Βουλή - Προϋπολογισμός 2021: Αντιπαράθεση για τη Σύνοδο Κορυφής και τα ελληνοτουρκικά
Ανανεώθηκε:
Στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στη Βουλή βρίσκονται τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής που παραπέμπουν σε κυρώσεις για την Τουρκία τον Μάρτιο.
Η κυβέρνηση «πατάει» στη γραμμή ότι γίνονται αργά, αλλά σταθερά βήματα, καθώς οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό αλλά εργαλείο, όπως είπε στη Βουλή, στη συζήτηση του προϋπολογισμού ο Στέλιος Πέτσας, για τον τερματισμό της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.
Στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση ότι πέρασε κάτω από τον πήχη που η ίδια έβαλε, για «παταγώδη αποτυχία» μίλησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως για πρώτη φορά γίνεται ρητή αναφορά στο άρθρο που παραπέμπει σε κυρώσεις και τόνισε ότι σκοπός είναι να πάμε ένα βήμα παραπέρα από την προηγούμενη Σύνοδο, τον Οκτώβριο του 2020.
Εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ ότι το διάστημα της διακυβέρνησης του δεν ελήφθησαν κυρώσεις για την Τουρκία, καταθέτοντας μάλιστα, τα πρακτικά από το Συμβούλιο Κορυφής τον Μάιο του 2019 και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να μην χρησιμοποιεί τα εθνικά θέματα για μικροπολιτική εκμετάλλευση.
«Στηρίζουμε εθνική προσπάθεια, αλλά χρειάζεται αυτοκριτική όταν αποτυχίες παρουσιάζονται ως θρίαμβοι φοβάμαι για τα χειρότερα», σχολίασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και έκανε λόγο για ακροβατισμούς του κυβερνητικού εκπροσώπου.
«Έχει σημασία να προχωρήσουμε μαζί με την Ευρώπη, χτίζοντας τις συμμαχίες μας, είναι μια πολυεπίπεδη διαδικασία που προχωρά», αντέτεινε ο Στέλιος Πέτσας.
Σε ό,τι αφορά στο πεδίο της οικονομίας, ανέφερε πως το 2020 θα κλείσει με βαθιά ύφεση, η οποία ωστόσο, δεν είναι η βαθύτερη στην Ευρώπη, καθώς η Ελλάδα έχει αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη με τους εταίρους της.
Αναφέρθηκε στις επενδύσεις της Microsoft, της Volkswagen στην Αστυπάλαια αλλά και της Pfizer και επεσήμανε πως η εμπιστοσύνη δεν χαρίζεται και πως η κυβέρνηση κερδίζει το στοίχημα.