ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σενάρια για τα «κορωνο-Χριστούγεννα» και τα μηνύματα Μητσοτάκη για την «επόμενη μέρα»

AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Τα τελευταία στοιχεία του δεύτερου «κύματος» της πανδημίας τίθενται επί τάπητος της τακτικής σύσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τη μεικτή task force που έχει δημιουργηθεί για τον συντονισμό και την αποτίμηση της απόδοσης των δράσεων αναχαίτισης του κορωνοϊού.

Μπορεί οι προσδοκίες για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς να βρίσκουν έδαφος και στις κυβερνητικές προθέσεις, η κρισιμότητα των στιγμών όμως, δεν επιτρέπει επιλογές που θα προκαλούσαν μια υποτροπή της πανδημίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ξεκαθαρίστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι στο «μενού» της τρέχουσας εβδομάδας, δεν περιλαμβάνονται ούτε αποφάσεις αλλά ούτε ανακοινώσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών της χώρας, προσδιορίζοντας ως ασφαλή χρόνο για την παρουσίαση των επόμενων βημάτων την ερχόμενη εβδομάδα.

Τότε θα υπάρχουν περισσότερα υγειονομικά δεδομένα και κυρίως θα είναι πληρέστερη η εικόνα των αποτελεσμάτων του lockdown.

Και ήταν απολύτως ξεκάθαρος, για ακόμη μια φορά, ο στρατηγικός προσανατολισμός που έχει χαραχθεί. Μάλιστα, προσώρας οι «συντεταγμένες» του δεν περιλαμβάνουν ημερομηνίες αλλά μόνο τα δεδομένα της πανδημίας.

Περίοδος - ορόσημο είναι το πρώτο τρίμηνο του 2021 όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των εμβολιασμών.

Δεύτερη σημαντική περίοδος θα είναι το τέλος του πρώτου εξαμήνου της νέας χρονιάς όταν και θα έχει συμπληρωθεί ένας ικανός αριθμός εμβολιασμένων.

Ο στόχος, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ένας: Οι Έλληνες να συναντηθούμε με το εμβόλιο όρθιοι και υγιείς και από την άνοιξη του 2021, με το καλό, να ανοίξει και πάλι μία νέα εποχή για τη χώρα μας.

Τα σενάρια για την σταδιακή άρση

Σε κάθε περίπτωση, με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, συνεχίζεται η επεξεργασία σεναρίων αλλά και ασκήσεων επί χάρτου για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα -παρότι με αρκετούς περιορισμούς.

Πληροφορίες θέλουν την 7η ή και την 8η Δεκεμβρίου να αποτελεί μια ημερομηνία «στόχο» για την επαναλειτουργία κάποιων εκπαιδευτικών δομών.

Ωστόσο, υπάρχουν «φωνές» που εισηγούνται να μην ξαναχτυπήσουν τα κουδούνια στα σχολεία πριν της γιορτές.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο που θα επέτρεπε το άνοιγμα συγκεκριμένων τομέων οικονομικής δραστηριότητας, όπως για παράδειγμα τα καταστήματα παιχνιδιών αλλά και εποχικών ειδών.

Συζητήσεις πραγματοποιούνται για το πώς θα μπορούσαν να ανοίξουν και άλλοι κλάδοι του εμπορίου, όπως για παράδειγμα τα εμπορικά κέντρα, κοντά στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα.

Ο μεγάλος «γρίφος» παραμένει η εστίαση, ένας τομέας που έχει ανάγκη το «οξυγόνο» της εορταστικής περιόδου, όμως δεν μπορούν να παραβλεφθούν οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η άρση των περιορισμών.

Και αυτό γιατί πρόκειται για έναν κλάδο όπου ευνοείται η υπερμετάδοση του κορωνοϊού.

Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που ενδεχομένως να διατηρηθεί το «λουκέτο» στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Το «στίγμα» του μοντέλου που μπορεί τελικώς να υιοθετηθεί για να λειτουργήσει με ασφάλεια και κανόνες το λιανεμπόριο έδωσε σε συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διατηρηθούν η απαγόρευση κυκλοφορίας, ταυτόχρονα με τη χρήση του SMS.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης