ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμβολιασμός: Πώς θα γίνει, ποιος ο ρόλος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Εμβολιασμός: Πώς θα γίνει, ποιος ο ρόλος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Εντολή ώστε ο προγραμματισμός του εθνικού σχεδίου εμβολιασμού να αποτελέσει την απόλυτη προτεραιότητα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο, με στόχο την προετοιμασία για την παραλαβή, την αποθήκευση, και τη διανομή των εμβολίων.

Η σύσκεψη προετοιμασίας θα πραγματοποιείται σε τακτική βάση προκειμένου όλα να είναι έτοιμα και να ξεκινήσει ο εμβολιασμός αμέσως μετά την παραλαβή των εμβολίων που, με τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται εντός του Ιανουαρίου.

Προτεραιότητα αποτελούν στην παρούσα φάση η προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό και ο τρόπος με τον οποίο θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες για τον εμβολιασμό τους στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργούν στην Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι στο διάστημα αυτό το υπουργείο Υγείας πρέπει παράλληλα να εξακολουθήσει να είναι επικεντρωμένο στη λειτουργία του Συστήματος Υγείας, αφού η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν θα πρέπει να υπάρχει καμιά απολύτως χαλάρωση.

Στο πλαίσιο του σχδίου εμβολιασμού απαραίτητη κρίνεται η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην επιστήμη και να πειστούν όσοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την ασφάλεια του εμβολίου. Κρίσιμος θεωρείται σε αυτό τον τομέα ο ρόιλος της ιατρικής κοινότητας.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον εθνικό εμβολιασμό για τον κορωνοϊό είχε παρουσιάσει, στις 18 Νοεμβρίου, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μαζί με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Το σχέδιο για τους εμβολιασμούς

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε κάνει, πριν από δύο εβδομάδες, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, το εθνικό σχέδιο εμβολιασμών θα είναι δωρεάν.

Η χρονική περίοδο παράδοσης θα είναι ίδια για κάθε κράτος - μέλος, ίδια θα είναι και η τιμή και η ποσότητα θα δοθεί ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε χώρας. Στην τιμή θα συμβάλλει και η ΕΕ που σημαίνει ότι θα είναι φθηνότερο.

Για την αποθήκευση και διανομή, τα εμβόλια θα φτάσουν σε αποθήκες και έπειτα σε εμβολιαστικά κέντρα.

Συνολικά στη χώρα μας θα λειτουργούν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, και θα μπορούν να εξυπηρετηθούν 2.117.440 πολίτες τον μήνα.

Ο εμβολιασμός στα κέντρα θα γίνεται με ραντεβού σε δυο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή, 6 ημέρες την εβδομάδα, δηλαδή κάθε μέρα πλην της Κυριακής και εκτιμάται ότι κάθε συμπολίτης μας θα χρειαστεί δέκα λεπτά προκειμένου να εμβολιαστεί.

Ο εμβολιασμός θα γίνεται με ραντεβού με μήνυμα (SMS) ή διαδικτυακά ή από τηλεφωνικά κέντρα.

Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, μετά οι ευπαθείς ομάδες και τέλος ο γενικός πληθυσμός. Στις ομάδες που θα λάβουν το εμβόλιο κατά προτεραιότητα εκτός από άτομα υψηλού κινδύνου και ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό συμπεριλαμβάνονται και αστυνομικοί, πυροσβέστες και εκπαιδευτικοί.

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής, Γιώργος Μυλωνάκης και ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή, Μιχάλης Μπεκίρης.