Κορωνοϊός: Άρση lockdown με «χειρουργικές» κινήσεις – Τι και πότε θα ανακοινωθεί
Ανανεώθηκε:
«Χειρουργικές» θα είναι οι αποφάσεις που θα πάρει η κυβέρνηση τα προσεχή εικοσιτετράωρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Πρώτο βήμα είναι η παράταση της διάρκειας του lockdown, κατά μια εβδομάδα.
Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα επικυρωθεί στην καθιερωμένη σύσκεψη αυτής της Παρασκευής και θα ανακοινωθεί στην τακτική ενημέρωση το απόγευμα της ίδιας ημέρας, από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά.
Ταυτόχρονα, όλα δείχνουν ότι των ανακοινώσεων επίκειται η ανάληψη δράσης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός φαίνεται κατά πληροφορίες πως θα πραγματοποιήσει αυτοψία στα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος, και συγκεκριμένα της Θεσσαλονίκης, που πλήττεται με σφοδρότητα από το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Πρόκειται για μια επίσκεψη με εμφανείς συμβολισμούς αναφορικά με τη στήριξη του υγειονομικού προσωπικού που «πολεμάει» στην πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας.
Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την ερχόμενη Δευτέρα, που είχε προσδιοριστεί και ως ορόσημο για την λήξη της οριζόντιας καραντίνας, ο πρωθυπουργός θα δώσει και το «στίγμα» για τον οδικό χάρτη έως την προσεχή άνοιξη.
Έναν οδικό χάρτη ο οποίος όπως έχει διασαφηνιστεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν θα περιλαμβάνει ημερομηνίες αλλά δεδομένα.
Στα μέσα της εβδομάδας δεν αποκλείεται ο ίδιος να περιγράψει τον κορμό του σχεδίου της μερικής άρσης των περιορισμών για την εορταστική περίοδο.
Ένα πλαίσιο που επιδιώκεται η εφαρμογή του, να μην ρισκάρει μια υποτροπή της πανδημίας.
Στο μοντέλο πάντως, της προσεκτικής χαλάρωσης των μέτρων, που φαίνεται ότι προκρίνεται καθοριστική σε ό,τι αφορά στην επαναλειτουργία των σχολείων είναι η εικόνα που θα διαμορφώσουν τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων σε έως και 3.000 μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν πως η άρση περιορισμών για τα καταστήματα εποχικών ειδών αλλά και τα πολυκαταστήματα τοποθετείται προς τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.
Η φόρμουλα για την επαναφορά της εστίασης σε τροχιά κανονικότητας θεωρείται ότι θα κλειδώσει μετά το δεύτερο δεκαήμερο του ερχόμενου μήνα, και σίγουρα υπό αυστηρούς περιορισμούς.
«Βαρόμετρο» για τις όποιες αποφάσεις αποτελεί η επιδημιολογική εικόνα, που θα έχει διαμορφωθεί τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Κέρδη από τη «μάχη» στη Βουλή
Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση καταγράφουν κέρδη και από την νέα «μάχη» σε κοινοβουλευτικό επίπεδο με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Στην αποτίμηση που γίνεται από το Μέγαρο Μαξίμου, αντιπαραβάλλεται η επιμονή του Αλέξη Τσίπρα στην πλειοδοσία για συγκεκριμένους αριθμούς έναντι της αδυναμίας του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, να εκφέρει, όπως σημειώνεται, μια θετική πρόταση αλλά και να στηρίξει την τήρηση των περιοριστικών μέτρων.
Δεν έχει πει μια κουβέντα, όπως σημειώθηκε δηκτικά, για να ενθαρρύνει τους πολίτες να κυκλοφορούν λιγότερο, να τηρούν τα μέτρα, να κρατούν τις αποστάσεις, να αποφεύγουν τις συναθροίσεις.
Κινείται -όπως τόνισε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός- σαν ένα εκκρεμές ανάμεσα στην ανεύθυνη καταγγελία από τη μία και στην ανέξοδη πλειοδοσία από την άλλη.
Τα «βέλη» της κυβέρνησης κατά της διπρόσωπης όπως χαρακτηρίζεται στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ, οπλίζει και η στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, κατά την οποία δεν υπερψήφισε το άρθρο για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Κι όλα αυτά παρότι το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών στη μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα για το έτος 2021 διαμορφώνεται, σύμφωνα με την κυβέρνηση στο ιστορικά χαμηλό των 36,66 ποσοστιαίων μονάδων από 40,56%.
Όπως υπογραμμίζεται από κυβερνητικής πλευράς, με αυτήν την μείωση αυτή θα ωφεληθούν παραπάνω από 250.000 επιχειρήσεις και σχεδόν 2.000.000 εργαζόμενοι.