Αντιδράσεις για τη σύλληψη γυναικών στο Σύνταγμα
Ανανεώθηκε:
Αντιδράσεις προκαλεί η σύλληψη γυναικών που προχώρησαν σε συμβολική διαμαρτυρία στο Σύνταγμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας σε βάρος των γυναικών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το θέμα στη Βουλή, αφήνοντας υπαινιγμούς ότι η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία περιστέλλει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι.
Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, καθώς -όπως είπε δεν είναι δυνατόν να μην μην έχουν δικαίωμα οι εργαζόμενοι ή οι γυναίκες κι άλλοι, με όλα τα μέτρα προστασίας να ασκούν το συνταγματικό τους δικαίωμα. "Τι άποψη είναι αυτή; Δηλαδή θα δεχτεί η Βουλή των Ελλήνων ότι για έναν ολόκληρο χρόνο -σήμερα λόγου χάρη έχουμε απεργία σε διάφορους κλάδους- απαγορεύεται το συνέρχεσθαι;", διερωτήθηκε, ενώ ο Χρήστος Σπίρτζης εξέφρασε την ελπίδα να μην αποτελέσει το γεγονός αυτό προάγγελο αντισυνταγματικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης και της αστυνομίας στη σημερινή απεργία.
Να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση ποια διάταξη ισχύει αναφορικά με τις συγκεντρώσεις, καθώς το μέτρο που ελήφθη για την επέτειο του Πολυτεχνείου φάνηκε να είχε προσωρινό χαρακτήρα, ζήτησε ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΚΙΝΑΛ.
Έντονα επικριτικοί απέναντι στην κυβέρνηση ήταν ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ κι ο Κρίτων Αρσένης από το ΜέΡΑ 25.
Για δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των πολιτών, έκανε λόγο ο παριστάμενος υπουργός μεταφορών Κώστας Καραμανλής και συνέστησε στην αντιπολίτευση να είναι προσεχτική και να μην βγάζει συμπεράσματα περί δήθεν αυταρχισμού εκ μέρους της κυβέρνησης.