Υπουργείο Παιδείας: Ανοίγουν τη Δευτέρα δημοτικά και νηπιαγωγεία
Τέλος σε σενάρια που διακινούνται από το πρωί βάζει το υπουργείο Παιδείας, ξεκαθαρίζοντας πως τα δημοτικά , τα νηπιαγωγεία και ειδικά σχολεία θα ανοίξουν κανονικά για δια ζώσης διδασκαλία στις 11 Ιανουαρίου.
«Υπενθυμίζεται η απόφαση της Κυβέρνησης, στη βάση εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών, για δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Ειδικών Σχολείων όλων των βαθμίδων την προσεχή Δευτέρα 11/1. Στη βάση εγκυκλίου που εστάλη προς τα σχολεία νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα εν λόγω σχολεία αναλαμβάνουν υπηρεσία, αύριο, Παρασκευή 8/1. Αύριο, Παρασκευή, 8/1 Γυμνάσια και Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν την εξ αποστάσεως λειτουργία τους μέσω τηλεκπαίδευσης» τονίζει η σχετική ανακοίνωση.
Σε αντίστοιχη τοποθέτηση είχε προχωρήσει σε ραδιοφωνική της συνέντευξη στον Alpha 98.9 και η υφυπουργός αρμόδια για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Ζέττα Μακρή.
Νωρίτερα σήμερα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επιστρέψουν οι μικροί μαθητές στα θρανία λόγω της επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζει η χώρα.
Η κ. Μακρή, ερωτηθείσα σχετικά με τις δηλώσεις της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη, εάν αναμένεται κάποια αξιολόγηση από τους λοιμωξιολόγους, η κ. Μαρκή είπε πως τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά θα ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου.
«Το έχει ανακοινώσει η υπουργός, θα γίνει δια ζώσης επαναλειτουργεία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Τίποτα δεν είναι δεδομένο»
Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν ο πρώτος αξιωματούχος που μίλησε σήμερα για λήψη αυστηρότερων μέτρων.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ο κ. Γεραπετρίτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων, «ακόμη και αιφνιδιαστικά», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Δεν μπορείς να αποκλείσεις οποιοδήποτε μέτρο. Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε εκ νέου σε απαγόρευση των δραστηριότητα θα πράξουμε εάν είναι αναγκαίο» τόνισε ο ίδιος.
Τη σκυτάλη πήρε λίγη ώρα αργότερα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η οποία μιλώντας στον ίδιο σταθμό δήλωσε πως «τίποτα δεν είναι δεδομένο».
«Δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα (αύριο) και θα κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση, ώστε να λάβει τις αποφάσεις της» είπε η ίδια αναφορικά με τα σχολεία.
Και συμπλήρωσε:
«Η πανδημία είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται δυναμικά. Όπως δεν είναι γραμμική η εξέλιξή της, δεν είναι γραμμικές και οι αποφάσεις. 'Ολα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα».
Δήλωση Κικίλια
Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος δήλωσε:
«Η εισήγηση της Επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι να ανοίξουν κατ’ αρχάς τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά σχολεία.
Από εκεί και πέρα, όπως είπε σωστά ο Υπουργός, ο κύριος Γεραπετρίτης, τα επιδημιολογικά δεδομένα κρίνονται πάντα ad hoc και με βάση την κατάσταση η οποία επικρατεί στη χώρα. Και είναι προφανές ότι θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για την προάσπιση της δημόσιας υγείας».
«Αυξήθηκε η κινητικότητα μέσα στις γιορτές, με τις εικόνες αυτές τις οποίες έχουμε δει και τα επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία παρουσιάζονται καθημερινώς, η κατάσταση μάς ανησυχεί και μας προβληματίζει» εξήγησε ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας ότι τον πρώτο λόγο έχουν τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής.
«Αν αλλάξει το ο,τιδήποτε, αυτό θα προέρχεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις που κάνει μόνιμα η Επιτροπή» τόνισε ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων.
Ανησυχία ειδικών
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το τρίτο «κύμα» της πανδημίας είναι πλέον προ των πυλών, τονίζοντας μάλιστα ότι θα υπάρχουν «πολλά θύματα».
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του καθηγητή Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη, ο οποίος ανέφερε πως σοκαρίστηκε από τις εικόνες των Θεοφανείων.
«Με σόκαρε το πώς μπορούμε να λειτουργούμε με τέτοιο τρόπο σε μια τέτοια περίοδο στην πανδημία» δήλωσε ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Τούντας, που μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1 είπε πως ο συνωστισμός των Θεοφανείων όχι μόνο τον ανησύχησε αλλά τον φόβισε.
«Το ζήσαμε του Αγίου Δημητρίου και είδαμε πόσο στοίχισε στη βόρεια Ελλάδα και πολύ φοβάμαι ότι αυτό έρχεται να προστεθεί σε όποια έξαρση από τις γιορτές και από το άνοιγμα των σχολείων σε ένα κύμα που είναι ήδη σε εξέλιξη κι ενώ έχουμε μπροστά μας ακόμα δυο μήνες χειμώνα» ανέφερε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας παράλληλα πως με ένα αυστηρό 20ήμερο lockdown θα ήταν καλύτερα τα αποτελέσματα ανακοπής του δεύτερου κύματος.
Μάλιστα, αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων είπε:
«Ο κίνδυνος της απώλειας ανθρώπινων ζωών προκαλεί χειρότερο τραύμα από το κλείσιμο στο σπίτι για λίγο παραπάνω καιρό».
Χαρακτήρισε δε, λάθος το άνοιγμα των σχολείων τώρα, υποστηρίζοντας ότι πρώτα θα έπρεπε να πάρουμε το «αποτύπωμα» των γιορτών και μετά να ληφθούν αποφάσεις.