Το «φλερτ» του Καλίν με τους Ευρωπαίους και το «γκριζάρισμα» του Ακάρ
Ανανεώθηκε:
Την ώρα που ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου δήλωνε στους Ευρωπαίους ότι η ένταξη στην Ε.Ε. είναι στρατηγική προτεραιότητα για την Άγκυρα, ο υπουργός Άμυνας φρόντιζε να… γκριζάρει εκ νέου το Αιγαίο ενώ παράλληλα εκδόθηκε και νέα παράνομη Navtex για το Oruc Reis.
Ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν είπε σε Ευρωπαίους αξιωματούχους πως οι ηγέτες της Ε.Ε. θα πρέπει να βλέπουν στρατηγικά τις σχέσεις του μπλοκ με την Τουρκία και να αφήσουν «στην άκρη όλε τις ιδεολογικές και πολιτικές προκαταλήψεις και να δουν τους δεσμούς Τουρκίας – ΕΕ μέσω μιας “στρατηγικής νοοτροπίας”».
Ο Καλίν ταξίδεψε στις Βρυξέλλες την Παρασκευή και ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 10-11 Δεκεμβρίου, όταν και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο λήψης κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Ο Τούρκος αξιωματούχος συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αλλά και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων αναφέρθηκε στην ανάγκη για «νέες ιδέες και μια δίκαιη και μόνιμη λύση του Κυπριακού» ενώ παράλληλα υποστήριξε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα.
Υποστήριξε, μάλιστα, πως η Τουρκία «θα συνεχίζει την εποικοδομητική της προσέγγιση για την προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».
Το «γκριζάρισμα» από τον Ακάρ
Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος έθεσε θέμα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.
Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι υπάρχουν νησιά που η κυριαρχία τους δεν έχει δοθεί στην Ελλάδα.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην αεροδιαστημική βιομηχανία της Τουρκίας (TUSAS), με τον Ακάρ να αναφέρεται και στις εργασίες του Oruc Reis.
«Kάνουμε ξεκάθαρες εργασίες, φανερές. Δεν κρύβουμε κάτι. Κάνουμε επιστημονικές και τεχνικές εργασίες. Τα πλοία μας συνεχίζουν τις εργασίες τους. Είναι ανήθικο να παρουσιάζουν αυτές τις εργασίες ως πρόκληση ή ως αύξηση της έντασης. Δεν έχει καμία σχέση με την ηθική. Παραβλέπουν τις κινήσεις και τις ενέργειες που κάνουν σε νησιά στα οποία με κανέναν τρόπο δεν έχει δοθεί η κυριαρχία τους στην Ελλάδα, και παρουσιάζουν ως πρόκληση τις τεχνικές και τις επιστημονικές εργασίες τις οποίες κάνουμε. Αυτό δεν αρμόζει στις σχέσεις καλής γειτονίας».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε:
«Στην Κύπρο πρέπει να δουν και να αποδεχθούν την παρουσία των Τούρκων η οποία διαρκεί εδώ και πολλούς αιώνες. Πρέπει να τους δώσουν τα δικαιώματα τους. Στη ζήτημα της ισότητας και της κυριαρχίας πρέπει να αποδεχθούν της παρούσες συνθήκες».