ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Όλα ανοιχτά για τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας

Λιγότερο από τρία εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όλα είναι ανοιχτά σε ό,τι αφορά την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για τις έρευνες του Oruc Reis.

Αυτό φαίνεται τόσα από όσα δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Ζοζέπ Μπορέλ. Τα μέτωπα στο εσωτερικό της ΕΕ δεν έχουν διαφοροποιηθεί. Από τη μια μεριά, η Γαλλία και η Αυστρία (μαζί με την Ελλάδα και την Κύπρο, εννοείται) είναι οι χώρες που πιέζουν πιο πολύ για τις κυρώσεις. Από την άλλη, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία παραμένουν οι πιο αρνητικές. Κανονικά, δεν θα έπρεπε να περιμένουμε να αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι κυρώσεις, λόγω της γνωστής στάσης Μέρκελ. Ωστόσο, η προσωπική κόντρα του Μακρόν με τον Ερντογάν, τα επεισόδια με τις νηοψίες στα ανοιχτά της Λιβύης και ο χρόνος που πέρασε από την προηγούμενη Σύνοδο χωρίς να έχει υπάρξει αλλαγή της τουρκικής στάσης, μπορεί να ανοίξουν το παράθυρο σε κυρώσεις.

«Όλα είναι στο τραπέζι»

Στη συνέντευξή του στον Αντώνη Σρόιτερ στον Alpha ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής και τις κυρώσεις:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο έδωσε στην Τουρκία δύο επιλογές: ή να αγκαλιάσει μια θετική ατζέντα σταματώντας την παραβατική συμπεριφορά ή σε περίπτωση που κάνει το δεύτερο να υποστεί τις συνέπειες. Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία δεν αγκάλιασε την θετική ατζέντα. Αυτό είναι σαφές. Αναγνωρίζεται πια από όλους.

Ο βαθμός τώρα των μέτρων ή των αποφάσεων που θα πάρει το Συμβούλιο δεν είναι κάτι το οποίο μπορώ να προεξοφλήσω αυτή τη στιγμή. Ξέρετε ότι πολλές φορές σε αυτά τα Συμβούλια γίνονται πολύ ζωντανές συζητήσεις και καταλήγουμε τελικά με διαφορετικά συμπεράσματα από αυτά με τα οποία ξεκινάμε.»

Ο πρωθυπουργός τόνισε με νόημα:

«Πιστεύω όμως ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση -είμαι σίγουρος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση- δεν θα διακινδυνεύσει το δικό της κύρος. Και δεν αναφέρομαι εδώ στην αυτονόητη στήριξη που πρέπει να παρέχει στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Αναφέρομαι στο γεγονός ότι έχει πάρει μία απόφαση, η απόφαση αυτή έχει ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα και λέει με πολύ μεγάλη σαφήνεια ότι αν διαπιστωθεί ότι η Τουρκία δεν αγκαλιάζει τη θετική ατζέντα, το Δεκέμβριο θα πάρουμε αποφάσεις και θα υπάρχουν, θα δρομολογηθούν επί λέξει, οι συνέπειες για την Τουρκία.»

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ελληνικού βέτο, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε:

«Όλα είναι στο τραπέζι, αλλά εν προκειμένω το veto θα το έβαζε άλλος όχι η Ελλάδα, διότι σας διαβεβαιώνω ότι αυτή τη στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών συντάσσονται με τις ελληνικές θέσεις. Δεν είμαστε μόνοι μας. Ξέρετε, το veto είναι μια έννοια που παραπέμπει σε μια χώρα η οποία είναι μόνη της. Άρα δεν πρέπει να αναφέρεται στην Ελλάδα γιατί η Ελλάδα έχει πάρα πολλούς συμμάχους αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.»

Τι δήλωσε ο Μπορέλ

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά άφησε και ο Ζοζέπ Μπορέλ μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.. Ο επίτροπος Εξωτερικών της ΕΕ δήλωσε συγκεκριμένα:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κάνει αυτό που είπε ότι θα κάνει. Θα αξιολογήσει, δηλαδή, την κατάσταση, θα αξιολογήσει τις εξελίξεις από το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μέχρι σήμερα και εν συνεχεία θα λάβει την απόφαση που θα θεωρεί πρέπουσα. Δεν μπορώ να σας πω εγώ ποιες θα είναι οι συζητήσεις και οι αποφάσεις του Ε.Ε..»

Προσέθεσε ότι: «Δυστυχώς, δεν έχουμε δει αρκετή πρόοδο ή βελτίωση από την τελευταία συνάντηση των ηγετών, αλλά δεν μπορώ να προεξοφλήσω το περιεχόμενο των συζητήσεων και των αποφάσεων των Ευρωπαίων ηγετών».

Προσεκτικός ο Δένδιας

Από τη μεριά του, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε:

«Στο Συμβούλιο σήμερα έγινε μία εκτεταμένη συζήτηση αναφορικά με την τουρκική παραβατικότητα και διαπιστώθηκε από όλους τους Υπουργούς Εξωτερικών ότι η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της Ευρωπαϊκή Ένωσης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου.»

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την εκτίμησή του για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, οι διατυπώσεις του ήταν πολύ προσεκτικές:

«Από εκεί και πέρα, λοιπόν, κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία. Και αυτό είναι το οποίο θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων αυτή την εβδομάδα.»

«Εθνική ήττα» αν δεν αποφασιστούν κυρώσεις

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στον 9.84, επιχείρησε να θέσει τον πήχη από τη μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ είπε μεταξύ άλλων:

«Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη όχι μόνο για λόγους εξυπηρέτησης των βραχυπρόθεσμων εθνικών συμφερόντων αλλά και των μακροπρόθεσμων, μονίμων και στρατηγικών, να εξασφαλίσει ισχυρές κυρώσεις στο επόμενο Συμβούλιο και όχι μία ακόμη αναβολή. Αν δεν τις πετύχει, η αποτυχία θα πάρει χαρακτηριστικά εθνικής ήττας.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης