Reuters: Προσχέδιο για επιπλέον κυρώσεις στην Τουρκία «εφόσον χρειαστεί»
Διεύρυνση αλλά όχι και σκλήρυνση των κυρώσεων προς την Άγκυρα περιλαμβάνει το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο συζητείται σήμερα σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων ενόψει της Συνόδου Κορυφής.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να διευρύνει τον κατάλογο των ατόμων και των επιχειρήσεων που θα υποστούν κυρώσεις για τις δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι ζυμώσεις για τη δισέλιδη δήλωση συνεχίζονται, με διπλωμάτες να λένε στο Reuters ότι η Ελλάδα και η Κύπρος εκτιμούν ότι τα βήματα αυτά δεν είναι αρκετά.
Μάλιστα, το πρακτορείο, επικαλούμενο Ευρωπαίους διπλωμάτες, υποστηρίζει πως οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν περισσότερα βήματα σε ό,τι αφορά στην Τουρκία τον Μάρτιο –εφόσον δεν υπάρξει πρόοδος.
Σε περίπτωση που συμφωνηθεί, η Ε.Ε. θα προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις στη βάση του ήδη υπάρχοντος καταλόγου και «εάν χρειαστεί θα επεκταθεί» το πεδίο εφαρμογής, όπως αναφέρει το προσχέδιο.
Ώρα αποφάσεων για την Ευρώπη
«Η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία δεν είναι θέμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά είναι θέμα αξιοπιστίας ιδίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, κατά τη σημερινή τοποθέτησή του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής.
Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξήγησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τον Οκτώβριο παρουσίασε στην Τουρκία τις προϋποθέσεις, υπό τις οποίες ο διάλογος θα μπορούσε να πετύχει. Ωστόσο, δήλωσε, δυόμισι μήνες μετά, εκείνη συνεχίζει τις μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις, αγνοώντας στην πραγματικότητα την ομόφωνη απόφαση που έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο. Τώρα πια, όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός, η Ευρώπη καλείται να αποφασίσει πώς θα αντιμετωπίσει την Τουρκία, δηλαδή αν θα λειτουργήσει ως αξιόπιστος διεθνής παίκτης, που μένει πιστός στις αποφάσεις που έλαβε τον Οκτώβρη ή αν θα κάνει ένα βήμα πίσω, υποχωρώντας στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας.«Θα είναι μεγάλο λάθος να κάνουμε πίσω από όσα αποφασίσαμε. Όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά για την αξιοπιστία της Ευρώπης», σχολίασε.