Ψήφισμα ευρωκοινοβουλίου: Σε αναμονή ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της ΠΓΔΜ
Σε παρατεταμένη κατάσταση αναμονής βάζουν οι ευρωβουλυτές τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της ΠΓΔΜ υπογραμμίζοντας ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας θα ξεκινήσουν εάν καταφέρει να ξεπεράσει το σημερινό πολιτικό αδιέξοδο και διεξάγει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.
Το ψήφισμα για την ΠΓΔΜ, το οποίο υιοθετήθηκε από τη Σύνοδο Ολομέλειας με 404 ψήφους υπέρ, 76 κατά και 29 αποχές, καλεί την πολιτική ηγεσία της χώρας να εφαρμόσει πλήρως την τετραμερή συμφωνία της 2ας Ιουνίου και της 15ης Ιουλίου 2015 και να προβεί άμεσα στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Αυτό θα βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει την πολιτική κρίση και να προετοιμαστεί για δημοκρατικές και δίκαιες εκλογές, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 5 Ιουνίου 2016, ενώ θα ανοίξει το δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Σε ότι αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν "την ικανοποίησή τους για την συμφωνία με την Ελλάδα σε 11 μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, κυρίως στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της ενέργειας και των εσωτερικών υποθέσεων και θεωρούν ως θετικό βήμα, τις διαβουλεύσεις υψηλού επιπέδου των δύο Υπουργών Εξωτερικών στις αντίστοιχες πρωτεύουσες και τη δημιουργία κοινής ειδικής ομάδας για την εποπτεία της εφαρμογής των μέτρων.
Επίσης καλούν Ελλάδα και ΠΓΔΜ να αξιοποιήσουν τη δυναμική που δημιουργήθηκε και να «λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, μεταξύ άλλων και όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας".
Απεύθυναν επίσης έκκληση στην Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και την Επιτροπή υπάρξει συνεργασία «με τις δύο χώρες και τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ, προς μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας και να υποβάλουν σχετική έκθεση στο Κοινοβούλιο".
Ως μελανό σημείο καταγράφουν οι ευρωβουλευτές το γεγονός ότι υπάρχει εκτεταμένη διαφθορά στη χώρα, ιδιαίτερα στις κρατικές και τοπικές διοικήσεις, τις δημόσιες συμβάσεις και τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, και "καλούν την κυβέρνηση να καταπολεμήσει τη διαφθορά κατά τρόπο μη επιλεκτικό".
"Η χώρα βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή. Περιμένει ήδη πάρα πολύ καιρό έξω από την πόρτα της ΕΕ ως υποψήφια προς ένταξη χώρα και έχει επίσης να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα των χιλιάδων προσφύγων στα σύνορά της", δήλωσε ο εισηγητής του ΕΚ Ivo Vajgl (Φιλελεύθεροι, Σλοβενία).
"Ήρθε η ώρα για τη χώρα αυτή να κάνει ένα νέο βήμα προς την ευρωπαϊκή και διατλαντική ολοκλήρωση και να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, εφόσον οι εκλογές διεξαχθούν σύμφωνα με τα δημοκρατικά πρότυπα", πρόσθεσε.
Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι η ΠΓΔΜ "έχει ενεργήσει ως αξιόπιστος εταίρος, κατά την αντιμετώπιση του τεράστιου ρεύματος μεταναστών και προσφύγων" καθώς περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι διήλθαν από το έδαφός της στη διάρκεια του 2015. Καλούν την Επιτροπή να ενισχύσει τη στήριξη της χώρας για τη διαχείριση των συνόρων της.
Με ξεχωριστό ψήφισμα καλωσόρισαν τη σταθερή πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Μαυροβούνιο.
Ο υπουργός Άμυνας των Σκοπίων ελπίζει σε έντακη στο ΝΑΤΟ
Στο μεταξύ ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ Ζόραν Γιόλεφσκι, υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι σταμάτησε τους μετανάστες στα σύνορά της με την Ελλάδα, ενέργεια που ουσιαστικά έκλεισε την οδό των Βαλκανίων προς τη βόρεια Ευρώπη, θα τη βοηθήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Γιόλεφσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΠΓΔΜ «θα πάρει τη θέση της στο τραπέζι του ΝΑΤΟ». «Δείξαμε ότι είμαστε ένα υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε.