Κορωνοϊός: Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο άρσης του lockdown
Ανανεώθηκε:
Τον καθαρό διάδρομο για την έξοδο από την πανδημία που θα δημιουργήσει η επιπέδωση των επιδημιολογικών δεικτών περιμένει η κυβέρνηση για να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο άρσης του lockdown - εξέλιξη που ωστόσο δεν συνεπάγεται την οριστική και καθολική απομάκρυνση των περιορισμών από την καθημερινότητά μας.
Είναι ξεκάθαρο ότι και στη σημερινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με την μεικτή task force για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο Μαξίμου, επί τάπητος βρίσκονται η επισκόπηση και ταυτόχρονα, όπου απαιτείται, η ενίσχυση της απόδοσης των υπαρχόντων μέτρων και όχι ο προσδιορισμός των βημάτων απομάκρυνσης τους.
Άλλωστε, ο αριθμός των κρουσμάτων και η ανοδική τάση εισαγωγών στις ΜΕΘ διατηρεί απαράλλακτο τον κυριαρχικό στόχο, που δεν είναι άλλος από τη μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων.
Παρά την περί του αντιθέτου σεναριολογία, όπως έγραψε το CNN Greece, το ορόσημο για την ανακοίνωση των κυβερνητικών αποφάσεων αναφορικά με την άρση του lockdown, δεν βρίσκεται εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
Είναι σαφές ότι η χάραξη της συγκεκριμένης κατεύθυνσης θα βασιστεί στα επιδημιολογικά δεδομένα και στην πορεία που θα διαγράψει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Αυτά τα στοιχεία παρακολουθούνται καθημερινά και γίνεται αναλυτική επεξεργασία τους.
Είναι ξεκάθαρο ότι στην κυβέρνηση κατανοούν την προσδοκία που δημιουργεί η επερχόμενη εορταστική περίοδος, όμως η οξύτητα του δευτέρου κύματος της πανδημίας διατηρεί αναλλοίωτο το διακύβευμα -δηλαδή την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής.
Άλλωστε παρά την μείωση των κρουσμάτων, ακόμη στην Βόρεια Ελλάδα, η απόδοση των μέτρων δεν ανταποκρίνεται στο βαθμό της κυβερνητικής προσδοκίας, ενώ ταυτόχρονα εντείνεται ο προβληματισμός για τα αίτια της μειωμένης αποτελεσματικότητας των περιορισμών και για άλλες περιφέρειες όπως η Μαγνησία.
Το μεγάλο στοίχημα για το επόμενο διάστημα είναι να εξαφανιστούν οι εστίες εξάπλωσης που υπάρχουν μέσα στους κόλπους των οικογενειών.
Πρόθεση της κυβέρνησης παραμένει να υπάρξει ένα σταδιακό άνοιγμα -τόσο της εκπαίδευσης όσο και τομέων της οικονομικής δραστηριότητας- με βάση την προηγούμενη εμπειρία.
Πρόκειται όμως για μια κίνηση που το Μαξίμου δεν θέλει να αποκτήσει… ριψοκίνδυνα χαρακτηριστικά.
Γι’ αυτό τόσο τα ορόσημα, όσο και το συνολικό χρονοδιάγραμμα που θα επιλεγεί, δεν έχουν οριστικοποιηθεί.
Θα αποκτήσει στέρεα χαρακτηριστικά την ερχόμενη εβδομάδα, φυσικά εφόσον οι επιδημιολογικοί δείκτες επιτρέψουν μια τέτοια κίνηση.
Ο προσανατολισμός άλλωστε της κυβέρνησης, όπως ανέφερε και στην απάντησή του προς CNN Greece ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι στρατηγικός.
Μάλιστα, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως της άρσης του lockdown προηγείται ο οδικός χάρτης μέχρι το Μάρτιο, όταν και θα έχει ξεκινήσει η πρώτη φάση των εμβολιασμών.
Προσπάθειες αποσυμπίεσης του ΕΣΥ
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια να αποσυμπιέσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη χώρα μας, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι και αυτή η εβδομάδα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη.
Σε αυτό το πλαίσιο, εντατικοποιούνται και οι προσπάθειες στήριξης του ΕΣΥ.
Οι κλίνες που έχουν τεθεί σε λειτουργία πάνω από 1.230, αυξημένες από τις 557 που παρελήφθησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Αναλυτικότερα στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός των 34 κλινών ΜΕΘ-COVID που ήταν διαθέσιμες στις 23 Οκτωβρίου έχει ανέλθει στις 200.
Επιπλέον οι 490 απλές κλίνες κορωνοϊού, έχουν ανέλθει στις 1.500.
Ωστόσο, μετά τη ραγδαία αύξηση των εισαγωγών επιτάχθηκαν 200 απλές κλίνες των ιδιωτικών θεραπευτηρίων ενώ και το προσωπικό τους έχει τεθεί στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ.
Στην κυβέρνηση στηλιτεύουν και την αντιπολιτευτική κριτική, όπως αυτή εκφράστηκε από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας, κατά την πάγια τακτική του διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.
Ειδικότερα αναφέρουν ότι «χρησιμοποιεί στοιχεία από την έκθεση «Health at a Glance: Europe 2020», η οποία ωστόσο, στη σελίδα 45, υπογραμμίζει ότι τα στοιχεία για την Ελλάδα αφορούν την περίοδο μέχρι τις 29 Απριλίου».
Όπως εξηγούν, «καλύπτουν δηλαδή μόνο την αρχή της πανδημίας, η οποία, ως γνωστόν, στη χώρα μας εμφανίστηκε με καθυστέρηση και με πολύ μικρότερη ένταση».
Και συμπληρώνουν ότι την ίδια στιγμή χρησιμοποιούνται στοιχεία Σεπτεμβρίου για πολλές άλλες χώρες. Κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης: «η αλήθεια την οποία προσποιείται ότι αγνοεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι, η δαπάνη στην Ελλάδα έχει υπερ-τριπλασιαστεί από τον Απρίλιο έως σήμερα.»
Συγκεκριμένα οι δαπάνες του υπουργείου Υγείας αυξήθηκαν κατά 788 εκατ. ευρώ το 2020, σε σχέση με το 2019 (αύξηση περί το 20%). Σχεδόν το σύνολο της αύξησης (786 εκατ. ευρώ) οφείλεται σε δαπάνες σχετιζόμενες με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Σε άκρως επικριτικό ύφος είναι η απάντηση που δίνεται από κυβερνητικές πηγές στις κατηγορίες του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ότι στην παγκόσμια κατάταξη των απωλειών ανθρωπίνων ζωών από τον Covid-19, η χώρα μας καταλαμβάνει την 10η χειρότερη θέση. Οι συγκεκριμένες πηγές ενημέρωσης κάνουν ευθέως λόγο για παραποίηση και κατασκευή στοιχείων, ενώ ενδεικτική της οξύτητας της κυβερνητικής ρητορικής είναι η αποστροφή ότι «ο κ. Τσίπρας δεν σέβεται τίποτα».
Θέλοντας να αποδομήσουν την επιχειρηματολογία των αριθμών του Πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, από την κυβέρνηση αντιπαραβάλλουν τα στοιχεία του OURWORLDINDATA.ORG. Καταγραφή που αποτυπώνει, κατά την κυβέρνηση, την αληθινή εκδοχή των γεγονότων, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας έως την 22/11/2020, δηλαδή προχθές, βρισκόταν στην 29η θέση σε πλήθος θανάτων (157) ανά εκατομμύριο κατοίκους μεταξύ 37 ευρωπαϊκών χωρών.
Κλιμακώνοντας την επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ, από την κυβέρνηση αντιδιαστέλλουν τη γενική μάχη που διεξάγεται κάθε εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα, από κοινού με γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, και πολίτες με τον ολισθηρό-όπως τον χαρακτηρίζουν- δρόμο της κομματικής εκμετάλλευσης, μιας υγειονομικής κρίσης που πλήττει όλο τον πλανήτη με εκατομμύρια θύματα. Υπογραμμίζουν μάλιστα, σε άκρως καυστικούς τόνους ότι «σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα η πανδημία και ο θάνατος, δεν έγιναν αντικείμενο τόσο χυδαίας πολιτικής αντιπαράθεσης όπως αυτή που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ», είναι η χαρακτηριστική αναφορά των συγκεκριμένων πηγών ενημέρωσης.