ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ για Πολυτεχνείο: Δεν δικαιολογείται η επίδειξη ισχύος της κυβέρνησης

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Στην κριτική που του ασκείται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των υπολοίπων κομμάτων, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25, επειδή δεν συνυπογράφει το κοινό κείμενο κατά της κυβέρνησης για το Πολυτεχνείο απάντησε το Κίνημα Αλλαγής με σχόλιο του γραφείου Τύπου.

«Είναι αυτονόητο ότι ο φετινός εορτασμός πρέπει να γίνει στο πλαίσιο τήρησης των υγειονομικών μέτρων χωρίς πορεία», δηλώνει το Κίνημα Αλλαγής και τονίζει ότι αυτό δεν δικαιολογεί την «επίδειξη ισχύος της κυβέρνησης και τις ακραίες απαγορεύσεις τις οποίες καταδικάσαμε. Ρίχνει λάδι στη φωτιά με απαγορεύσεις που θυμίζουν τα "Αποφασίζομεν και διατάσσομεν"».

Το Κίνημα Αλλαγής καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι «επιδιώκει να οδηγήσει σε μια τεχνητή σύγκρουση για να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη. Δυστυχώς παγιδεύονται στη μεθόδευση της Κυβέρνησης και άλλες πολιτικές δυνάμεις». «Είναι προφανές ότι κάποιοι επιλέγουν τον διχασμό και μάλιστα με αφορμή και την επέτειο του Πολυτεχνείου. Εμείς δεν συμμετέχουμε σε μετωπικές κινήσεις, δεν συνεργούμε στην πόλωση. Η χώρα δεν αντέχει άλλη διχόνοια», υπογραμμίζει το Κίνημα Αλλαγής.

Σημειώνεται ότι, χθες, Κυριακή προκλήθηκε διαμάχη μεταξύ ΚΚΕ και ΚΙΝΑΛ σχετικά με το κείμενο κατά της απαγόρευσης συναθροίσεων που συνυπέγραψαν τα κόμματα της Αριστεράς, πανεπιστημιακοί, συνδικαλιστές και άνθρωποι του πολιτισμού από διάφορους πολιτικούς χώρους.

Η απόρριψή του προκάλεσε την αντίδραση του Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αρνήθηκε οι βουλευτές του κόμματός της να υπογράψουν το κείμενο, γιατί όπως φέρεται να είπε «με αυτό τον τρόπο παίζεται το παιχνίδι του Μητσοτάκη».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Δ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε «απαράδεκτη τη στάση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, η οποία αρνείται να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία ενάντια στην αντιδημοκρατική απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ».

Προσφυγή του ΜέΡΑ25 στο ΣτΕ για την ακύρωση της απαγόρευσης

Την ίδια ώρα, το ΜέΡΑ25 προχωρά σε κατάθεση αίτησης ακύρωσης και αίτησης αναστολής (ασφαλιστικά μέτρα) κατά της απόφασης απαγόρευσης της πορείας του Πολυτεχνείου.

Οι σχετικές αιτήσεις κατατίθενται νωρίς το πρωί της Δευτέρας στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τους δικηγόρους του κόμματος και υπογράφονται από τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη και το Κόμμα.

«Οι λόγοι ακύρωσης της σχετικής κατάπτυστης απόφασης του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. αφορούν την παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας (βασιζόμενοι και στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και την σχετική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου του Αμβούργου τον Απρίλιο) και την έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας του περιορισμού του δικαιώματος του συνέρχεσθαι» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, και συμπληρώνει:

«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει ήδη τοποθετηθεί σχετικά με την κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και την ουσιαστική αναστολή του άρθρου 11, καθώς περιορίζεται καθολικά ο ίδιος ο πυρήνας του σχετικού δικαιώματος των πολιτών».

Και καταλήγει:

«Ελπίζουμε και το ΣτΕ να κάνει δεκτές τις σχετικές αιτήσεις μας και να ακυρώσει αυτή την αντιδημοκρατική και αυταρχική απόφαση της Κυβέρνησης».

Κοινό κείμενο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

Όπως έγινε γνωστό χθες, Κυριακή, οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25 υπέγραψαν το κείμενο που πρότεινε η ΚΟ του ΚΚΕ ενάντια στην απαγόρευση των συναθροίσεων.

Η συνεννόηση έγινε σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που Δημήτρη Κουτσούμπα με τους Αλέξη Τσίπρα και Γιάνη Βαρουφάκη.

Όπως είχε γράψει το CNN Greece το συγκεκριμένο κείμενο θα απευθυνθεί επίσης σε εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και θα επιδοθεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Είναι η πρώτη φορά που τα τρία κόμματα συνυπογράφουν μια έκκληση.

Αναλυτικά το κοινό κείμενο των τριών κομμάτων

«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερεις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές.

Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους.

Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης