ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαμηλές προσδοκίες από τη Σύνοδο Κορυφής

Χαμηλές προσδοκίες από τη Σύνοδο Κορυφής
Bloomberg/Getty Images/Ideal Images

Χωρίς ιδιαίτερα μεγάλες προσδοκίες σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό βρίσκεται από χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας.

Η κυβέρνηση δείχνει ότι μάλλον κρατάει μικρό καλάθι ως προς τα αποτελέσματα της Συνόδου, καθώς φοβάται πως οι χώρες του Βίσεγκραντ έχουν δημιουργήσει έναν ισχυρό συνασπισμό που δεν θα συναινέσει εύκολα στην γενικότερη κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επίδειξη αλληλεγγύης στους πρόσφυγες με επιμονή στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων. Και μάλιστα δεν αποκλείεται η ομάδα του Βίσεγκραντ να αγνοήσει και ενδεχόμενες απειλές για επιβολή κυρώσεων για όποιους δεν εφαρμόσουν τις συμφωνίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει περισσότερο σε μία επιτυχημένη συνάντησή του με τον Αχμέτ Νταβούτογλου που θα διασφαλίσει πιθανόν την μείωση της ροής των προσφύγων από την Τουρκία και στην ενεργοποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής με την γειτονική χώρα. Και σ’ αυτό το θέμα θα επιμείνει και στην συνάντηση κορυφής την Τρίτη στην Σμύρνη στο πλαίσιο της συνεδρίασης του ανώτατου συμβουλίου Ελλάδας-Τουρκίας που συμπίπτει με την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης.

Πάντως η θέση της ελληνικής κυβέρνησης στην Σύνοδο Κορυφής όπως την περιέγραψε και ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ διακρίνεται σε τρεις άξονες: Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην χώρα μας. «Θα συνεχίσουμε να σώζουμε ανθρώπινες ζωές, να δίνουμε τροφή και ασφάλεια σε ανθρώπους κατατρεγμένους, κυνηγημένους, διώγμενους», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, συνέχιση της προσπάθειας μείωσης των ροών από την Τουρκία, κάτι που προϋποθέτει χτύπημα των διακινητών αλλά και ελαχιστοποίηση της απώλειας ανθρώπινων ζωών στα νερά του Αιγαίου.

Συγχρόνως ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στην δίκαιη κατανομή ευθυνών και υποχρεώσεων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με συνέπειες για όσους δεν τηρούν τις κοινές αποφάσεις.

Ο πρωθυπουργός δεν κάνει λόγο για βέτο της χώρας, ωστόσο επιμένει πως η απειλή βέτο στην προηγούμενη Σύνοδο λειτούργησε θετικά για την Ελλάδα αφού είχε ως αποτέλεσμα να απομονώσει όσες χώρες κατέφυγαν ακολούθως σε μονομερείς ενέργειες

Σε ό,τι αφορά την κριτική που ασκείται πάντως από τα πολιτικά κόμματα στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας χθες σε σχέση με το θέμα των προαναχωρησιακών κέντρων, θέματα που τέθηκε και στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών,πως η κυβέρνηση δεν αρνείται να δημιουργήσει τέτοιους χώρας, αφού στην πραγματικότητα λειτουργούν ήδη εδώ και πέντε μήνες ωστόσο θα χρησιμοποιούνται με εξαιρετική φειδώ και με σεβασμό στα δικαιώματα και στην αξιοπρέπεια των μεταναστών.

Πάντως ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες πέραν του ραντεβού του με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, διμερή συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε αλλά και το καθιερωμένο (πλέον) τετ α τετ με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ με την οποία δεν αποκλείεται να συζητήσει και το θέμα της αξιολόγησης.