ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα – Τα «όπλα» της κυβέρνησης

(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Η περαιτέρω μείωση των κρουσμάτων, η αποσυμπίεση του ΕΣΥ και η βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών αποτελούν το μεγάλο «στοίχημα» κυβέρνησης και υγειονομικών. Και αυτό γιατί θα ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή σε μια υποτυπώδη κανονικότητα.

Επί της ουσίας επιδιώκεται μια αύξηση στο ρυθμό της απόδοσης των μέτρων, καθώς η κυβέρνηση παραδέχεται πως είναι αργότερη από το αναμενόμενο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στους υπουργούς του πως τα επόμενα 24ωρα είναι χρόνος συλλογής δεδομένων και κανένας δεν θα πρέπει να αναλώνεται σε σχέδια εξόδου από την καραντίνα ή ημερομηνίες.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ τη Δευτέρα καταγράφουν μια νέα υποχώρηση των κρουσμάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη Δευτέρα, 1.044, έναντι των 1.388.

Την ίδια ώρα, υπάρχει και μια μικρή μείωση σε σχέση με τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Κυριακή (1.193).

Μια ελαφρά -σχεδόν ανεπαίσθητη- κάμψη παρατηρείται και στους διασωληνωμένους, που μειώθηκαν σε 600 από τους 603 την Κυριακή.

Ωστόσο, ιδιαίτερη θλίψη συνεχίζει να προκαλεί ο αριθμός των νεκρών, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει χθες 84 νεκρούς σε ένα 24ωρο.

Και παρότι οι ειδικοί μιλούν για ευοίωνα στοιχεία μετά από καιρό, τα δεδομένα αυτά σε καμία περίπτωση δεν ανοίγουν διάπλατα και άμεσα έναν διάδρομο εξόδου από τις οριζόντιες απαγορεύσεις.

Άλλωστε όπως φρόντισε να υπενθυμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου όσο και στους πολίτες, δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα ληφθούν με βάση τα δεδομένα, τις δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τις εισηγήσεις των ειδικών και δεν θα έχουν ως γνώμονα ημερομηνίες.

Αυτό σημαίνει, όπως υπογράμμισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι ίσως ο δρόμος φανεί πιο αργός, αλλά συνάμα θα είναι πιο ασφαλής, χωρίς πισωγυρίσματα, με απώτερο στόχο την μέγιστη προστασία της δημόσιας υγείας έως ότου να αρχίσει η εκστρατεία εμβολιασμών.

Την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο να αποκρυσταλλωθούν οι άξονες της σταδιακής άρσης των περιορισμών προς το τέλος της εβδομάδας παραμένει ανοιχτό -εάν, φυσικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις.

Αυτή τη στιγμή, στον «αέρα» βρίσκεται ακόμη και η επιστροφή των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα θρανία -το πρώτο βήμα προς την κανονικότητα, όπως έχει πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Η επικείμενη σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τους λοιμωξιολόγους αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι με την διά ζώσης διδασκαλία.

«Θολό» παραμένει το τοπίο και αναφορικά με την άρση των μέτρων στο λιανεμπόριο, για το οποίο ωστόσο υπάρχουν λιγότερες προβληματικές παράμετροι.

Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι όλα τα «εργαλεία» για τον τρόπο αυστηρής επανόδου στην κανονικότητα βρίσκονται πάνω στο τραπέζι.

Ακόμη και εκείνα που θέλουν να εφαρμόζεται μια διττή λειτουργία ανά περιφερειακή ενότητα.

Σε κάθε περίπτωση, και παρότι δεν υπήρξε σχετική αναφορά κατά την χθεσινή εισήγηση, θεωρείται δεδομένο ότι με αφορμή την πολιτική σύγκρουση που έχουν πυροδοτήσει τα δημοσιεύματα περί διπλού συστήματος καταγραφής των κρουσμάτων πως ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να επιτρέψει να επισκιαστεί ή να κηλιδωθεί το έργο των επιστημόνων του ΕΟΔΥ.

Μάλιστα, όπως είπε ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, τα περί παράλληλων συστημάτων και δύο τρόπων καταγραφής υπάρχουν «μόνο στη φαντασία κάποιων».

Επισημαίνεται μάλιστα δηκτικά ότι κατά πάγια πρακτική του, ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να υιοθετήσει οτιδήποτε ψευδές γράφεται ή λέγεται, και υπογραμμίζεται καυστικά ότι έτσι -όπως όσοι διακινούν ή υιοθετούν ψευδείς ισχυρισμούς για τόσο ευαίσθητα ζητήματα- προσφέρει χείριστη υπηρεσία στην χώρα.

Όπως διαμηνύθηκε δημόσια, καθημερινά τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και εργαστήρια, ο ΕΟΔΥ και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καταχωρούν τα στοιχεία τους στο ένα και μοναδικό Μητρώο COVID-19.

Τα στοιχεία συλλέγονται και αναλύονται καθημερινά από εκατοντάδες επιστήμονες ώστε κάθε απόγευμα να εκδίδεται η έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ.

Ταυτόχρονα, δίνονται αναλυτικά στοιχεία στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων ώστε να έχει μια αναλυτική εικόνα για την πανδημία.

Ταυτόχρονα αντικρούονται και οι αναφορές σε συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες, και όπως διευκρινίστηκε πρόκειται για σύμβαση που είναι αναρτημένη από τις 2 Ιουνίου στη Διαύγεια, στο κεντρικό ηλεκτρονικό μητρώο δημοσίων συμβάσεων και στην πλατφόρμα της Κομισιόν για τις δημόσιες συμβάσεις.

Αφορά δε στο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης των συμβάντων από τις Κινητές Ομάδων του ΕΟΔΥ (ΚΟΜΥ), οι οποίες επίσης καταχωρούν τα στοιχεία που συγκεντρώνουν στο ένα και μοναδικό Μητρώο COVID-19.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης