ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown – Πέτσας: Αν περάσουμε τα 4 εκατ. sms, ίσως σημαίνει χαλάρωση

Lockdown – Πέτσας: Αν περάσουμε τα 4 εκατ. sms, ίσως σημαίνει χαλάρωση
ΙΝΤΙΜΕ/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση ο τεράστιος αριθμός των εκατομμυρίων sms στο 13033 που στάλθηκαν κατά τις πρώτες μέρες της καραντίνας που έχει επιβληθεί στη χώρα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να τονίζει μεταξύ άλλων, ότι αν ξεπεράσει τα 4 εκατ., αυτό θα σημαίνει ίσως κάποια χαλάρωση.

«Η περίοδος αυτή με το δεύτερο lockdown δεν είναι ίδια με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Ο μέσος όρος των μηνυμάτων στην πρώτη φάση ήταν 2,6 εκατ. Νούμερα πάνω από αυτά αναμένουμε να δούμε φυσικά», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ALPHA 9,89 και πρόσθεσε:

«Αρκετοί από τους μεγαλύτερους συμπολίτες μας έχουν εξοικειωθεί με την τεχνολογία και χρησιμοποιούν πιο εύκολα το sms παρά το έντυπο μετακίνησης, αλλά είναι και μια πολύ μεγάλη κατηγορία συμπολιτών μας που μετακινείται για να πάει το παιδί του στο σχολείο. Είναι 650.000 περίπου μαθητές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε μεν ότι «περιμένουμε νούμερα πάνω από 3 εκατομμύρια sms για μετακινήσεις», συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι «θα θέλαμε να βλέπουμε νούμερα κάτω από 4 εκατομμύρια, και αρκετά πιο κάτω, γιατί αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ίσως μια υπερβολική χαλάρωση ή μετακίνηση που δεν θα δικαιολογούσε κάποιους από τους έξι λόγους που έχουμε επιλέξει να γίνεται μετακίνηση».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είπε ότι υπάρχει δυνατότητα ελέγχων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το σαββατοκύριακο με τα στοιχεία που δώσαμε, είχαμε 181.138 ελέγχους και 3.000 παραβάσεις. «Είναι πολλά τα συνεργεία και τα μπλόκα που έχουν γίνει», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Σχολιάζοντας την κόπωση των πολιτών, ανέφερε ότι αυτή είναι και ένας από τους λόγους που φτάσαμε στην ανάγκη να επιβάλλουμε lockdown. «Υπήρξε μία χαλάρωση και ένας εφησυχασμός, ο οποίος όσο περνούσε ο καιρός οδήγησε στη νοοτροπία να μην τηρούμε κατά γράμμα τα μέτρα. Ήταν μαζικό λάθος ο εφησυχασμός και η χαλάρωση. Συνυπολογίστηκε στα μετρά που λαμβάνουμε, και αυτός ήταν ένας από τα παραμέτρους που συνυπολόγισε ο πρωθυπουργός για να γίνει γρηγορότερα το lockdown», είπε.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη με τις ΜΕΘ και τα νοσοκομεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «είναι η πρώτη πηγή ανησυχίας και κινδύνου. Εδώ και πολλές μέρες, εβδομάδες, ξέραμε ότι θα είχαμε το ζήτημα της διασποράς στους όμορους δήμους και δυστυχώς δεν το αποφύγαμε».

«Υπάρχει μεγάλη πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας εκεί, οι ΜΕΘ πιέζονται και σήμερα το απόγευμα ο κ. Κικίλιας θα δώσει στη δημοσιότητα το πρόγραμμα ενίσχυσης των νοσοκομείων για τις εντατικές, έτσι ώστε να έχουμε ομαλή πρόσβαση στην κορύφωση της πανδημίας», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της Pfizer, είπε ότι «η Ελλάδα συμμετέχει σε όλα τα fora που χρειάζονται. Έχουμε συνεπικοινωνία και με τη Pfizer και με την Astraeneca, έχουμε εξασφαλίσει αρκετά εκατομμύρια εμβόλια τα οποίο μπορούν να γίνουν το πρώτο τρίμηνο του 2021. Είναι τέσσερις οι εταιρείες με τις οποίες συνομιλούμε», ενώ για το αν η Ελλάδα σκέφτεται να πάρει και τα άλλα 11 εμβόλια που ετοιμάζονται ή θα μείνει μόνο στα ευρωπαϊκά σημείωσε: «Είναι πολυεθνικά τα εμβόλια. Είμαστε σε επικοινωνία με 4 εταιρείες, έχουμε συμβόλαια προαγοράς, ήδη αυτά από τη Pfizer και την Astra θα καλύψουν τον μισό πληθυσμό της χώρας μέχρι τον Μάρτιο – Απρίλιο. Σημασία έχει πότε θα είναι διαθέσιμα και πότε θα έρθουν στην Ελλάδα», ενώ όπως ανέφερε υπάρχει ολόκληρη στρατηγική εμβολιασμού.

Για το αν θα υπάρξει δυνατότητα παρασκευής του εμβολίου στην Ελλάδα, ο κ. Πέτσας είπε ότι αυτό «είναι ένα ζήτημα της επόμενης φάσης, δεν είναι στην πρώτη φάση. Θα το δούμε αργότερα».

Για τον λόγο που τα τεστ δεν είναι δωρεάν και στα ιδιωτικά εργαστήρια, σημείωσε: «Είναι κάτι που απασχολεί όλον τον κόσμο, το πρώτο είναι ότι δεν υπάρχει διαθεσιμότητα για να γίνει τεστ σε όλους. Το δεύτερο είναι αν πρέπει να γίνονται και πού τα τεστ. Όταν έχουμε lockdown η στρατηγική των τεστ αλλάζει. Δεν είναι θέμα μαζικό για να δούμε τι γίνεται στις πλατείες. Για να γίνονται δωρεάν τα τεστ κάπου πρέπει να συνταγογραφηθούν. Η επιλογή που έχει γίνει διεθνώς είναι ότι τα τεστ δεν συνταγογραφούνται, γιατί δεν υπάρχει διαθεσιμότητα. Το τεστ γίνεται όπου χρειάζεται, σε στενές επαφές κλπ. Το rapid test είναι πολύ φθηνότερο, οπότε είναι πιο προσβάσιμο στον ευρύ πληθυσμό».

Αναφερόμενος στην κίνηση στους δρόμους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «Υπάρχει μια μεγαλύτερη μετακίνηση ιδίως τις πρωινές ώρες και όταν τελειώνει η εργασία. Στο ενδιάμεσο της ημέρας και τα βράδια δεν υπάρχει κίνηση. Το πρωί δικαιολογείται από το γεγονός ότι υπάρχουν μετακινήσεις για τους μαθητές και μετακινήσεις για τις οικονομικές δραστηριότητες που παραμένουν ανοιχτές. Σήμερα υπήρξε εκτεταμένη παρουσία της ΕΛ.ΑΣ και της Τροχαίας για ελέγχους σε 4 κομβικά σημεία που προκάλεσαν κίνηση, όμως αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχει».

Σε ό, τι αφορά τα προβλήματα στην τηλεκπαίδευση, εξήγησε ότι«ήταν ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό. Οφειλόταν στην πλατφόρμα της εταιρείας Webex που έχουμε συμφωνία για την τηλεκπαίδευση. Δεν ήταν θέμα εθνικό, ούτε του Υπουργείου Παιδείας, ούτε του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Αυτό αντιμετωπίστηκε, τώρα υπάρχουν κάποια μικροπροβλήματα που θα αντιμετωπιστούν το βράδυ με κάποιες αναβαθμίσεις από την εταιρεία».