ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προϋπολογισμός 2021 - Σκυλακάκης: Δεν υπάρχει καλός πατερούλης που δίνει ευρώ

ΙΝΤΙΜΕ

Αισιόδοξος ότι η χώρα θα βγει από την υγειονομική κρίση πιο δυνατή εμφανίστηκε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης στη Βουλή, όπου ξεκίνησε εν μέσω πανδημίας και των συνεπειών της στην οικονομία, η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2021.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι οι επόμενοι πέντε μήνες είναι δύσκολοι και απαιτείται σύνεση και σωφροσύνη και προειδοποίησε πως η χώρα δεν είναι σε θέση να ξοδεύει ανεξέλεγκτα καθώς τα χρήματα θα πρέπει να αναπληρωθούν από μελλοντικούς φόρους.

«Κάθε ευρώ που δαπανούμε είναι μελλοντικοί φόροι. Δεν υπάρχει ένας καλός πατερούλης που ανακάλυψε δισ. και δίνει ευρώ. Υπάρχουν μελλοντικοί φόροι», είπε και επεσήμανε πως εκπονήθηκε σχέδιο για την ταχύτερη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με ελάχιστο αν όχι μηδενικό κοινωνικό κόστος.

«Αν δεν το κάναμε αυτό κι ακολουθούσαμε τις προτροπές του ΣΥΡΙΖΑ, το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι”, θα θέταμε τη χώρα σε θανάσιμο κίνδυνο για τη δημοσιονομική σταθερότητα», είπε, στρέφοντας τα βέλη του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2021, στην αρμόδια επιτροπή, παρενέβη και ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ο οποίος υποστήριξε πως η μεγαλύτερη επισφάλεια του προϋπολογισμού είναι τα έσοδα του 2021 γιο αυτό γιατί -όπως είπε- οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τις σωρευμένες υποχρεώσεις δύο ετών, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω τη φοροδοτική τους ικανότητα.

Στο ρόλο που διαδραμάτισε η πανδημία αναφέρθηκε ο εισηγητής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου, λέγοντας πως προβλέπεται ύφεση 10,5% για φέτος και ανάκαμψη 4,5% για την επόμενη χρονιά. «Σε περίπτωση όμως ταχύτερης αντιμετώπισης της πανδημίας μπορεί να περιοριστούν οι επιπτώσεις», ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου, ενώ η Έφη Αχτσιόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε πως η χώρα βιώνει συνθήκες ανθρωπιστικής κρίση και υγειονομικής τραγωδίας.

«Το ΕΣΥ βρίσκεται ίσως σε σημείο κατάρρευσης», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι η ευθύνη βαραίνει το κ. Μητσοτάκη και τη κυβέρνησή του. Κατηγόρησε ακόμη, την κυβέρνηση ότι ακολούθησε οικονομική πολιτική φαινομενικά ακατανόητη με μέτρα καθυστερημένα και ανεπαρκή.

«Προσπαθώντας να μελετήσω τον προϋπολογισμό, τα νούμερα χορεύουν στο μυαλό μου. Αν δεν τα βάλω σε παράθεση με το προσχέδιο δεν μπορώ να το παρακολουθήσω. Το συμπέρασμα ωστόσο είναι το ίδιο! Ένα σχέδιο ανεφάρμοστο, ατελέσφορο και κυρίως προσωρινό! Δεν θα μας συνοδεύει στη πορεία του χρόνου», είπε από το ΚΙΝΑΛ ο Κώστας Σκανδαλιδης. Για προϋπολογισμό ταξικό και βαθιά αντιλαϊκό έκανε λόγο από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Είχαμε προβλέψει ύφεση στο 10% με αντίστοιχο έλλειμμα, πριν ανακοινωθεί το δεύτερο lockdown, που οφείλεται στο ανεξέλεγκτο άνοιγμα του τουρισμού λόγω των πιέσεων της γερμανικής κυβέρνησης, την κατασκευή ελάχιστων ΜΕΘ αλλά και το λανθασμένο λογισμικό», ανέφερε ο Βασίλης Βιλιάρδος από την Ελληνική Λύση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης