ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «σχέδιο» μεσαία τάξη και οι μποναμάδες

Το «σχέδιο» μεσαία τάξη και οι μποναμάδες
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Στην πρώτη σελίδα του… master plan για το 2021 βρίσκεται η ενίσχυση της κυβερνητικής στρατηγικής για τη στήριξη της μεσαίας τάξης σε όλα τα επίπεδα.

Στρατηγική που δεν θα είναι μονοδιάστατη, δεδομένων των αναγκών που δημιούργησε η υγειονομική κρίση ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και η σταθερή στόχευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην ανάπτυξη των δεσμών με τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Δεν παραγνωρίζεται άλλωστε ότι η δυναμική που θα διαθέτει η συγκεκριμένη δεξαμενή του εκλογικού σώματος προσέδωσε στην Νέα Δημοκρατία τον «αέρα» που οδήγησε στην πολιτική αλλαγή το καλοκαίρι του 2019.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα και οι επικαιροποιήσεις του, πάγια επιδιώκεται να απηχούν στις προσδοκίες και τις απαιτήσεις της ομάδας που πλέον εκτιμάται βάσιμα ότι βρίσκεται μέσα στο γαλάζιο «στρατόπεδο» και οι προσπάθειες εντείνονται για να μην αναζητήσει την έξοδο από αυτό.

Άλλωστε αναλύονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα ευρήματα κυλιόμενων δημοσκοπήσεων των τελευταίων εβδομάδων, το έναυσμα και οι εντολείς των οποίων, κατά περιπτώσεις εδράζονται σε διαφορετική βάση.

Κατά πληροφορίες, η αποκωδικοποίηση που γίνεται δείχνει την πλειοψηφία των εκλογέων, με κεντρώες ιδεολογικές καταβολές και αναφορές να βρίσκεται σαφώς στην γαλάζια σφαίρα επιρροής.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, η εκπεφρασμένη δυσαρέσκεια του προς το αντίπαλον δέος, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν σηματοδοτεί επουδενί την επανάπαυση.

Στην Νέα Δημοκρατία, μέσα και από τον κύκλο των παρεμβάσεων που θα ξεδιπλωθούν μέσα στο νέο έτος θα επιδιώξουν όχι απλώς να επιβεβαιώσουν αλλά να επεκτείνουν την κυριαρχία τους στο μεσαίο χώρο.

Το κυβερνών κόμμα επιθυμεί να εξανεμίσει, ει δυνατόν, ακόμη και τα ιστορικά χαμηλά ποσοστά, που καταγράφει η αξιωματική αντιπολίτευση από την συγκεκριμένη κατηγορία.

Υπό αυτό το πρίσμα θα εντατικοποιηθούν οι στοχευμένες παρεμβάσεις ενώ εκπονείται ήδη ένα στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυση κλάδων που έχουν πληγεί σφοδρότατα από την υγειονομική κρίση.

Κατά πληροφορίες φαίνεται πως είναι υπό εξέταση μια επικαιροποίηση του προγράμματος «Γέφυρα» για τα δάνεια επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα θα προβλέπει κρατική επιδότηση της δόσης για εννέα μήνες.

Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός για την υλοποίηση ενός προγράμματος επιδότησης τόκων για δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αντίστοιχο με το πρόγραμμα που βρίσκεται σε ισχύ έως τέλος Μαρτίου έχει τεθεί επί τάπητος, καθώς αυξάνονται οι φωνές που υποστηρίζουν πως είναι αναγκαίο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να «κοκκινίσουν» χιλιάδες επιχειρηματικά δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, θα επιδοτούνται έως το ποσό των 250.000 ευρώ με ή χωρίς εξασφαλίσεις και με ετήσιο τζίρο έως 1 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα για τη δανειοδότηση μικρών επιχειρήσεων έως και του ποσού των 50.000 ευρώ, συνολικού προϋπολογισμού 450 εκατομμυρίων ευρώ αλλά και πρόγραμμα επιδότησης επαγγελματιών για την πληρωμή και των τόκων αλλά και του κεφαλαίου υφιστάμενων επιχειρηματικών δανείων προετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης.