Handelsblatt: Η Τουρκία του Ερντογάν βασικό εμπόδιο στους στόχους του ΝΑΤΟ
Επικρίσεις ως προς τη στάση που επιμένει να τηρεί η Τουρκία διατυπώνει άρθρο που δημοσιεύεται την Τετάρτη στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, βάσει του οποίου η Άγκυρα συνιστά βασικά εμπόδιο σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων του ΝΑΤΟ.
Η εφημερίδα επικαλείται δήλωση εκπροσώπου χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ, ο οποίος επισημαίνει πως «η στρατηγική της φιλικής αντιμετώπισης της Τουρκίας, προκειμένου να μην την χάσουμε ως σύμμαχο, φτάνει σαφώς στο τέλος της».
Σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου, η Γερμανία είναι εκείνη που έχει αρχίσει να βλέπει με σκεπτικισμό τη στάση της Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Επικαλείται, μάλιστα, δήλωση του Γερμανού ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, ο οποίος, επικαλούμενος τη δήλωση που είχε κάνει προ μηνών ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ότι «το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικό νεκρό», επισημαίνει ότι η Συμμαχία «χρειάζεται θεραπεία με φρέσκα κύτταρα».
«Οι σύμμαχοι θα πρέπει να πλησιάσουν πολιτικά μεταξύ τους. Ωστόσο, λόγω των εσωτερικών εντάσεων, είναι εξαιρετικά αβέβαιο εάν οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν, όταν στην Τουρκία οι προτάσεις επικρίθηκαν πριν καν παρουσιαστούν», σημειώνει ο κ. Μάας σύμφωνα με την Handelsblatt.
Προσθέτει δε: «Αυτό δημιουργεί μια εκρηκτική κατάσταση, επειδή η Τουρκία, όπως και κάθε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, έχει δικαίωμα βέτο σε όλες τις αποφάσεις - ταυτόχρονα η πολιτική της είναι ένας από τους βασικούς λόγους που το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο μεταρρύθμισης», διευκρινίζει ο συντάκτης του άρθρου, λαμβάνοντας ως γνώμονα ότι η Άγκυρα κλείνει συστηματικά τους διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας του ΝΑΤΟ με χώρες που δεν την ευνοούν, όπως για παράδειγμα την Αυστρία.
Παράλληλα, γίνεται αναφορά και στην ανάμειξη των τουρκικών δυνάμεων τόσο κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία όσο και στην πρόσφατη σύρραξη ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ.
«Είναι απίθανο η Τουρκία να συμφωνήσει σε προτάσεις που θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν το περιθώριο ελιγμού της - ακριβώς αυτές οι προτάσεις όμως είναι που θα μπορούσαν να φέρουν αναζωογόνηση της πολιτικής συνεργασίας», προστίθεται στο ίδιο δημοσίευμα.
«Η περίπτωση της Τουρκίας πρέπει τώρα να αντιμετωπιστεί ανοιχτά. Η ελπίδα είναι ο μελλοντικός Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να λάβει παρόμοιες θέσεις», προσθέτει ο συντάκτης της Handelsblatt και καταλήγει αναφέροντας ότι η εικόνα θα ξεκαθαρίσει το αργότερο στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, που θα πραγματοποιηθεί το α' εξάμηνο του 2021.
«Ο Μακρόν θα ήθελε να καταγγείλει την έλλειψη συντονισμού σε σημαντικές αποφάσεις. Ένα αρνητικό παράδειγμα για αυτόν θα ήταν η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στην βόρεια Συρία, η οποία δεν συζητήθηκε στο ΝΑΤΟ και κατέστη δυνατή μέσω της επίσης μη συζητηθείσας απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή», υπογραμμίζει – μεταξύ άλλων – η γερμανική εφημερίδα.