Σκουρλέτης: Ο έλεγχος έχει χαθεί και το σύστημα υγείας σε αρκετές περιοχές έχει λυγίσει
Ο Πάνος Σκουρλέτης κατηγόρησε την κυβέρνησης για παντελή έλλειψη προετοιμασία του ΕΣΥ για το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.
Σε συνέντευξή του στον Αντώνη Γκίοκα στην εφημερίδα Political, είπε συγκεκριμένα:
«Η κυβέρνηση είχε το πλεονέκτημα του μικρού αριθμού κρουσμάτων στην πρώτη φάση της πανδημίας και όλο το προηγούμενο διάστημα για να οχυρώσει το ΕΣΥ μπροστά στο δεύτερο κύμα. Όμως, αρκέστηκε σε θριαμβολογίες, τα έκανε μούσκεμα στα ΜΜΜ, έχασε την μπάλα στον τουρισμό, ενώ συνειδητά αδιαφόρησε σε σχέση με την αναγκαία θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών δυστυχώς τα ζούμε τώρα.
Ο έλεγχος έχει χαθεί και το σύστημα υγείας σε αρκετές περιοχές έχει λυγίσει. Δυστυχώς δεν πληρώνουμε μόνο την αλαζονεία και τους κομπασμούς, αλλά και την δυσανεξία μιας νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης απέναντι σε οτιδήποτε σχετίζεται με το Δημόσιο.»
Προσέθεσε ότι: «Δεν αποδέχτηκε καμία από τις τεκμηριωμένες προτάσεις μας, τόσο για την έγκαιρη πρόσληψη προσωπικού στα νοσοκομεία όσο και για τη συνταγογράφηση των τεστ, ενώ αρνήθηκε τη συστηματική πολιτική ιχνηλάτησης μέσω μαζικών τεστ. Η κυβέρνηση λοιπόν ξεκίνησε από καλύτερη θέση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όμως, παρ’ όλα αυτά, ζούμε μια δραματική επιδείνωση της κατάστασης.»
Οι ελευθερίες
Σε ό, τι αφορά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε ότι: «Όταν καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για αυταρχισμό, δεν αναφερόμαστε στα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, τα οποία άλλωστε στηρίξαμε και στηρίζουμε, αλλά στην προσπάθειά της με αφορμή την πανδημία, να περιορίσει οποιαδήποτε συνταγματικά κατοχυρωμένη κοινωνική διαμαρτυρία.. Και υπογράμμισε:
«Έχουμε την απαίτηση η κυβέρνηση να σεβαστεί τις δύσκολες στιγμές που ζούμε. Δεν μπορεί να αξιοποιεί το καθεστώς των περιοριστικών μέτρων για να προωθήσει μέτρα που είναι κατάφορα αντικοινωνικά.
Είναι χαρακτηριστική η στάση της στη φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου. Ενώ όλα τα κόμματα δεσμεύτηκαν για συμβολικές εορταστικές εκδηλώσεις, εκείνη επιχείρησε να τους επιτεθεί αποσκοπώντας στη διαμόρφωση ενός κλίματος γενικευμένων και καθολικών απαγορεύσεων. Αυτή η τακτική της στοχεύει στη διαμόρφωση μιας κουλτούρας μη διεκδίκησης εκ μέρους της κοινωνίας και ασφαλώς δεν σχετίζεται τελικά με τα θέματα της πανδημίας.
Νέο Μνημόνιο
Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε δριμεία κριτική στο σχέδιο Πισσαρίδη, κάνοντας λόγο για νέο Μνημονιο:
«Τώρα, χωρίς το άλλοθι των μνημονίων, η κυβέρνηση προωθεί ένα νέο σχέδιο αντικοινωνικών αλλαγών όπως η καθιέρωση της 10ωρης εργασίας, η ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, η διευκόλυνση των απολύσεων και η περεταίρω αποδυνάμωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Όλα αυτά περιλαμβάνονται στο παλαιάς κοπής σχέδιο Πισσαρίδη.
Αυτός είναι και ο λόγος που θέλει να τρομάξει την κοινωνία και επιστρατεύει τον αυταρχισμό ως όπλο, επειδή θέλει να προλάβει τις αντιδράσεις της και τις φοβάται.»