Πολυτεχνείο: Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση για τα επεισόδια
Ανανεώθηκε:
Συνεχίζονται και σήμερα οι βολές μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα επεισόδια στις συγκεντρώσεις της επετείου του Πολυτεχνείου.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Στέλιος Πέτσας εκτίμησε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ήταν απόλυτα επιτυχημένος. Επισήμανε δε ότι:
«Θέλω να χαιρετίσω την ωριμότητα των πολιτών, γιατί έστρεψαν την πλάτη σε όσους μιλούσαν τις προηγούμενες μέρες για εκτροπή, για χούντα, για αντισυνταγματικότητα που θα μπορούσαν να ωθήσουν στους δρόμους χιλιάδες κόσμου. Η κοινωνία έχει αφήσει πίσω πολιτικά κόμματα, τα οποία κάλεσαν σε τέτοιου είδους συγκεντρώσεις και θέλω να θυμίσω ότι στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 όλα αυτά τα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΜΕΡΑ25 πήραν 2,3 εκατ. ψήφους. Όταν μιλά κανείς με τόσο βαριές εκφράσεις για μια κοινοβουλευτική δημοκρατία όπως η σημερινή, πολύ εύκολα θα μπορούσε να εκτραπεί η κατάσταση».
Επικοινωνία Τσίπρα με Κιούση
Όπως ενημέρωσε σήμερα η Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας είχε χθες το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με την Μαρία Κιούση, τη γυναίκα που της έκοψαν πρόστιμο 300 ευρώ γιατί πήγε να αφήσει ένα λουλούδι στο Πολυτεχνείο.
Η κα Κιούση εξήγησε στον κ. Τσίπρα πως εργάζεται δίπλα στο Πολυτεχνείο και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θέλησε να αφήσει ένα λουλούδι στο μνημείο, στέλνοντας τον κωδικό 6 λόγω των περιοριστικών μέτρων.
Η κα Κιούση ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πως κατέθεσε ένσταση για το πρόστιμο που της βεβαιώθηκε, με τον κ. Τσίπρα να τονίζει πως το ελάχιστο που οφείλει να κάνει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι να ακυρώσει το πρόστιμο που επέβαλε εξαντλώντας την αυστηρότητά της, ειδάλλως το πρόστιμο θα πληρώσει συμβολικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση.
Η κυβέρνηση πυροδότησε το διχασμό
Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα η επέτειος του Πολυτεχνείου και έπρεπε να έχουμε συνεννοηθεί όλοι μεταξύ μας, πολύ νωρίτερα, από την Πέμπτη που έγινε η ομιλία στη βουλή για το πως θα τιμήσουμε την επέτειο αυτή.
Ο κ. Χρυσοχοίδης κάλεσε εκ των υστέρων τους πολιτικούς αρχηγούς και εφόσον είχε πυροδοτηθεί το κλίμα. Στη βουλή ο κ. Μητσοτάκης ανέβασε τους τόνους γύρω από την επέτειο του Πολυτεχνείου, στήνοντας παγίδα στην αντιπολίτευση. Δυστυχώς, κάποιοι έπαιξαν το παιχνίδι του.»
Υπογράμμισε δε ότι:
« Υπεύθυνη για τη χθεσινή εικόνα είναι η κυβέρνηση που έριξε λάδι στη φωτιά και πυροδότησε το κλίμα».
Η απαγόρευση ακυρώθηκε στην πράξη
Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, μιλώντας στο Mega, υποστήριξε ότι στην πράξη ακυρώθηκε η απαγόρευση και ο αυταρχισμός, οι διαδηλωτές με όλα τα μέσα προστασίας διατράνωσαν το μήνυμα πως ο αγώνες για υγεία και δικαιώματα ούτε αναβάλλεται ούτε μπαίνει στο γύψο.
Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση επέλεξε να απαντήσει με όργιο καταστολής σε συμβολικές κινήσεις, στις οποίες τηρούνταν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας σε αντίθεση με την υγειονομική βόμβα των χιλιάδων αστυνομικών που ήταν σε κατάσταση συνωστισμού.
Έπεσαν οι μάσκες
Από τη μεριά του, ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε την εξής δήλωση:
«Η κυβέρνηση επέλεξε να βάλει την ιδιωτικομανία της πάνω από την δημόσια υγεία. Έτσι έχασε, από επιλογή, τον έλεγχο της πανδημίας. Και τώρα που τα δημόσια νοσοκομεία πλημμυρίζουν, έχοντας πρώτα εξαγοράσει τα ΜΜΕ, επενδύει όλη της την ενέργεια στην καταστολή και την συνταγματική εκτροπή, ελπίζοντας να διχάσει τους πολίτες και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.»
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 υπογράμμισε ότι:
«Η 17 Νοέμβρη του 2020 θα καταγραφεί ως η μέρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε εντολή να πέσουν οι μάσκες και να αποκαλυφθεί η απόφασή τους να εξ-Ορμπανίσουν την Ελληνική Δημοκρατία.
Το ΜέΡΑ25, με όλες τις δυνάμεις των ανθρώπων του, θα σταθεί εμπόδιο στην Ορμπανικής έμπνευσης Μεταδημοκρατία που ενισχύει τη πανδημία, υγειονομική, οικονομική και κοινωνική».