγνοηθεί και η εκκλησία στο διάλογο αυτό.»

Οι αιτίες

Γιατί όμως αυτή η στάση από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη αιτία είναι ασφαλώς η πολύ καλή προσωπική σχέση του κ. Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Σχέση η οποία είχε επισφραγιστεί με τη συμφωνία των δύο ανδρών για την εκκλησιαστική περιουσία τον Νοέμβριο του 2018. Η εν συνεχεία απόρριψη της συμφωνίας από την Ιερά Σύνοδο, δεν έριξε σκιές στις σχέσεις Τσίπρα-Ιερώνυμου.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει μια σαφή πολιτική επιλογή σε ό,τι αφορά την αντιπολιτευτική τακτική του. Όσο οξύς και αν είναι με την κυβέρνηση, αποφεύγει επιμελώς τις πολιτικές/ ιδεολογικές θέσεις που δεν υιοθετούνται από τους πολίτες του «μεσαίου χώρου» οι οποίοι είναι αυτοί τη στιγμή το βασικό ακροατήριο-στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατά συνέπεια, δεν ανοίγει μέτωπο με την Εκκλησία, ακόμα και όταν θεωρεί ότι η Ιεραρχία κάνει λάθος.

Η διαφοροποίηση Φίλη

Ωστόσο, σημειώθηκε και μια ηχηρή διαφοροποίηση από την κεντρική γραμμή της Κουμουνδούρου. Ο Νίκος Φίλης άσκησε οξεία κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην Εκκλησία. Ο «σχολάρχης» του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο Open, είπε ότι η Εκκλησία έκανε χθες επίδειξη πολιτικής δύναμης, κάτι που είναι απαράδεκτο, γιατί παραβιάζει την ουσία του θεσμού. Κατηγόρησε μάλιστα την Ιεραρχία ότι ενίοτε λειτουργεί ως πολιτικό κόμμα.

Η στάση του Νίκου Φίλη εξηγείται από δύο λόγους. Πρώτον, είχε ανοιχτό μέτωπο με την Εκκλησία, από όταν αποπέμφθηκε από τη θέση του υπουργού Παιδείας το 2016. Η αποπομπή του είχε αποδοθεί στην κόντρα του με την Ιερά Σύνοδο για το μάθημα των Θρησκευτικών. Ο δεύτερος λόγος είναι η άποψη που έχει ο κ. Φίλης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δίνει «ιδεολογικές μάχες ενάντια στον συντηρητισμό».

Βεβαίως, ορισμένοι μέσα στο κόμμα προσάπτουν στον πρώην υπουργό Παιδείας «προσωπική στρατηγική».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης