Οργή της Άγκυρας για τις κυρώσεις των ΗΠΑ - Ικανοποίηση στην Αθήνα
Ανανεώθηκε:
Η απόφαση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών προχώρησε τη Δευτέρα στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της συμμάχου χώρας της στο ΝΑΤΟ, της Τουρκίας, για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος αεράμυνας S-400, δρομολογεί ένα «ντόμινο» σημαντικών εξελίξεων σε γεωστρατηγικό επίπεδο στην Ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα λίγο προτού ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναλάβει τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο
Η δήλωση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, ήταν απολύτως σαφής. Ο κ. Πομπέο κατέστησε σαφές ότι η επιβολή των κυρώσεων στην Τουρκία ήρθε ως απότοκο του κινδύνου που συνιστούν οι S-400 τόσο για την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ όσο και το ίδιο το ΝΑΤΟ συνολικά.
Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πομπέο:
«Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις ενάντια στη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας (SSB), σύμφωνα με το Άρθρο 231 του Νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) για τη συνειδητή εμπλοκή σε μια σημαντική συναλλαγή με τη Rosoboronexport, την κύρια εταιρεία εξαγωγής όπλων της Ρωσίας, που προμήθευσε το σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος S-400. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση όλων των αμερικανικών αδειών εξαγωγής και αδειών στην SSB και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς θεώρησης στον Ισμαήλ Ντεμίρ, πρόεδρο της SSB και άλλους αξιωματικούς της SSB.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές στην Τουρκία στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και σε πολλές περιστάσεις ότι η αγορά του συστήματος S-400 θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και θα παρείχε σημαντικά κεφάλαια στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, καθώς και πρόσβαση των Ρώσων στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και την αμυντική βιομηχανία. Ωστόσο, η Τουρκία αποφάσισε να προχωρήσει στην προμήθεια και τη δοκιμή των S-400, παρά τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών, διαλειτουργικών συστημάτων του ΝΑΤΟ για την κάλυψη των αμυντικών της απαιτήσεων. Αυτή η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της Τουρκίας και την εν αναμονή της απομάκρυνσης από την παγκόσμια συνεργασία F-35 Joint Strike Fighter.
Η σημερινή δράση στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμόσουν πλήρως το Άρθρο 231 της CAATSA και δεν θα ανεχθούν σημαντικές συναλλαγές με τους τομείς της άμυνας και των μυστικών πληροφοριών της Ρωσίας. Προτρέπω επίσης την Τουρκία να επιλύσει αμέσως το πρόβλημα των S-400 σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος και ένας σημαντικός περιφερειακός εταίρος ασφάλειας για τις Ηνωμένες Πολιτείες και επιδιώκουμε να συνεχίσουμε την παραγωγική μας συνεργασία δεκαετιών στον τομέα της άμυνας, αφαιρώντας το εμπόδιο της κατοχής της Τουρκίας των S-400 το συντομότερο δυνατό».
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Μάικ Πομπέο, αναφέρει: «Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Τουρκία προχώρησε στην αγορά και τη δοκιμή του συστήματος των S-400 από τη Ρωσία. Οι σημερινές κυρώσεις αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως τον νόμο CAATSA. Δεν θα ανεχθούμε σημαντικές συναλλαγές με τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας».
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε τις αμερικανικές κυρώσεις
Στον Αμερικανό ΥΠΕΞ απάντησε σε ιδιαίτερα επιθετικό ύφος το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε τις μονομερείς κυρώσεις που ανακοίνωσαν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή προμηθευτήκαμε τα συστήματα αεράμυνας S-400».
Σύμφωνα με το Reuters, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι οι αμερικανικές κυρώσεις θα βλάψουν τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, προειδοποιώντας, παράλληλα, ότι «η Τουρκία θα προβεί σε αντίποινα όπως είναι και το αναγκαίο».
Παράλληλα, στην ανακοίνωσή της, η τουρκική πλευρά υποστηρίζει πως «δεν υπάρχει τεχνική βάση στον ισχυρισμό ότι το σύστημα S-400 θα θέσει σε κίνδυνο την άμυνα του NATO».
Αίσθηση προκαλεί και ο ιδιαίτερα επιθετικός τόνος του τουρκικού ΥΠΕΞ στην κατακλείδα πρόταση της ανακοίνωσης:
«Καλούμε τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν το σοβαρό λάθος τους και να ανακαλέσουν την απόφασή τους το συντομότερο δυνατό».
Ικανοποίηση του ελληνικού ΥΠΕΞ για τις κυρώσεις
Στον αντίποδα κινήθηκε η ελληνική πλευρά και ειδικότερα το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο εξέφρασε την ικανοποίησή της χώρας μας για την επιβολή κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει τα εξής:
«Η Ελλάδα, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, παρατηρεί με ικανοποίηση τη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της, καθώς και άλλα στελέχη της, σε εφαρμογή του Τμήματος 231 του Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA)».
Ρωσία - Λαβρόφ: Παράνομες οι κυρώσεις των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας
Σε αυξημένη επιτήρηση οι Ένοπλες Δυνάμεις
Ωστόσο, παρά τη θετική αντίδραση της χώρας μας έναντι των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, η Αθήνα παραμένει σε επιφυλακή, γεγονός που αντικατοπτρίζεται από δύο πολύ σημαντικά στοιχεία:
- την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και
- τις απειλές του Ρετζέπ Ερντογάν περί δυναμικής υπεράσπισης των τουρκικών συμφερόντων.
Προκαλεί η Άγκυρα: Αναγγέλλει με Navtex ασκήσεις με πραγματικά πυρά ανάμεσα σε Θάσο και Λήμνο
Ακάρ: Oι Navtex της Ελλάδας είναι σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές καλής γειτονίας
Τουρκία: Νέες Navtex για αποστρατικοποίηση έξι νησιών του Αιγαίου
Είναι χαρακτηριστική, άλλωστε, η δήλωση που έκανε την Κυριακή από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη επιτήρηση λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας.
«Με τη γείτονα πιο προκλητική και εξοπλισμένη εμείς δεν το ρισκάρουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Η τοποθέτηση του κ. Παναγιωτόπουλου εδράζεται στο γεγονός ότι και οι τρεις Κλάδοι στο Πεντάγωνο διατηρούν το καθεστώς επιφυλακής, παραμένοντας στον ύψιστο βαθμό επιχειρησιακής ετοιμότητας.
Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν πως υπάρχει ανησυχία ότι η Άγκυρα ενδεχομένως να προσπαθήσει να προκαλέσει, ακόμη και μέσα στις επόμενες ώρες μια κατάσταση κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έχει δώσει σαφείς εντολές άμεσης αποκατάστασης τυχόν προβλημάτων και επαναφοράς σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση όλων των μέσων και οπλικών συστημάτων με ετοιμότητα άμεσης αντίδρασης όταν και όπου απαιτηθεί.
Άλλωστε, όπως επισημαίνουν εδώ και αρκετό καιρό στρατιωτικοί και διπλωματικοί αναλυτές, μέχρι την επίσημη αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ τα πράγματα παραμένουν εξαιρετικά ρευστά.