ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φιέστα Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο με ...πικνίκ στα Βαρώσια

Φιέστα Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο με ...πικνίκ στα Βαρώσια
Στιγμιότυπο από την υποδοχή του Ερσίν Τατάρ (δεξιά) στην Αγκυρα στις 26 Οκτωβρίου Turkish Presidency via AP, Pool

Επίσκεψη στην κατεχόμενη Κύπρο και στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, την οποία άνοιξαν πρόσφατα οι κατοχικές αρχές, πραγματοποεί σήμερα, Κυριακή, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από τον αρχηγό των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Η επίσκεψη πραγματοποείται με αφορμή των εκδηλώσεις για την ανακήρυξη της αυτοαποκαλούμενης και μη αναγνωρισμένης διεθνώς «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)».

Η επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα εδάφη προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, όσο και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Αθήνα κάνει λόγο για πρωτοφανή πρόκληση, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και καταδικάζει την επίσκεψη με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που δόθηκε στην δημοσιότητα, ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να φτάσει στο αεροδρόμιο της Τύμπου των Κατεχομένων στις 11 το πρωί. Το αεροδρόμιο θα εξυπηρετήσει μόνο το αεροσκάφος που θα μεταφέρει τον Τούρκο Πρόεδρο, κατά τη διάρκεια της άφιξης και της αναχώρησής του και ουδεμία άλλη πτήση.

Για τις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματισθεί τελετή στο μνημείο του Τουρκοκύπριου πολιτικού Φαζίλ Κιουτσούκ και το μνημείο της τουρκικής παραστρατιωτικής οργάνωσης ΤΜΤ.

Στις 12.30 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στρατιωτική παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Η επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια, στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, είναι προγραμματισμένη για αργά το μεσημέρι. Θα συνοδεύεται από τον νεοκλεγέντα ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, Τούρκους αξιωματούχους και ανώτερους στρατιωτικούς.

Στην κατεχόμενη Κύπρο θα βρίσκεται μαζί με τον Ερντογάν και ο ηγέτης των ακροδεξιών εθνικιστών Γκρίζων Λύκων και πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Στο διάγγελμά του για την ανακήρυξη της παρανόμης τουρκοκυπριακής οντότητας, ο Ερσίν Τατάρ επέμεινε στην λύση των δύο κρατών και αναφέρθηκε στη σχέση με την Τουρκία. «Βιώσιμη είναι η λύση δύο κρατών και μια συμφωνία είναι δυνατή μόνο στη βάση της κυρίαρχης ισότητας, το καλύτερο πράγμα είναι να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε σαν δύο λαοί, που ζουν κάτω από μία στέγη δύο ξεχωριστών κρατών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τατάρ, προσθέτοντας ότι «αν εγκαταλείψουμε το κράτος μας και δεν συνεχίσουμε τη αδελφική σχέση και τη σχέση εγγύησης με την μητέρα Τουρκία, μπορεί να έχουμε δυσκολίες για να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας».

Το πικνίκ στα Βαρώσια

Τον περασμένο μήνα, κατά την επίσκεψη Τατάρ στην Αγκυρα με αφορμή την εκλογή του, ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει σε ειρωνικό ύφος στους δημοσιογράφους ότι θα πάει με τον κατοχικό ηγέτη για πικνίκ στα Βαρώσια.

«Με την ευκαιρία αυτή είναι χρήσιμο να υπενθυμίσουμε και κάτι ακόμα. Λέω ότι μπορούμε να κάνουμε πικνίκ στα κλειστά Βαρώσια. Υπάρχει κάποιος λόγος να μην το κάνουμε κύριε πρόεδρε;» είχε πει ο Ερντογάν.

Η απάντηση του Τατάρ: «Θεού θέλοντος (ινσαλάχ)».

Και ο Ερντογάν συνέχισε: «Θα’ ναι ωραία να κάνουμε εκείνη την ημέρα εκεί ένα πικνίκ. Το βλέπουμε στις οθόνες, θέλουμε να το ζήσουμε κιόλας».

Από την Παρασκευή βρίσκεται στα Κατεχόμενα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου να επιθεωρήσει τις εργασίες στα Βαρώσια ενόψει της άφιξης Ερντογάν.

Ο ίδιος ο κ. Τσαβούσογλου ανήγγειλε την άφιξή του στα κατεχόμενα μέσω Twitter αναρτώντας και φωτογραφίες. Γράφει ότι έφτασε στα κατεχόμενα για τις προετοιμασίες για την επίσκεψη Ερντογάν και για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την 37η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Αναστασιάδης: Πρόκληση η επίσκεψη Ερντογάν

Για άνευ προηγουμένου πρόκληση, η οποία είναι σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ 550 και 789, χαρακτηρίζει η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας την παρουσία του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους εορτασμούς για την 37η επέτειο της ανακήρυξης της «ΤΔΒΚ» και την επίσκεψη για πικνίκ στα Βαρώσια.

Στην ανακοίνωσή της, η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρει:

«Η παρουσία του Προέδρου της Τουρκίας στους εορτασμούς για την 37η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, αλλά και η επίσκεψη του στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, αποτελούν μια χωρίς προηγούμενο πρόκληση και είναι σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, 550 και 789.

Ταυτόχρονα, υπονομεύουν τις προσπάθειες του ΓΓ των ΗΕ να συγκαλέσει άτυπη πενταμερή και δεν συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού, θετικού κλίματος για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

Την ίδια ώρα, οι ενέργειες αυτές προκαλούν το αίσθημα του συνόλου του κυπριακού λαού, και ειδικότερα των Αμμοχωστιανών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταγγείλει με επιστολές του τις ενέργειες της Τουρκίας και του παράνομου κατοχικού καθεστώτος, τόσο προς τον ΓΓ των ΗΕ όσο και προς τους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ και σε αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων χωρών μελών της ΕΕ, ενώ οι προκλήσεις αυτές θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, όπου η ΕΕ αναμένεται να λάβει αποφάσεις για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων».

Αθήνα: Να συζητηθεί στην ΕΕ

Η προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, συνοδευόμενου από κυβερνητικό κλιμάκιο, στα κατεχόμενα Βαρώσια, ανήμερα της «επετείου» της μονομερούς και παράνομης ανακήρυξης της τουρκοκυπριακής οντότητας στα κατεχόμενα, αποτελεί μια πρωτοφανή πρόκληση, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζει σε ανακοίνωσή του και το υπουργείο Εξωτερικών.

Περαιτέρω, το υπουργείο Εξωτερικών την καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, σημειώνει πως «αναμένουμε να συζητηθεί ενδελεχώς στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο» και υπογραμμίζει πως η ενέργεια αυτή προστίθεται στη συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, διαμηνύει εκ νέου πως η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, προκειμένου να βρεθεί μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κοινοτικού Κεκτημένου. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών, η χώρα μας βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό και απόλυτη σύμπνοια με την κυπριακή κυβέρνηση.