Δ. Οικονόμου στο CNN Greece: Καταστροφικές συνέπειες από τη λήξη συναγερμού που κήρυξε η κυβέρνηση
Ανανεώθηκε:
Σε συνέντευξή του στο CNN Greece o Δημήτρης Οικονόμου άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας.
Ο αναπληρωτής γραμματέας επικοινωνίας Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε ότι:
«Ίσως η δήλωση του πρωθυπουργού ότι «αντέχει το ΕΣΥ» να μην είναι μια ατυχής διατύπωση, αλλά η εξωτερίκευση της απροθυμίας του να δεσμευτεί ότι όλα όσα λείπουν από το Ε.Σ.Υ. θα γίνουν τώρα με πόρους από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο Δημήτρης Οικονόμου επισήμανε σχετικά με τις κυβερνητικές ευθύνες για το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού: «Αυτό που ξέρουμε είναι ότι η «λήξη συναγερμού» που κήρυξε η κυβέρνηση, με διθυραμβικό μάλιστα τρόπο, κάτω από το υπέροχο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης αποδείχτηκε αβάσιμη και γι’ αυτό ακριβώς είχε καταστροφικά αποτελέσματα».
Αναφορικά με τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Οικονόμου τόνισε: «Μέχρι λοιπόν να υπάρξει εμβολιασμός μεγάλου μέρους του πληθυσμού (οπότε καλούμαστε να εκτιμήσουμε νέα δεδομένα) πρέπει, επιτέλους, να αποκτήσουμε τη δυνατότητα να σβήνουμε τις εστίες μετάδοσης της πανδημίας πριν αυτές φύγουν εκτός ελέγχου. Για να γίνει αυτό χρειάζονται μαζικά τεστ και πρωτόκολλα άμεσης εφαρμογής για τον περιορισμό της διασποράς όπου τα τεστ δείχνουν ανησυχητική διασπορά του ιού».
Αναλυτικά η συνέντευξη του Δημήτρη Οικονόμου στο CNN Greece:
-Ο πρωθυπουργός δήλωσε στη Θεσσαλονίκη ότι το ΕΣΥ πιέζεται, αλλά αντέχει. Εσείς τι πιστεύετε;
-To ΕΣΥ είναι χρόνια που δεν αντέχει, υποστελεχωμένο, υποχρηματοδοτούμενο και εκτός πολιτικού σχεδιασμού σε όφελος της ιδιωτικής υγείας. Είναι διαχρονική η ανυπαρξία πρωτοβάθμιας υγείας, παιδικών φροντίδων και διαγνωστικών κέντρων. Η πανδημία ήρθε δυστυχώς να δείξει τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών επιλογών.
Ίσως η δήλωση του πρωθυπουργού να μην είναι μια ατυχής διατύπωση, αλλά η εξωτερίκευση της απροθυμίας του να δεσμευτεί ότι όλα όσα λείπουν από το Ε.Σ.Υ. θα γίνουν τώρα με πόρους από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δημόσιες επενδύσεις τελικά, που θα μείνουν και μετά την κυκλοφορία του εμβολίου. Ίσως να μην βλέπει το Ε.Σ.Υ. ως πρότυπο παροχής υπηρεσιών υγείας. Μπορεί να του επιφυλάσσει ρόλο «υπηρεσίες τελευταίας καταφυγής» για τους πιο αδύναμους ανάμεσά μας. Το Ε.Σ.Υ. όμως, θεμελιώθηκε από το ΠΑΣΟΚ με εντελώς αντίθετο σκεπτικό: να προσφέρει φροντίδες υγείας υψηλής ποιότητας σε κάθε συμπολίτη, ανεξαρτήτως των εισοδηματικών δυνατοτήτων του. Αυτός είναι ο ρόλος που πρέπει να θέλουμε για το Ε.Σ.Υ. όταν μιλάμε για στήριξη του.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης
-Θεωρείτε ότι για την έξαρση του κορωνοϊού ευθύνεται κατά κύριο λόγο η κυβέρνηση ή οι πολίτες που δεν τήρησαν τα μέτρα;
-Οι πολίτες που τήρησαν τα μέτρα (εύστοχα και άστοχα) με εντυπωσιακή πειθαρχία στο πρώτο κύμα, είναι οι ίδιοι που «κατηγορούνται» σήμερα για ανευθυνότητα. Το βλέπω δύσκολο να άλλαξαν εν μια νυκτί.
Αυτό που ξέρουμε είναι ότι η «λήξη συναγερμού» που κήρυξε η κυβέρνηση, με διθυραμβικό μάλιστα τρόπο, κάτω από το υπέροχο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης αποδείχτηκε αβάσιμη και γι’ αυτό ακριβώς είχε καταστροφικά αποτελέσματα.
Εμείς οι πολίτες, με προσωπικό κόστος, οικονομικό και δημοκρατικό, κερδίσαμε χρόνο και αξιοπιστία στην αντιμετώπιση της διάδοσης του ιού. Αυτό το κεφάλαιο που συγκεντρώσαμε διασπαθίστηκε από την κυβερνητική ανικανότητα να αποτρέψει τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τις παλινωδίες σχετικά με την λειτουργία των σχολείων και, προφανώς, την ελλιπή προετοιμασία του ΕΣΥ για το δεύτερο κύμα.
Οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ
-Ποιες είναι όμως οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ; Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την πανδημία;
Η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί το συντομότερο δυνατό σε τρία μέτωπα. Έχω ήδη επισημάνει την ανάγκη αναμόρφωσης και ενίσχυσης του ΕΣΥ. Πέρα από τις δημόσιες επενδύσεις που θεωρούμε απαραίτητες, πρέπει να είναι σαφές ότι κινητήριος μοχλός του συστήματος είναι ο ανθρώπινος παράγων. Είναι εμφανής η ανάγκη προσλήψεων ιατρών και νοσηλευτών. Και φυσικά η επιμόρφωσή τους, κατά την διάρκεια της θητείας τους. Πέρα όμως από την περίθαλψη ασθενών, καθοριστικής σημασίας παραμένει ο περιορισμός της διάδοσης του ιού.
Μέχρι λοιπόν να υπάρξει εμβολιασμός μεγάλου μέρους του πληθυσμού (οπότε καλούμαστε να εκτιμήσουμε νέα δεδομένα) πρέπει, επιτέλους, να αποκτήσουμε τη δυνατότητα να σβήνουμε τις εστίες μετάδοσης της πανδημίας πριν αυτές φύγουν εκτός ελέγχου. Για να γίνει αυτό χρειάζονται μαζικά τεστ και πρωτόκολλα άμεσης εφαρμογής για τον περιορισμό της διασποράς όπου τα τεστ δείχνουν ανησυχητική διασπορά του ιού.
Και βέβαια, τελευταία πρόταση, η αποτροπή μιας ακόμα οικονομικής καταστροφής, λόγω της ύφεσης από την πανδημία. Η στήριξη της μικρής και μεσαίας επιχείρησης και των ελεύθερων επαγγελματιών είναι μάλλον κοινός τόπος. Αλλά και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, εφ’ όσον επιβάλλεται από το δημόσιο συμφέρον, μπορεί να πάρουν κρατικές ενισχύσεις. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνει με κάθε διαφάνεια, με το να διασφαλίζονται τα συμφέροντα του δημοσίου, και τα δικαιώματα και οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων. Το πρότυπο της Lufthansa (κρατική οικονομική ενίσχυση με αντίτιμο συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο και την διοίκηση της εταιρείας) είναι χαρακτηριστικό. Και, φυσικά, είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί το «Δίκτυο Προστασίας κατά της Φτώχειας» ώστε να καλύψει όσους εργαζομένους χάνουν τη δουλειά τους ή μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής. Προσωπική μου άποψη είναι ότι θα ήταν εξαιρετικά αποδοτική στήριξη όσων πλήττονται η υιοθέτηση ενός προγράμματος «βασικού εισοδήματος» τουλάχιστον για όσο καιρό ζούμε με τα έκτακτα μέτρα. Λύση αποδοτικότερη και εντιμότερη από τα ευκαιριακά επιδόματα που έχει επιλέξει η κυβέρνηση.
Η εκλογή προέδρου
-Ορισμένοι σύντροφοί σας φωτογραφίζοντας το Μαξίμου, υποστηρίζουν ότι εξωκομματικά κέντρα παρεμβαίνουν στο ΚΙΝΑΛ για να καθορίσουν τις εξελίξεις εν όψει της εκλογής από τη βάση προέδρου τον Νοέμβριο του 2021. Συμμερίζεστε αυτήν την άποψη;
-Μου ήρθε σχεδόν αυτόματα στο μυαλό μου η φράση “της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά”. Η αλήθεια είναι ότι η συζήτηση αυτή εν μέσω της υγειονομικής κρίσης που ζούμε φαίνεται εκτός τόπου και χρόνου. Εάν μάλιστα αφορά σε διεργασίες άλλου κόμματος, είναι εκτός από άτοπη και αντιδημοκρατική. Και σταματάω εδώ.
Οι κυβερνητικές συνεργασίες
-Το ΚΙΝΑΛ πρέπει να συμμετάσχει μόνο σε μια «προοδευτική κυβέρνηση» ή θα ήταν χρήσιμο για την κοινωνία σε οποιαδήποτε κυβερνητική συμμαχία;
-Βρισκόμαστε σε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων. Η κλιματική αλλαγή απειλεί το μέλλον του πλανήτη μας, οι ανισότητες είναι σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, η δημοκρατία μας βρίσκεται σε υποχώρηση και ήρθε η πανδημία να φανερώσει τα όρια της προηγούμενης «κανονικότητας». Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν πατήσει πάνω σε αυτά για να "υποκλέψουν" την ψήφο των Ελλήνων πολιτών και στη συνέχεια εφάρμοσαν και εφαρμόζουν άλλα από αυτά για τα οποία ψηφίστηκαν. Σε τέτοια πρακτικές εμείς δεν έχουμε θέση. Η δική μας πολιτική δουλειά είναι η έξοδος από αυτές τις πολλαπλές κρίσεις με κοινωνική δικαιοσύνη, ίσες ευκαιρίες για κάθε πολίτη, διαφανείς κανόνες για όλους και τη ματιά στο μέλλον. Οι εκπρόσωποι του «παλιού» μπορούν να κυβερνήσουν μαζί για να λύσουν τυχόν «πρόβλημα διακυβέρνησης», εμάς μας αφορά η επίλυση των πραγματικών προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας και όχι η εν κρυπτώ συναλλαγή για ιδιοτελείς σκοπούς. Άλλωστε η χώρα έχει ανάγκη μια σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση η οποία να μπορεί να επιτελέσει το θεσμικό της ρόλο.