ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προϋπολογισμός: Ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής - Την Τρίτη η ψηφοφορία

Προϋπολογισμός: Ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής - Την Τρίτη η ψηφοφορία
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ INTIME

Υπό πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω των περιορισμών που επιβάλλει η πανδημία ξεκίνησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η πενθήμερη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2021.

Η υγειονομική κρίση και οι συνέπειες της στην οικονομία αλλά και όλα τα θέματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης του κορυφαίου νομοθετήματος που κορυφώνεται την Τρίτη το βράδυ με την ομιλία του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία που παραδοσιακά λαμβάνει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η σημερινή πρώτη ημέρα ξεκίνησε με τις ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων, ενώ από αύριο Σάββατο έως και το απόγευμα της Τρίτης 15 Δεκεμβρίου από το βήμα θα “παρελάσουν” υπουργοί της κυβέρνησης για να ξεδιπλώσουν το έργο της κυβέρνησης στον τομέα της αρμοδιότητας τους.

Η πρώτη κόντρα

Η συζήτηση σημαδεύτηκε από την αντιπαράθεση Σταϊκούρα - Τσακαλώτου. Ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου, καθώς λόγω της πανδημίας "όλοι αναθεωρούν διότι κανένας δεν ξέρει την ένταση και έκταση της υγειονομικής κρίσης". Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών είναι προφανές ότι άλλαξαν τα στοιχεία γιατί υπήρχε δεύτερο κύμα της πανδημίας, ενώ στρέφοντας τα πυρά του κατά του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως δεν μπορεί να μιλάει για αποτυχία στις προβλέψεις τη στιγμή που δεν έπιασε ούτε μία πρόβλεψη για ανάπτυξη κατά τη διακυβέρνησή της.

"Τα μέτρα που πήραμε για την πανδημία θα έπρεπε η αριστερά να τα χαιρετίσει, εμείς πιστεύουμε στην κοινωνική δικαιοσύνη έχουμε την τρίτη καλύτερη κάλυψη για τα χαμηλόβαθμα εισοδήματα", είπε και παρουσίασε στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι η Ελλάδα βελτίωσε κατά έξι θέσεις τη θέση της στις δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Συμπλήρωσε πως κάθε εβδομάδα εκταμιεύονται έξτρα κονδύλια για το υπουργείο Υγείας, τα οποία έχουν φτάσει στα 786 εκατ ευρώ από το αποθεματικό εκτός προϋπολογισμού και διαβεβαίωσε πως ό,τι χρειαστεί το υπουργείο Υγείας θα το έχει.

"Τέτοια κακοποίηση στοιχείων δεν έχω ξανασυναντήσει. Δεν ξέρω πραγματικά αν έχετε κακοποιήσει περισσότερο τη θέση του υπουργού οικονομικών ή τη θέση του καθηγητή πανεπιστήμιου", σχολίασε απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αμφισβητώντας τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών.

"Δεν θα ήθελα να είμαι ο κ. Τσακαλώτος, ο υπουργός που η χώρα του είχε ανάπτυξη 2% όταν η υπόλοιπη Ευρώπη είχε 8%", αντέτεινε ο Χρήστος Σταικούρας, δηλώνοντας υπερήφανος και για την πανεπιστημιακή του ιδιότητα και την εξέλιξη της.

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών

Μιζέρια και πολιτική γκρίνια καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου και ανέφερε: “Να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό και να το εφαρμόσουμε με αυστηρότητα στο σκέλος των εσόδων, να μεταστρέψουμε την ατυχία της επιδημίας σε ευκαιρία και να δρομολογήσουμε γρήγορα και θετικά κάποιες πρωτοποριακές μεταρρυθμίσεις, οι τρεις βασικοί στόχοι της κυβέρνησης”.

Για απόλυτη κυβερνητική αποτυχία και στην διαχείριση της οικονομίας και της πανδημίας, έκανε λόγο η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ζει μέσα σε μια φούσκα προπαγάνδας. Η κ. Αχτσιόγλου εκτίμησε ότι η ύφεση θα φτάσει στο 10,5% ύφεση, που είναι η μεγαλύτερη πανευρωπαϊκά και πρόσθεσε: “Το επίδομα στους εργαζόμενους καταβάλλεται όποτε να ναι, οι Έλληνες βιώνουν την τρίτη μεγαλύτερη ύφεση πανευρωπαϊκά και τα χρέη των πολιτών έχουν εκτιναχθεί στα ύψη”

Για προϋπολογισμό που καλλιεργεί προσδοκίες σε οξεία σύγκρουση με την πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες, έκανε λόγο ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης. Υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός υπόσχεται ένα ελπιδοφόρο μέλλον που κάθε άλλο παρά εδράζεται σε ρεαλιστική βάση, καθώς -όπως είπε- είναι έωλος στις προβλέψεις, βαθιά ταξικός στις επιλογές και δεν διαπνέεται από κανενός είδους όραμα.

Για κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής έκανε λόγο ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι με πρόσχημα την πανδημία λαμβάνει αντιλαϊκά μέτρα που δεν είναι προσωρινά.

"Οι δυσμενείς εξελίξεις και αβέβαιες προοπτικές είναι συνέπεια της έλλειψης σοβαρού προγράμματος από την κυβέρνηση και γίνεται πλέον κατανοητό πως δεν υπήρχε σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας", ανέφερε ο Βασίλης Βιλιάρδος από την Ελληνική Λύση, ενώ ο Κρίτων Αρσένης από το ΜέΡΑ 25 μίλησε για προϋπολογισμό ματαιότητα που όλοι γνωρίζουν ότι δεν θα εφαρμοστεί.

Η διαδικασία

Σε αντίθεση με ότι συνέβαινε προ υγειονομικής κρίσης, η αίθουσα της Ολομέλειας θα είναι άδεια, καθώς οι συστάσεις των ειδικών αναφέρουν ότι δεν μπορούν να παρευρίσκονται σε αυτή περισσότεροι από 50 βουλευτές. Στη συζήτηση του προϋπολογισμού ωστόσο, οι βουλευτές θα τοποθετούνται μόνον με φυσική παρουσία κι όχι μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως γίνεται στις συνεδριάσεις άλλων νομοσχεδίων σε Ολομέλεια και Επιτροπές. Η Βουλή έκρινε πως κάτι τέτοιο θα ευτέλιζε την κορυφαία διαδικασία, καθώς έχουν παρατηρηθεί κατά καιρούς προβλήματα στον ήχο ή την εικόνα.

Η συζήτηση κορυφώνεται το βράδυ της Τρίτης με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών. Από το μεσημέρι της Τρίτης θα αρχίσουν οι τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης με αντίστροφη σειρά της δύναμης των κοινοβουλευτικών ομάδων που εκπροσωπούν.

Στόχος είναι η συζήτηση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 9:00 το βράδυ για να ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία. Θα διεξαχθεί με 50 βουλευτές παρόντες οι οποίοι θα ψηφίσουν με τον παραδοσιακό τρόπο, ενώ οι υπόλοιποι με τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στην αίθουσα της Ολομέλειας.