ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Τι θα ζητήσει η Ελλάδα

Άνγκελα Μέρκελ και Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν να κρατήσουν ενιαία στάση στη Σύνοδο Κορυφής και να μην αποδεχτούν το κλείσιμο των συνόρων. Ως εκ τούτου, η επίμαχη φράση αφαιρέθηκε από το νέο προσχέδιο συμπερασμάτων. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη το γεύμα μεταξύ των 28 ηγετών της ΕΕ και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο το πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής διαφοροποιείται και ακυρώνεται η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, μετά το γεύμα, μεταξύ του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στόχος είναι πρώτα να παρουσιάσει ο Τούρκος πρωθυπουργός τις θέσεις του, έπειτα να συμφωνήσουν οι 28 σε μια κοινή θέση και να επιστρέψει στο δείπνο ο Τούρκος πρωθυπουργός για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Η Συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ έληξε στις 13:30 και οι δύο αρχηγοί κρατών συμφώνησαν ότι δεν θα υπογράψουν το κείμενο συμπερασμάτων αν αυτό περιλαμβάνει πρόταση που να αναφέρει κλείσιμο των ελληνικών συνόρων.

Όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με επιβράβευση των κρατών - μελών που προέβησαν σε μονομερείς ενέργειες το προηγούμενο διάστημα.

Οι ελληνικές θέσεις

Σε τέσσερις βασικούς άξονες θα κινηθεί η ελληνική διπλωματία στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία στις Βρυξέλλες

- Άμεση έναρξη της διαδικασίας μετεγκατάστασης προσφύγων με άλλα νόμιμα μέσα (αεροπλάνα, ναυλωμένα οχήματα κ.ά), δηλαδή να εφαρμοστεί η προηγούμενη απόφαση της Συνόδου Κορυφής για αναλογική μετεγκατάσταση των προσφύγων σε όλες της χώρες της Ε.Ε

- Aποστολή ενός σαφούς μηνύματος προς τους οικονομικούς μετανάστες ότι δεν έχει νόημα η διακινδύνευση της μετάβασής τους στην Ελλάδα

- Άμεση έναρξη της επανεισδοχής παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία

- Οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε.

Ελληνικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι η Γερμανία δεν συμφωνεί με την διατύπωση του προσχεδίου και θα ζητήσει επαναδιατύπωση που θα αναφέρει ότι το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου θα αφορά τους παράτυπους ή τους οικονομικούς μετανάστες.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι στα ηγετικά κλιμάκια της Ευρώπης αρχίζει σταδιακά να ωριμάζει η ιδέα ότι θα πρέπει να δοθεί μια σαφής εικόνα σε πρόσφυγες και μετανάστες, πως η Ελλάδα δεν συνιστά οδό μετάβασης προς τη βόρεια Ευρώπη. Κοινοτικές πηγές σημείωναν πως στο πλαίσιο αυτό επικρατεί η ιδέα ότι ακόμα και οι Σύροι πρόσφυγες, που έχουν το δικαίωμα αίτησης παροχής ασύλου, δεν θα προωθούνται στην ΕΕ μέσω της Ελλάδας, αλλά μέσω της Τουρκίας και το θέμα αυτό αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων με την τουρκική πλευρά.

Μέρκελ: Βοήθεια στους πρόσφυγες και χτύπημα της παράτυπης μετανάστευσης στο Αιγαίο

Είναι σημαντικό να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων κοντά στη χώρα καταγωγής τους και να μειωθεί ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη, τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. "Στόχος μας είναι μια βιώσιμη λύση για τους πρόσφυγες, με ταυτόχρονη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., σε συνεργασία με την Τουρκία. Καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης μπορεί να υπάρξει μόνο σε συνεργασία με την Άγκυρα. Θέλουμε λύση η οποία να μην είναι απλά διμερής, αλλά πολυμερής", κατέληξε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

Νταβούτογλου: Η Τουρκία είναι απαραίτητη στην Ευρώπη

"Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την ΕΕ", δήλωσε ο Α. Νταβούτογλου προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να γίνει μέλος της ΕΕ και ότι η ένταξή της θα ήταν επιτυχία για την ΕΕ και σημείο καμπής για τις μεταξύ τους σχέσεις.

Μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση είναι η αλληλεγγύη, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας σήμερα στις Βρυξέλλες.
Πρόκειται για τη δεύτερη Σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας μέσα σε τρεις μήνες, παρατήρησε ο Τούρκος πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ είναι απαραίτητη για την Τουρκία και το αντίστροφο.

"Πρέπει να δούμε τη συνολική εικόνα, όχι μόνο την παράτυπη μετανάστευση" δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι σήμερα συζητείται το μέλλον της Ευρώπης και ότι τώρα οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συνειδητοποιήσει ποιές είναι οι προκλήσεις.

Συνεχίζοντας, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως η συνάντηση που είχε χθες βράδυ με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε ήταν 'εποικοδομητική' και πρόσθεσε ότι οι προκλήσεις θα αντιμετωπιστούν.

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στη Σύνοδο Κορυφής λέγοντας ότι ελπίζει ο πρωθυπουργός να επιστρέψει από τις Βρυξέλλες με 3 δις ευρώ.

Σούλτς: Δεν θα κλείσουν οι πόρτες σε αυτή τη Σύνοδο

"Δεν νομίζω ότι αυτή η σύνοδος είναι μια σύνοδος στην οποία θα κλείσουν πόρτες, αλλά το αντίθετο: ελπίζω ότι θα βρούμε λογικές και ανθρωπιστικές λύσεις να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, οι οποίοι χρειάζονται επειγόντως την προστασία μας", δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό.

"Εδώ πρέπει να γίνει και η διαπίστωση ότι και άλλοι οι οποίοι ψάχνουν μια καλύτερη ζωή, χρειάζονται την προστασία μας", επισήμανε επίσης ο Σουλτς. "Έχω κατανόηση γι αυτό, αλλά σε αυτήν την προσφυγική κρίση πρέπει, επιφυλασσόμενοι να εξετάσουμε ειδικές περιπτώσεις, να απορρίψουμε το αίτημά τους και να τους αποστείλουμε πίσω, ώστε να καταστεί δυνατή η βοήθεια γι αυτούς που πράγματι την χρειάζονται, ιδίως για οικογένειες από τη Συρία και το Ιράκ. Σε αυτό χρειαζόμαστε και τη συνεργασία της Τουρκίας και ελπίζω ότι σήμερα θα κάνουμε μερικά βήματα".

Σχετικά με την ελευθεροτυπία στην Τουρκία, ανέφερε: "Είχα μια ανοικτή κουβέντα με τον πρωθυπουργό που διαφώνησε μαζί μου...Επέμενα πως για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την Ευρώπη, η ελευθερία του Τύπου είναι σημαντικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ταυτότητας".

Ολάντ: H Γαλλία υποστηρίζει ένα σχέδιο αλληλεγγύης προς την Ελλάδα

H Γαλλία υποστηρίζει ένα σχέδιο που βασίζεται στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, στη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία και στην αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία στις Βρυξέλλες.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της Τουρκίας με την ΕΕ, ο Ολάντ τόνισε ότι πρέπει να είναι “ειλικρινής και αποτελεσματική”. Όπως είπε, θα ζητηθεί η δέσμευση της Τουρκίας να καταπολεμήσει τους διακινητές, να δεχτεί την επανεισδοχή των οικονομικών μεταναστών που ήρθαν στην Ευρώπη από το έδαφός της, ενώ παράλληλα η Ευρώπη εξετάζει ένα πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων στο Αιγαίο, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι αναμένονται αποτελέσματα από τη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τόνισε ότι θα της παρασχεθεί βοήθεια, καθώς βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και είναι η πρώτη χώρα εισόδου για τους πρόσφυγες. Παραδέχτηκε ότι σήμερα ο Δρόμος των Δυτικών Βαλκανίων είναι κλειστός και, όπως είπε, η Ελλάδα θα δεχτεί σημαντικό αριθμό προσφύγων που συνεχίζουν να έρχονται- και γι' αυτό πρέπει να βοηθηθεί. Όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, η λύση είναι να μειωθούν οι ροές των προσφύγων και γι’ αυτό χρειάζεται η συνεργασία με την Τουρκία.

Κάμερον: Δεν θα ενταχθούμε σε κανένα κοινό σύστημα ασύλου της Ε.Ε.

“Δεν υπάρχει καμία προοπτική η Βρετανία να συμμετάσχει σε ένα πιθανό κοινό σύστημα ασύλου της Ε.Ε.”, ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες.

“Θα έχουμε την δική μας προσέγγιση στο άσυλο, και τον δικό μας τρόπο με τον οποίο κάνουμε τα πράγματα, κρατώντας τα σύνορά μας”, πρόσθεσε.

“Ακόμα και εκτός της Ε.Ε., θα επηρεαζόμασταν από μια τέτοια μεταναστευτική κρίση. Αλλά στο τέλος της μέρας, διατηρούμε τα σύνορά μας”, σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης