Ελλάδα και Κύπρος ζητούν από την ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της
Οι περιφερειακές εξελίξεις και ο συντονισμός Ελλάδας-Κύπρου ενόψει του επικείμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ, καθώς και το Κυπριακό, βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη Λευκωσία.
Μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κ. Δένδιας τόνισς πως οι όψιμες κινήσεις της Τουρκίας για δήθεν αποκλιμάκωση δεν είναι πειστικές. Για το λόγο αυτό, ανέφερε, «έχουμε καλέσει από κοινού τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Οκτώβριο έδωσε στην Τουρκία την ευκαιρία να αποκλιμακώσει στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή, με στόχο να δημιουργήσει η ΕΕ μια θετική ατζέντα απέναντι στην Τουρκία.
«Δυστυχώς -όχι όμως έκπληξη πρέπει να πω- η Τουρκία έκανε ακριβώς το αντίθετο. Μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων εξέδωσε έξι παράνομες Navtex για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών σε μια περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, ελέχθη και από το Νίκο, προέβη σε απολύτως προκλητικές ενέργειες με το λεγόμενο "πικ-νικ" στα Βαρώσια, καθώς και την έκδοση παράνομης Navtex για έρευνες σε θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνει την Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» παρατήρησε.
Ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι η ηγέτες της ΕΕ πρέπει να πάρουν αποφάσεις που θα οδηγήσουν την Τουρκία σε μία πραγματική οδό αποκλιμάκωσης και σε ένα εποικοδομητικό διάλογο πάνω στη μόνη αποδεκτή βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. «Οι αποφάσεις αυτές είναι σημαντικές, όχι μόνο ως σαφή ένδειξη προς την Τουρκία, αλλά και ως απόδειξη της αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» προσέθεσε.
Για το Κυπριακό, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να ανταποκριθεί στην επανεκκίνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας με συμμετοχή στην άτυπη πενταμερή συνάντηση που θα συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Η θέση αυτή της Αθήνας μεταφέρθηκε και στην ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, την Τζέιν Χολ Λουτ, που συναντήθηκε προ ημερών με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών. Η διαπραγματευτική διαδικασία, προσέθεσε πρέπει να ξεκινήσει από το σημείο που σταμάτησε στο Κραν Μοντανά τον Ιούλιο του 2017 και επί τη βάσει των συμφωνηθέντων κατά τη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο Βερολίνο το Νοέμβριο του 2019.
Καταδίκασε, τέλος, τις τουρκικές μονομερείς ενέργειες στα Βαρώσια, «ενέργειες που παραβιάζουν με τον πιο κατάφωρο τρόπο τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
«Με τις ενέργειες της στην ευρύτερη περιοχή η Τουρκία απειλεί την ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα. Προσπαθεί από τη μία πλευρά να δημιουργήσει τετελεσμένα και από την άλλη να αποφύγει τη λήψη μέτρων εναντίον της» τόνισε ο κ. Δένδιας.
Δηλώσεις Χριστοδουλίδη
Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα, στις Βρυξέλλες, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε από την πλευρά του πως οι ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΕ αναμένεται να αξιολογήσουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και αναμένεται να λάβουν αποφάσεις για το πλήρες φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Ο κ. Χριστοδουλίδης, όπως και ο κ. Δένδιας, υπενθύμισε ότι οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ ομόφωνα εξέφρασαν στις αρχές Οκτωβρίου την ετοιμότητά τους για μια θετική προσέγγιση των ευρωτουρκικών σχέσεων υπό τον όρο ότι θα τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι θα εργαστεί εποικοδομητικά για την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για το Κυπριακό.
Είπε επίσης ότι στις διαβουλεύσεις με τον κ. Δένδια έγινε αναφορά και στα αποτελέσματα των συζητήσεων με την κ. Λουτ και αντάλλαξαν απόψεις για τα επόμενα βήματα «ώστε από δικής μας πλευράς να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να έχει θετική κατάληξη η πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα».
O κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ετοιμότητά της Λευκωσίας για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί όπου έμειναν στον Κραν Μοντανά.
«Ευελπιστούμε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα συγκαλέσει σύντομα μια άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο, που θα ανοίξει τον δρόμο για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών μέσα στο πλαίσιο των όρων εντολής του ΓΓ, όπως αυτοί καθορίζονται ξεκάθαρα από του Συμβούλιο Ασφαλείας και με στόχο την επίτευξη λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας» είπε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «εκείνο που θα πρέπει να κρατήσουμε από τη συναντήσεις με την κ. Λουτ, και στη Λευκωσία αλλά και στην Αθήνα - που όπως αντιλαμβάνεστε έχουμε ενημερωθεί πλήρως για τις συζητήσεις - και το πρώτο που είναι σημαντικό είναι η πλήρης δέσμευση του ΓΓ για επανέναρξη των συνομιλιών, στη βάση των όρων εντολής που καθορίζονται από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
Στη Λευκωσία ο Νίκος Δένδιας έγινε δεκτός και από τον Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.