ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επιστροφή της τρόικας ανοίγει τον δρόμο για το δεύτερο «παράλληλο πρόγραμμα»

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στον πολυχώρο Αθηναΐς, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Μαρτίου 2016 και είχε θέμα τις εξελίξεις στο προσφυγικό EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Τέλος στην αγωνία της κυβέρνησης ως προς το θέμα της αξιολόγησης βάζει η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα που αποφάσισε το χθεσινό Eurogroup.

Το γεγονός πως οι θεσμοί μιλούν πλέον ανοιχτά για την δυνατότητα έναρξης της διαπραγμάτευσης για το χρέος γύρω στον Απρίλιο δίνει μεγάλη ανάσα στο κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο σημειωτέον –λίγες ημέρες πριν- δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει χρονικά την επάνοδο των θεσμών.

Ο πρωθυπουργός που βρισκόταν στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό ενημερώθηκε εγκαίρως από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τις αποφάσεις του Eurogroup και μάλιστα κυβερνητικό στέλεχος που βρίσκεται στην πρωθυπουργική αποστολή σχολίαζε μόλις κυκλοφόρησαν οι ειδήσεις πως «η Ανάσταση θα έρθει σύντομα».

Το οικονομικό επιτελείο πιστεύει ότι ως το Πάσχα των Ορθοδόξων, δηλαδή μέχρι την Πρωτομαγιά, όχι μόνο θα έχει κλείσει η αξιολόγηση, αλλά συγχρόνως θα ανοίξει και η συζήτηση για το χρέος, εξέλιξη ιδιαίτερα ικανοποιητική για το Μέγαρο Μαξίμου.

Όλα αυτά προϋποθέτουν βεβαίως ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και συμφωνία στο ασφαλιστικό, τα δημοσιονομικά και τα κόκκινα δάνεια. Γίνεται σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει υποχωρήσεις σε κάποια ζητήματα, κάτι που όπως φαίνεται συνέβη και με τους θεσμούς που επιστρέφουν στο σύνολό τους, δηλαδή μαζί με το ΔΝΤ, έχοντας κάνει αμοιβαίες υποχωρήσεις και ως προς το θέμα των δημοσιονομικών στόχων και ως προς το θέμα του χρέους.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα εξασφαλίσει χρόνο για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και θα επιτρέψει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να περάσει από τη Βουλή νομοσχέδια που δεν αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρουσιάσει την δεύτερη πράξη του «παράλληλου προγράμματος», θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο ικανοποιεί μεγάλο κομμάτι ανησυχούντων ψηφοφόρων, στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Η δε τελευταία κατηγορία έχει κάθε λόγο να επιθυμεί να ψηφίζει τμήματα του λεγόμενου παράλληλου προγράμματος, νιώθοντας εκτεθειμένη απέναντι στις αξίες του κόμματος και στην κοινωνία που αντιδρά στα μνημονιακά νομοθετήματα.

Όμως, σύμφωνα με πηγές από το οικονομικό επιτελείο, η έλευση της τρόικας δεν σημαίνει από μόνη της μία εύκολη διαπραγμάτευση, καθώς οι δανειστές με βάση τις δηλώσεις που έγιναν μετά το χθεσινό Eurogroup θα ζητήσουν γρήγορη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και πιθανότατα και νέα μέτρα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, προκειμένου να συναινέσουν στην προοπτική αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Πρακτικά, η συνέχιση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, οι οποίοι είχαν αποχωρήσει από την Αθήνα στις 5 Φεβρουαρίου, αναμένεται να είναι δύσκολη και ως προς το ασφαλιστικό και ως προς το καυτό ζήτημα των κόκκινων δανείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης