ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μυστικό σχέδιο της Αθήνας για πρόσφυγες και μετανάστες

Το μυστικό σχέδιο της Αθήνας για πρόσφυγες και μετανάστες
Πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη REUTERS/Sasa Kavic

Έτοιμη είναι η Αθήνα να συγκεντρώσει σε κλειστού τύπου κέντρα τους μετανάστες και να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες ή και να τους προωθήσει σε άλλες χώρες, εάν υπάρξει συμφωνία αύριο, στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του CNN Greece στην κυβέρνηση, μετά τη συμφωνία στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, έχουν ετοιμαστεί για το σχέδιο που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την αύξηση των προσφυγικών ροών και τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων εντός των ελληνικών συνόρων μετά το κλείσιμο της διόδου της Ειδομένης, από την πΓΔΜ.

Όπως λένε κορυφαίες πηγές, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής, τότε οι μετανάστες (οικονομικοί και πρόσφυγες) που έχουν καταγραφεί πλέον από τα eurodac, μπορούν να διαχωριστούν και να φιλοξενηθούν στα αντίστοιχα κλειστού ή ανοιχτού τύπου κέντρα.

REUTERS/Hannibal Hanschke

Όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, «θα κάνουμε το ανθρωπιστικό καθήκον μας αλλά δεν θα γίνουμε και αποθήκη ψυχών. Έχουμε 30.000 πρόσφυγες. Δουλεύουμε εντατικά για να καλύψουμε τις ανάγκες τους για θέσεις προσωρινής αλλά αξιοπρεπούς διαμονής και να δεχθούμε πιθανότατα άλλες 20.000. Εφόσον όμως η Ειδομένη είναι κλειστή, πρέπει να γίνει σαφές ότι η άμεση έναρξη εγκατάστασης από τη χώρα μας σε άλλες χώρες της Ε.Ε είναι επείγουσα».

Την εκτίμησή του ότι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, επανέλαβε στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, συμπληρώνοντας πως το πέρασμα της Ειδομένης πρέπει να θεωρείται κλειστό. "Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μεγάλο αριθμό", επανέλαβε, προσθέτοντας ότι επί του παρόντος η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να συγκεντρωθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι σε "πολύ προσωρινές" εγκαταστάσεις.

Πάντως ένα 24ωρο πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό με τη συμμετοχή και της Άγκυρας, τα μηνύματα που φτάνουν στην Αθήνα από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είναι μάλλον δυσοίωνα. Τόσο η Τουρκία όσο και η Αυστρία δείχνουν πως θα τηρήσουν πολύ σκληρή στάση στην αυριανή Σύνοδο.

Πηγή: REUTERS/Umit Bektas

Η Άγκυρα φαίνεται να χρησιμοποιεί την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, όχι για να βοηθήσει στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης περιορίζοντας τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, αλλά για να θέσει ζητήματα κυριαρχίας στις αποκαλούμενες "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο.

Την ίδια ώρα, η αυστριακή εφημερίδα Der Standard υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή της το προσχέδιο απόφασης της αυριανής Συνόδου στο οποίο αναφέρεται ότι θα κλείσει η οδός των Δυτικών Βαλκανίων και πως, παράλληλα, η Ευρώπη θα δώσει την απαραίτητη ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα για να διαχειριστεί την κατάσταση που θα δημιουργηθεί με όσους πρόσφυγες μείνουν εγκλωβισμένοι στη χώρα.

Παράλληλα, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Κουρίρ", ζητά εκ νέου από τη Γερμανία να θέσει ανώτατο όριο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο. Εάν η Γερμανία λάβει ως πρότυπο την αυστριακή "τιμή αναφοράς" (ανώτατο όριο), θα μπορούσε να ανακοινώσει "περίπου 400.000 πρόσφυγες ως μερίδιο" που της αναλογεί, αλλά αφού δεν το κάνει οι πρόσφυγες θα συνεχίζουν να πιστεύουν πως έχουν ελεύθερη διέλευση, επισημαίνει ο Βέρνερ Φάιμαν.

Πηγή: REUTERS/Alexandros Avramidis

Από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος, δηλώνει ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για φιλοξενία 50.000 προσφύγων, την ώρα που οι ελληνικές αρχές μιλούν για 30.000 επί ελληνικού εδάφους. “Αρχικά η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε διαμορφώσει χώρους καταλυμάτων για 50.000 πρόσφυγες μέχρι το τέλος του 2015”, δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ στη γερμανική εφημερίδα ταμπλόιντ Bild am Sontag. “Η εκκρεμότητα αυτή, πρέπει να επιλυθεί τώρα με ταχύτητα φωτός, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί την αξιοπρεπή τους διαβίωση”, τόνισε.

Εν τω μεταξύ, περισσότερους από 400 άνδρες αναπτύσσει από χθες στα σύνορά της με την Ελλάδα η Βουλγαρία, προκειμένου να προλάβει μία ενδεχόμενη αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης. Μάλιστα ο βούλγαρος πρόεδρος Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι η δυνατότητα ανάπτυξης των αστυνομικών δυνάμεων στη συνοριακή περιοχή της Βουλγαρίας προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των λαθρεμπόρων, όπως δήλωσε. Παράλληλα, ο Μπόικο Μπόρισοφ άφησε αιχμές κατά της Ελλάδας για τον έλεγχο των συνόρων. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνη την Ελλάδα, τους γείτονές μας, τους φίλους μας, που είναι αδέλφια μας για αιώνες και θα παραμείνουν έτσι» ανέφερε ο ίδιος.

Πηγή: eurokinissi

Κι ενώ η χαοτική κατάσταση παραμένει στην Ειδομένη, όπου βρίσκονται «παγιδευμένοι» σχεδόν 20.000 άνθρωποι περιμένοντας το άνοιγμα των συνόρων, οι δυνάμεις της αστυνομίας στην Αθήνα, εκκένωσαν την πλατεία Βικτωρίας, όπου είχαν βρει καταφύγιο χιλιάδες πρόσφυγες, τους οποίους μετακίνησαν στα κέντρα φιλοξενίας που βρίσκονται στο νομό Αττικής.

Διαβάστε ακόμη

Τσίπρας: Οι τρεις άξονες της εθνικής στρατηγικής ενόψει Συνόδου Κορυφής

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Καθοριστική η Σύνοδος Κορυφής για τους μήνες που έρχονται

Σύνοδος Κορυφής 7 Μαρτίου: Σχέδιο εγκατάστασης προσφύγων απευθείας από Τουρκία στην Ευρώπη

Κυβερνητική αισιοδοξία για προσφυγικό και αξιολόγηση

Σε λασπότοπο έχει μετατραπεί η Ειδομένη

Προσφυγικό: Χιλιάδες εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, με το σταγονόμετρο η διέλευση στην πΓΔΜ

30000 πρόσφυγες στην Ελλάδα περιμένουν τις αποφάσεις της Ευρώπης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ