ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα προς Βερολίνο: Ανθρωπιστικό καθήκον η λύση του προσφυγικού

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μιλά με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών στη σημερινή τους συνάντηση, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Γερμανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα, στο γραφείο του Προέδρου, στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 29 Οκτωβρίου 2015. EUROKINISSI/POLL ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλεξανδρος Μπελτές

Σαφή μηνύματα έστειλε σε ανώτατο επίπεδο η Ελλάδα προς τη Γερμανία αναφορικά με όσα ζητήματα υψηλής πολιτικής απορρέουν από την προσφυγική κρίση.

Στις συναντήσεις τους με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, οι Προκόπης Παυλόπουλος και Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισαν ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται εποικοδομητικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, προβάλλοντας τόσο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα, όσο και τις αρχές και αξίες που υποστηρίζει.

Τις δραματικές διαστάσεις του προσφυγικού προβλήματος περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ (Frank-Walter Steinmeier), τονίζοντας ότι η αντιμετώπιση του προσφυγικού αποτελεί «ανθρωπιστικό καθήκον».

Ο πρωθυπουργός εξήγησε στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών ότι η προσφυγική κρίση υπερβαίνει τις δυνατότητες μιας χώρας στη διαχείρισή της.

«Η Ελλάδα σηκώνει το βάρος του ανθρωπιστικού προσώπου της Ευρώπης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας στον συνομιλητή του ότι απαιτείται στήριξη από την Ευρώπη.

Παράλληλα, τον ενημέρωσε για τα όσα πρόκειται να πράξει η Ελλάδα αναφορικά με την απόφαση της μίνι συνόδου στις Βρυξέλλες για το ζήτημα.

Από την πλευρά του, ο κ. Σταϊνμάγερ ανέφερε ότι το ζήτημα των προσφυγικών ροών αφορά την Ευρώπη στο σύνολό της.

Τουρκία και Ευρώπη

Σύμφωνα με όσα διημείφθησαν, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το βάρος της διαχείρισης θα πρέπει να μεταφερθεί στην Τουρκία και ως εκ τούτου η συνεννόηση με την Άγκυρα θα πρέπει να αποτελέσει ευρωπαϊκή προτεραιότητα.

Την ενίσχυση της φύλαξης των τουρκικών συνόρων προέβαλλε ο Γερμανός υπουργός.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Μαξίμου, που διήρκεσε μία ώρα, συζητήθηκαν επίσης οι περιφερειακές κρίσεις, το Κυπριακό, διάφορα διμερή θέματα αλλά και ζητήματα σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας.

Η ελληνική θέση είναι υπέρ της ενίσχυσης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, χωρίς όμως αυτό να οδηγεί σε εκπτώσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τόνισε ο πρωθυπουργός στον κ. Σταϊνμάγερ, αναφέροντας ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να παίξει εποικοδομητικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στους τομείς των εξαγωγών και του εμπορίου.

«Δεν συμφωνούμε με πολλά»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δύσκολες αποφάσεις του Ιουλίου, τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί, αν και -όπως είπε- «με πολλά από αυτά δεν συμφωνούμε».

Εξήγησε, όμως, ότι η Αθήνα θέλει μια ειλικρινή σχέση με τους εταίρους και υπογράμμισε ότι υπάρχουν ανοιχτά θέματα στη συμφωνία, όπως το ζήτημα των κόκκινων δανείων και η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σ’ αυτό το κλίμα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «υπάρχει κοινό συμφέρον να πετύχει το πρόγραμμα. Πρέπει όμως να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα και όρος για αυτό είναι η κοινωνική συνοχή».

Ζήτημα εθνικής κυριαρχίας τα σύνορα

Νωρίτερα, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ είχε συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος έστειλε σαφές μήνυμα ότι η προστασία των ελληνικών συνόρων άπτεται της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας.

Η τοποθέτηση του κ. Παυλόπουλου επ’ αυτού ήταν χαρακτηριστική: «Η Ευρώπη έχει σύνορα. Και τα σύνορά της καθορίζονται με βάση το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο, κυρίως. Αυτά τα σύνορα είναι τα σύνορα των κρατών-μελών, όπως ορίζονται κυριάρχως από τα κράτη-μέλη. Αυτά τα σύνορα θα τα προστατεύσουμε μαζί, αλλά το ποια είναι τα σύνορα και ποιος είναι ο τρόπος που θα τα προστατεύσουμε είναι θέμα κυριαρχίας του κάθε κράτους και αυτό το καθορίζουμε εμείς».

Ο τρόπος που θα προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα είναι θέμα κυριαρχίας του κάθε κράτους και αυτό το καθορίζουμε εμείς
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Περιγράφοντας το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ Αθήνας-Βρυξελλών, όπως το αντιλαμβάνεται η ελληνική πλευρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών: «Γνωρίζετε ποιες είναι οι αρχές και οι αξίες του ελληνικού πολιτισμού. Μένουμε σταθεροί σε αυτές, παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τα οικονομικά. Εμείς θα υπερασπιστούμε τον άνθρωπο, θα συνεργαστούμε και θέλουμε τη συνεργασία με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως με τη Γερμανία προσβλέπουμε στην αλλαγή του FRONTEX, ώστε να γίνει μία πραγματική δύναμη για να θωρακίσουμε τα σύνορά μας και να τα προστατεύσουμε».

Εκφράζοντας την εκτίμηση και τον σεβασμό του για τον κ. Παυλόπουλο, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ επανέλαβε τη γραμμή της κυβέρνησής του ότι δεν θα οδηγηθούμε πουθενά, εάν ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλο, και υπογράμμισε ότι χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο προσφυγικό, με περισσότερη Ευρώπη, αλλά και καταμερισμό των βαρών.

Υποστηρίζοντας ότι οι παραδοσιακές ελληνογερμανικές σχέσεις επλήγησαν από παρανοήσεις και πρέπει τώρα να επανέλθουν, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας προσδιόρισε για τις 18 Ιανουαρίου την επίσημη επίσκεψη του κ. Παυλόπουλου στο Βερολίνο.

Παιχνίδι με τη φωτιά

Ο κύκλος των επαφών του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ έκλεισε με τη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Κοτζιά.

Ο κ. Κοτζιάς υποδέχθηκε θερμά τον Γερμανό ομόλογό του στο Υπουργείο Εξωτερικών. Στην τοποθέτησή του ο Έλληνας υπουργός ζήτησε να μην χρησιμοποιηθεί το προσφυγικό ως εργαλείο καταπάτησης της κυριαρχίας οποιουδήποτε κράτους της Ε.Ε.

«Να μην παίξει κανείς με τη φωτιά, οδηγώντας στην αποσταθεροποίηση της περιοχής», προειδοποίησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, επαναλαμβάνοντας τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης που απορρίπτει κοινές περιπολίες στο Αιγαίο.

«Επίσημα δεν μας το ζήτησε κανείς και δεν θα μπορούσαμε να το δεχθούμε», είπε ο Νίκος Κοτζιάς. Επισήμανε δε ότι κανείς δεν πρέπει να χρεώνει στην Ελλάδα το μείζον αυτό ζήτημα, καθώς «η λύση είναι στην πηγή του προβλήματος»

Παραδεχόμενος ότι η Ελλάδα σηκώνει ένα μεγάλο βάρος της προσφυγικής κρίσης, ο Φρανκ Σταϊνμάγερ αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων.

Ευχαρίστησε τα μέλη του Λιμενικού Σώματος για τις διασώσεις εκατοντάδων ανθρώπων καθημερινά και τόνισε πως πρέπει να υπάρξει δίκαιη κατανομή των βαρών στα ευρωπαϊκά κράτη.

«Είναι θετικό πως η Ελλάδα δημιουργεί τα hotspots, αλλά χρειάζεται και χρηματοοικονομική υποστήριξη και εμείς θα υποστηρίξουμε κάθε λύση για την εξισορρόπηση του βάρους», ανέφερε.

Χθες, η γερμανική κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της ζήτησε να μη επιχειρείται σύνδεση του προσφυγικού με την εφαρμογή της συμφωνίας για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ εξέφρασε την πεποίθησή του πως η Ελλάδα θα υλοποιήσει τη συμφωνία με τους εταίρους και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντί τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης