ΣΥΡΙΖΑ: Ποιος είναι ο νέος περίπλοκος εσωκομματικός χάρτης
Οι εσωκομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ δεν σταματάνε ποτέ, ακόμα κι εν μέσω lockdown.
Τις τελευταίες μέρες φαίνεται ότι διαμορφώνονται ένας νέος εσωκομματικός χάρτης. Η μορφή που παίρνει αυτός ο χάρτης, οδηγεί σε τρία συμπεράσματα:
Πρώτον, παρά τις συνεχείς διαρροές, ο κομματικός μηχανισμός έχει αδιαπέραστα στεγανά απέναντι στα ΜΜΕ. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται διάτρητος, στην πραγματικότητα όταν οι τάσεις ή τα ηγετικά στελέχη θέλουν να κρατήσουν κάτι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αυτό μένει κρυφό.
Δεύτερον, οι εσωκομματικές εξελίξεις εκτυλίσσονται κατά τρόπο που δεν μπορεί να προβλεφθεί από όσους δεν βρίσκονται εντός του κομματικού μηχανισμού.
Τρίτον, το κεντρικό πολιτικό παιχνίδι αφήνει το αποτύπωμά του στο εσωκομματικό πεδίο μετά από αρκετό διάστημα.
Η διάσπαση των προεδρικών
Σίγουρα η μεγάλη είδηση των τελευταίων ημερών είναι η διάσπαση της προεδρικής τάσης «Κίνηση Μελών» και η δημιουργία της «Ριζοσπαστικής Εναλλακτικής Ενότητας» (ΡΕΝΕ). Πλέον υπάρχουν δύο τάσεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες αυτοχαρακτηρίζονται «προεδρικές». Από τη μια μεριά η παραδοσιακή «Κίνηση Μελών» με τους Νίκο Παππά, Χρήστο Σπίρτζη, Kώστα Ζαχαριάδη και Γιάννη Μπαλάφα. Από την άλλη μεριά η ΡΕΝΕ με τους Παναγιώτη Ρήγα, Αντώνη Κοτσακά, Νίκος Σκορίνη, Δημήτρη Σακελλάρη.
Στη διάσπαση των προεδρικών υπάρχουν τρία ενδιαφέροντα στοιχεία:
-Το πρώτο είναι ότι οι απαρχές της απόκλισης μεταξύ των στελεχών της ενιαίας προεδρικής τάσης, ανάγονται στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
-Το δεύτερο είναι ότι οι ΠΑΣΟΚογενείς εμφανίζονται μοιρασμένοι μεταξύ των δύο νέων τάσεων. Δηλαδή δεν υπάρχει πλέον ενιαίο πασοκογενές ρεύμα στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που αποδεικνύει ότι οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ έχουν αφομοιωθεί πλήρως κι έχουν καταστεί αναπόσπαστο τμήμα του κομματικού μηχανισμού. Η δε ΔΗΜΑΡ του Θανάση Θεοχαρόπουλου όπως είπε στο CNN Greece στέλεχός της, έχει ανοιχτούς διαύλους με την Κίνηση Μελών, τη ΡΕΝΕ και την ΓΕΦΥΡΑ (Μπίστης, Λιάκος, Βαλντέν).
-Το τρίτο είναι ότι οι κύριοι Παππάς και Σπίρτζης υπέστησαν εσωκομματικές απώλειες. Ωστόσο, ενδεχομένως αυτές οι απώλειες να είναι μικρότερες από ό,τι εμφανίζεται. Κορυφαίο στέλεχος της τάσης είπε στο CNN Greece ότι η μεγάλη πλειονότητα των μελών της παραμένει στην Κίνηση Μελών.
Εκ των πραγμάτων, η πλουραλιστική παρουσία των προεδρικών περιπλέκει την ευόδωση των εσωκομματικών σχεδιασμών του κ. Τσίπρα.
Η «ομπρέλα»
Εξελίξεις έχουμε και στην εσωκομματική αντιπολίτευση. Η λεγόμενη «ομπρέλα» φαίνεται ότι σταθεροποιείται και διευρύνεται. Η «ομπρέλα» αποτελείται από τους «53+» (Τσακαλώτος, Λάμπρου, Δρίτσας, Παπαδόπουλος), τους λεγόμενους «βασικούς μετόχους» (ο «Νέστορας» Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης και ο Πάνος Σκουρλέτης), καθώς και το «Αριστερό Δίκτυο» (Δημήτρης Βίτσας, Έφη Καλαμαρά). Το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι η «ομπρέλα» καλλιεργεί πολύ καλές σχέσεις με ιστορικά στελέχη του κόμματος, όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης.
Η «ομπρέλα» επιμένει σε ένα πιο «λελογισμένο» άνοιγμα του κόμματος προς το Κέντρο, τη διατήρηση της ισχύος της κομματικής λειτουργίας, καθώς και σε μια «μετριοπαθή» εξωτερική πολιτική. Η εξωτερική πολιτική γίνεται το τελευταίο διάστημα «γέφυρα» σύγκλισης της «ομπρέλας» με τους «σημιτικούς» του ΣΥΡΙΖΑ (Μπίστης, Λιάκος. Βαλντέν) οι οποίοι στα υπόλοιπα ζητήματα έχουν διαφορετικές απόψεις.
Οι άνθρωποι του προέδρου
Στις υπάρχουσες ομάδες και τάσεις θα πρέπει να προστεθεί κι ένας κύκλος στελεχών που θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι «άνθρωποι του προέδρου». Αυτά τα στελέχη δεν συγκροτούν «τάση» αλλά είναι εκείνοι που συνεργάζονται καθημερινά με τον Αλέξη Τσίπρα κι εκ των πραγμάτων ταυτίζονται μαζί του, ακόμα και όταν έχουν αποκλίνουσες απόψεις. Πρόκειται για τον γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον εκπρόσωπο Τύπου Νάσο Ηλιόπουλο (δύο στελέχη που φροντίζουν να κρατάνε εμφανείς αποστάσεις από το εσωκομματικό παίγνιο), τον διευθυντή του γραφείου του κ. Τσίπρα Μιχάλη Καλογήρου, τον διπλωματικό σύμβουλο Βαγγέλη Καλπαδάκη ο οποίος αναλαμβάνει ολοένα και σημαντικότερο πολιτικό ρόλο, τον υπεύθυνο του γραφείου Τύπου Νίκο Ανδριόπουλο ο οποίος το τελευταίο διάστημα αφιερώνει μεγάλο μέρος του χρόνου στην ανασυγκρότηση της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ στα social media, καθώς και τον Λευτέρη Αρβανίτη ο οποίος έχει αναλάβει την «αποστολή αυτοκτονίας» να μειώσει το πολύ μεγάλο οικονομικό έλλειμμα των κομματικών ΜΜΕ. Οι «άνθρωποι του προέδρου» συγκροτούν έναν πολύ σημαντικό κύκλο κομματικής εξουσίας ο οποίος διαρκώς ισχυροποιείται.
Να σημειώσουμε τέλος την ξεχωριστή παρουσία της Έφης Αχτσιόγλου, της οποίας η ακτινοβολία διευρύνεται.
Οι νομαρχιακές
Λόγω πανδημίας το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Ωστόσο, το επόμενο διάστημα κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν (είτε μέσω διαδικτύου είτε με επιστολική ψήφο) εκλογές για τις νομαρχιακές επιτροπές. Σε αυτές τις κάλπες (αν βέβαια γίνουν) οι νέες τάσεις και ομάδες θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για πρώτη φορά στο πραγματικό πεδίο. Ωστόσο, η προοπτική των πρόωρων εκλογών θα αναγκάσει όλες τις πλευρές να ρίξουν τους τόνους. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που ξέρει τι πρέπει να κάνει μπροστά στις κάλπες.