ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Κρίσιμο το επόμενο 10ήμερο - Η ανησυχία για τις ΜΕΘ και τα χαμόγελα για το εμβόλιo

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Τα θετικά μηνύματα από το μέτωπο του εμβολίου για τον κορωνοϊό δημιουργούν αισιοδοξία στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση λόγω της εν λόγω εξέλιξης.

Μιλώντας χθες στην τηλεδιάσκεψη του Covid Management Group, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι απαιτείται συνέπεια, ώστε η προσμονή του εμβολίου να μην οδηγήσει τους πολίτες σε χαλάρωση όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε για την επιδημιολογική πορεία στην Ελλάδα, για την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και την πίεση στο σύστημα υγείας, που οδήγησε στην επιβολή lockdown για τρεις εβδομάδες.

ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τόνισε επίσης ότι είναι κρίσιμες οι επόμενες 10 ημέρες κι ότι στόχος είναι να αποδώσουν τα μέτρα.

Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν καθοριστικό παράγοντα την τήρηση των μέτρων, ώστε να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές έως ότου κυκλοφορήσει το εμβόλιο.

Παράλληλα, κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν πως η αποτελεσματικότητα του νέου «λουκέτου» θα αρχίσει να φαίνεται σε περίπου 10 ημέρες και υπάρχει η προσδοκία πως η επιδημιολογική εικόνα θα βελτιωθεί.

Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση θεωρούν πως στην παρούσα συγκυρία δεν πρέπει να καλλιεργηθεί κλίμα απαισιοδοξίας στην κοινωνία και πως αν οι πολίτες επιδείξουν πειθαρχία, το Δεκέμβριο η κατάσταση με την πανδημία πιθανότατα θα είναι πολύ καλύτερη.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι πριν τα Χριστούγεννα να έχει ανοίξει το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, ώστε και να μετριαστούν οι οικονομικές συνέπειες από το lockdown και να βελτιωθεί η ψυχολογία.

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση αντεπιτίθεται στο θέμα της ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και χαρακτηρίζει «fake news» τα όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναφερόμενος χθες στις ΜΕΘ είπε ότι στον νομό Θεσσαλονίκης υπάρχουν 234 κλίνες ΜΕΘ CoViD και μη.

Παραδέχτηκε, πάντως, πως οι δυνατότητες του συστήματος δεν είναι ανεξάντλητες. Επιτέθηκε στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας πως δεν χτυπά την κυβέρνηση, αλλά τους πολίτες:

«Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση», τόνισε.

Από στοιχεία που έδωσε σχετικά με τις δυνατότητες του συστήματος, προκύπτουν τα εξής:

* Τον Σεπτέμβριο του 2019, υπηρετούσαν στο ΕΣΥ 88.690 επαγγελματίες Υγείας και σήμερα υπηρετούν 100.984.
* Τον Ιούλιο του 2019, λειτουργούσαν 557 κλίνες ΜΕΘ, που έχουν ανέλθει σε 1.082 και θα προστεθούν άλλες 234 έως το τέλος του έτους.
* Για την κάλυψη των αναγκών της CoViD-19, λειτουργούν 4.590 απλές κλίνες για τη νόσο.
* Στην προσπάθεια έχουν ενταχθεί και 224 Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, όπου έχουν διενεργηθεί το 30,3%.

Ο Βασίλης Κικίλιας με την Α. Κοτανίδου / Δελτίο τύπου / POOL

Η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου τόνισε πως, από την αρχή της επιδημίας, έχουν νοσηλευτεί 900 ασθενείς με CoViD-19, εκ των οποίων οι 330 έχουν εξέλθει σε άριστη κατάσταση.

Η θνητότητα στις ΜΕΘ - είπε - κυμαίνεται από 35% έως 37%. Η γενική θνητότητα στις ελληνικές ΜΕΘ είναι 60 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, σε άτομα με πολύ βαρύ ιστορικό και θεωρείται πολύ χαμηλό διεθνώς, σημείωσε.

Πάντως το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στις ΜΕΘ αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τις αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση αναφορικά με τη διάρκεια του lockdown και το τρόπο που θα πραγματοποιηθεί το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης