ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απαντήσεις δίνει την Παρασκευή ο Τσίπρας στη Βουλή για προσφυγικό

Απαντήσεις δίνει την Παρασκευή ο Τσίπρας στη Βουλή για προσφυγικό
Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Στη Βουλή προκειμένου να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του Γ. Κουμουτσάκου για την προσφυγική πολιτική της χώρας βρέθηκε  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στην πρωτολογία του, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα κύματα του Αιγαίου δεν ξεβράζουν μόνο πτώματα παιδιών και προσφύγων αλλά "τον ευρωπαϊκό πολιτισμό" και άσκησε δρυμεία κριτική στην ηγεσία της Δύσης για τις δικές της ευθύνες καθώς οι επεμβάσεις στις χώρες δεν έγιναν για τον εκδημοκρατισμό των κοινωνιών αλλά για την εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε και στη Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας την για τη στάση της απέναντι στο θέμα, για λαϊκισμό ενώ έκανε ειδική αναφορά στη χρήση του απαράδεκτου, όπως τον χαρακτήρισε, όρο του "λαθρομετανάστη".

Αναφορικά με τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι: «αντί η Ελλάδα να δεχθεί ένα υπερ-στρατόπεδο για το οποίο υπήρχαν πιέσεις από την Ευρώπη, εμείς δεχτήκαμε να δημιουργήσουμε 7 με 8 χιλιάδες θέσεις στα νησιά στα κέντρα υποδοχής, να απορροφήσουμε 20 χιλιάδες πρόσφυγες στην ενδοχώρα και να δοθεί επιδότηση φιλοξενίας σε άλλες 20 χιλιάδες πρόσφυγες».


Ένα από τα τουίτ του πρωθυπουργού την ώρα της ομιλίας του στη Βουλή

Ο βουλευτής της ΝΔ σε ερώτησή του προ τριών ημέρων κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αποκρύπτει σοβαρές πτυχές των όσων συμφωνήθηκαν στη μίνι σύνοδο των Βρυξελλών δημιουργώντας "μια κατάσταση που προκαλεί αβεβαιότητα, ανασφάλεια και ανησυχία σε όλους τους Έλληνες και κυρίως στους κατοίκους παραμεθόριων περιοχών στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου".

Το Μαξίμου με σημείωμα και με αφορμή τις δραματικές εικόνες από την Λέσβο σημειώνει ότι είναι ενδεικτικές του δράματος που συγκλονίζει την Ελλάδα μιλώντας για "πρωτοφανή προσφυγική κρίση".

Οι κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν ότι "η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει συνεχώς μέτρα για την φιλοξενία των ανθρώπων αυτών, καθώς και για την οργάνωση της φιλοξενίας, της ταυτοποίησης και της μετεγκατάστασης τους, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι ο αγώνας αυτός είναι αγώνας για να αναδειχτεί το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης, εκεί που άλλοι υψώνουν τις σημαίες της ξενοφοβίας και του ακροδεξιού λαϊκισμού".

Οι πηγές του Μαξίμου αναφέρουν παράλληλα ότι αναμένουν και "την θετική συμβολή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντί για την ανέξοδη κριτική και τις αμφιλεγόμενες λαϊκιστικές κορώνες που ακούγονται μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας".

Το θέμα τέθηκε επί τάπητος και στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Φρανκ Στάινμαγερ στο Μαξίμου, κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον Γερμανό ΥΠΕΞ ότι η Ελλάδα σηκώνει το βάρος του ανθρωπιστικού προσώπου της Ευρώπης, ότι θα πρέπει το βάρος της διαχείρισης να μεταφερθεί στην Τουρκία ενώ στάθηκε και στη σημασία να αποτελέσει προτεραιότητα η συνεννόηση με την Άγκυρα.

Συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενίσχυση της σχέσης Ευρώπης - Τουρκίας αρκεί να μην γίνονται εκπτώσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.