Οργή στον ΣΥΡΙΖΑ για τη δήλωση Μητσοτάκη περί «κόκκινου φασισμού»
Ανανεώθηκε:
Ένας… «ψυχροπολεμικός» αέρας φύσηξε στο πολιτικό σκηνικό.
Όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη με τους πρυτάνεις, πυροδότησαν μια πολιτική αντιπαράθεση με έντονα ιδεολογικά χαρακτηριστικά, η οποία παραπέμπει στη δεκαετία του ’50, όταν κορυφωνόταν ο Ψυχρός Πόλεμος.
Φασισμός με πολλά χρώματα
«Πέτρα του σκανδάλου» για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η εξής αποστροφή από την εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού:
«Όπως αποστρέφουμε όλοι το βλέμμα από την εικόνα του όμηρου Πρύτανη, έτσι πρέπει να δούμε κατάματα τα γεγονότα. Μετά την τιμωρία της Χρυσής Αυγής έχει έρθει και η ώρα να αντιμετωπίσουμε την άλλη όψη του παρακράτους, αυτού που αυτή τη φορά φορά αριστερό προσωπείο. Και ο φασισμός μπορεί να αλλάζει χρώματα αλλά έχει την ίδια ουσία.»
Επικίνδυνη για τη δημοκρατία
Αναφορικά με την τοποθέτηση Μητοστάκη, στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για τοποθέτηση βγαλμένη από τον σκοτεινό πυρήνα του ιστορικού αντικομμουνισμού η οποία σχετικοποιεί τον ναζιστικό τρόμο και τη φασιστική απειλή. Συνδέουν μάλιστα το ζήτημα με τις αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικά όσα είπε στο CNN Greece αξιωματούχος του κόμματος:
«Η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη που επαναφέρει τη θεωρία τον δυο άκρων είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία. Αποτελεί μία προσπάθεια σχετικοποίησης του φασισμού τη στιγμή μάλιστα που ο καταδικασμένος υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής είναι ελεύθερος με αποκλειστικά κυβερνητική ευθύνη. Αποτελεί ξεκάθαρα ένα σήμα αυταρχισμού για τις μέρες που έρχονται. Η κυβέρνηση έχει αποτύχει στο μέτωπο της πανδημίας. Τόσο ως προς το σκέλος της ενίσχυσης του ΕΣΥ, όσο και στην οικονομική στήριξη. Μπροστά στην κοινωνική χρεοκοπία επαναφέρει τη λογική των δυο άκρων για να στοχοποιήσει τους κοινωνικούς αγώνες και την Αριστερά. Το αίτημα για μια ζωή με ασφάλεια και για αντιμετώπιση της κρίσης με δικαιοσύνη δεν μπορεί να καλυφθεί με καταστολή και αυταρχισμό.»
«Αθλιότητα»
Ακόμα πιο σκληρός στην κριτική του ο «σχολάρχης» της Κουμουνδούρου Νίκος Φίλης ο οποίος δήλωσε:
«Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «μετά την τιμωρία της Χρυσής Αυγής έχει έρθει και η ώρα να αντιμετωπίσουμε την άλλη όψη του παρακράτους και του ιδιότυπου φασισμού, που αυτή τη φορά φοράει αριστερό προσωπείο».
Πρόκειται για αθλιότητα! Μιλάει για «προσωπείο», για να επιτεθεί στην Αριστερά. Μέσα από την ύπουλη προπαγάνδα, ακροδεξιάς κοπής, για τους «δύο φασισμούς», ουσιαστικά επιχειρεί να αθωώσει πολιτικά τη Χρυσή Αυγή, συμψηφίζοντας τη δράση της με τις ενέργειες αυτόκλητων «τιμωρών». Τώρα αντιλαμβανόμαστε όλοι γιατί η κυβέρνηση, με προσωπική εντολή του πρωθυπουργού από ό,τι φαίνεται, διέλυσε την αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο.»
Η πανεπιστημιακή αστυνομία
Σε ό,τι αφορά αυτό καθαυτό το θέμα της φύλαξης των πανεπιστημίων, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να συμφωνεί με το νέο «σώμα προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων», την ίδρυση του οποίου ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης. Η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι είναι επαρκές το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, αφού η αστυνομία μπορεί να επέμβει όποτε υπάρχουν ανάλογα περιστατικά. Θεωρεί δε ότι πρέπει να δοθούν περισσότερα κονδύλια στα πανεπιστημιακά ιδρύματα για να ενισχύσουν, με βάση το αυτοδιοίκητο, τη φύλαξή τους. Ο κ. Φίλης είπε σχετικά:
«Την πρόσφατη αθλιότητα των αυτοαποκαλούμενων αναρχικών με τη διαπόμπευση του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου αξιοποιεί η κυβέρνηση για να φωνάξει πιο δυνατά «νόμος και τάξη» στα πανεπιστήμια! Ψευδώς, βέβαια! Είχε καταργήσει πριν 15 μήνες το άσυλο ακριβώς με την ίδια επιχειρηματολογία, ισχυριζόμενη μάλιστα ότι σε λίγες βδομάδες «θα έβγαζε τις κουκούλες» των παραβατών.»