ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός: Το σκεπτικό Μητσοτάκη πίσω από τις αποφάσεις

Ανασχηματισμός: Το σκεπτικό Μητσοτάκη πίσω από τις αποφάσεις
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Με 13 νέα πρόσωπα, δυο ηχηρές αποχωρήσεις με αντίβαρο όμως τις αναβαθμίσεις γενικών γραμματέων και υφυπουργών σε συνδυασμό με την ενίσχυση της γυναικείας εκπροσώπησης αλλά και των… αρχάριων της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αιφνιδίασε και διέψευσε πανηγυρικά τα σενάρια περί σαρωτικού ή δομικού ανασχηματισμού, από τον οποίο θα προέκυπτε το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Η διατήρηση του κορμού του υπουργικού συμβουλίου κόντρα στις εντεινόμενες φημολογίες, ήταν νομοτελειακή.

Παράλληλα κυβερνητικά στελέχη απορρίπτουν κατηγορηματικά ότι η νέα διάταξη του Υπουργικού Συμβουλίου είναι εκλογική, παρά την πρώτη ανάγνωση των αλλαγών και τις διαρροές ορισμένων πολιτικών στελεχών ότι οι επιλογές του πρωθυπουργού υποδηλώνουν πρόωρες κάλπες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, πέρα από επιμέρους ζητήματα, η πορεία του κυβερνητικού σχήματος καθ’ όλη τη διάρκεια των 18 μηνών, κρίνεται ως επιτυχημένη.

Προς επίρρωσιν αυτής της ανάγνωσης, αναδεικνύονται τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τα οποία τα ποσοστά αποδοχής και οι θετικές γνώμες καταγράφονται σε επίπεδα υψηλότερα ακόμη και από εκείνα του Ιουλίου του 2019, όταν και η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Γι’ αυτό το λόγο η στρατηγική που επελέγη ήταν εκείνη της ανακατανομής των ρόλων.

Ανακατανομή που οδηγεί ορισμένα στελέχη στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου για την νέα χρονιά με φανερά αναβαθισμένο χαρτοφυλάκιο.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της κατηγορίας είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, αλλά και ο νέος επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης που μετακινείται στην οδό Σταδίου από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ανασχηματισμός: Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση

Στην ίδια τροχιά βρίσκονται δυο υφυπουργοί, όπως ο Στέλιος Πέτσας και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, οι οποίοι μετά την ορκωμοσία της Τρίτης 5/1/2020, ανεβαίνουν επίπεδο στην ιεραρχία, ως οι νέοι αναπληρωτές υπουργοί Εσωτερικών και Υγείας αντίστοιχα.

Αναβαθμισμένοι σε υφυπουργούς, από τη δεύτερη παρέμβαση του πρωθυπουργού στο κυβερνητικό σχήμα, βγαίνουν η Μαρία Συρρεγγέλα και ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, που μέχρι σήμερα καταλαμβάνουν τα πόστα της Γενικής Γραμματέως Ισότητας και του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού.

Επιπλέον, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι αποφάσεις του πρωθυπουργού έρχονται να καλύψουν δυο διαγνωσμένες ανάγκες για την λειτουργικότητα του κυβερνητικού σχήματος.

Καταρχάς την σύσταση ενός υφυπουργείου σε κάθε υπουργείο που θεωρήθηκε απαραίτητη κατά την αντιμετώπιση των τριών διαφορετικών κρίσεων.

Επιπλέον δίνεται βάρος στην εποπτεία, στη ρύθμιση και στην ενίσχυση ειδικών τομέων, όπως το δημογραφικό, οι εξειδικευμένες μορφές τουρισμού αλλά και το ψηφιακό Κτηματολόγιο, που περνάει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Είναι επίσης ξεκάθαρο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, ότι με την αναβάθμιση του Βασίλη Κοντοζαμάνη επιδιώκεται η επίτευξη όλων των στόχων στα τρία μεγάλα μέτωπα που διαχειρίζεται και αντιμετωπίζει το υπουργείο Υγείας.

Την πανδημία, τον εμβολιασμό του πληθυσμού αλλά και το εμβληματικό σχέδιο την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ εντός του 2021 όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός.