ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Η συναίνεση στο σημείο μηδέν – Μετωπική κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Μπορεί να πλησιάζουμε σε ένα νέο lockdown, αλλά το πολιτικό κλίμα δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό του Μαρτίου.

Στο πρώτο lockdown η αντιπολίτευση σχεδόν στο σύνολό της έδωσε πρωτοφανή συναίνεση στις βασικές επιλογές της κυβέρνησης, καταθέτοντας μόνο επιμέρους διαφωνίες. Τις τελευταίες δεκαετίες είναι ζήτημα αν έχει υπάρξε άλλη στιγμή με τόσο συναινετικό κλίμα στην ελληνική πολιτική ζωή.

Τώρα όμως, με το τσουνάμι του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού. να τραντάζει το ΕΣΥ, η συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων βρίσκεται στο σημείο μηδέν. Η αντιπολίτευση εκφράζει τη διαφωνίας της σχεδόν για το σύνολο των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση εγκαλείται γιατί:

-Δεν ενίσχυσε αποφασιστικά το ΕΣΥ.

-Δεν παρενέβη αποτελεσματικά εκεί όπου παρατηρείται συνωστισμός και δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας, με κύριο παράδειγμα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

-Δεν παρέχει την αναγκαία συνδρομή στους κλάδους που πλήττονται από την κρίση και τα περιοριστικά μέτρα, όπως η εστίαση.

Η κυβέρνηση απαντάει σε εξίσου υψηλούς τόνους, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για λαϊκισμό, «κορωνοκαπηλεία» και κινδυλογία. Το κλίμα οξύνεται κάθε μέρα και περισσότερο.

Ο Τσίπρας με την εστίαση

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και εκπροσώπους από τον κλάδο της εστίασης από όλη την Ελλάδα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε:

«Βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο λουκέτων στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας που θα χαθούν. Τούτη την ώρα αν δεν υπάρξει απόφαση για μη επιστρεπτέα προκαταβολή, δηλαδή επιδότηση, ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων της εστίασης – εμείς λέμε με κριτήριο τις θέσεις εργασίας – ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων που διατηρείς να έχεις τη δυνατότητα να επιδοτηθείς από τον Μάρτιο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο».

Έκανε επίσης λόγο για ουσιαστική στήριξη του κόστους εργασίας. «Σε όσες έχουν κλείσει καθολικά να καλυφθεί στο 100% το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος, και σε όσες λειτουργούν πληττόμενες στο 40% το μισθολογικό και στο 100% το ασφαλιστικό κόστος», εξήγησε.

Η Γεννηματά με τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ

Από τη μεριά της, η Φώφη Γεννηματά είχε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στο Λεκανοπέδιο. Μετά τη συνάντηση, η Φώφη Γεννηματά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η αδιαφορία της Κυβέρνησης για τον πολίτη γίνεται επικίνδυνη για τη ζωή και την υγεία του. Έξι μήνες αδράνεια, δεν έκανε απολύτως τίποτα για τον απαράδεκτο συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις μας. 300 περίπου οχήματα παρέμεναν ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και τεχνικών. Έπρεπε να φθάσουμε στο κόκκινο, για να προκηρύξουν στις 30/10 προσλήψεις οδηγών και τεχνικών.»

Κυβερνητική ανευθυνότητα

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε ανάλογο τόνο δήλωσε:

«Η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα πορεύτηκε σχεδόν αποκλειστικά με την επίκληση της ατομικής ευθύνης. Σήμερα αποδεικνύεται, με τραγικό τρόπο, ότι αυτός ο δρόμος είναι αδιέξοδος κι επικίνδυνος, αν δεν έχει στο επίκεντρό του τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας και τα μέτρα προστασίας σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι οι χώροι δουλειάς, τα σχολεία, τα μέσα μεταφοράς. Αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα δεν είναι η αμέλεια των λίγων, αλλά και η κυβερνητική ανευθυνότητα που τροφοδότησε τον όποιο εφησυχασμό.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης