ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ: Καταγγελία για χιλιάδες μερίδες φαγητού σε πρόσφυγες - «φαντάσματα»

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ: Καταγγελία για χιλιάδες μερίδες φαγητού σε πρόσφυγες - «φαντάσματα»
ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Μια πολύ σοβαρή καταγγελία κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ για τη διαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι χιλιάδες πρόσφυγες εμφανίζονταν και κατά πάσα πιθανότητα εμφανίζονται ακόμα να «σιτίζονται» στα καμπ, ενώ στην πραγματικότητα αυτοί οι άνθρωποι δεν βρίσκονται στα νησιά. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, η ζημιά για το Δημόσιο ενδεχομένως να φτάνει τα 2 εκατομμύρια το μήνα.

Το θέμα προέκυψε, όταν έγινε πραγματική καταμέτρηση των αιτούντων άσυλο μετά τη φωτιά στη Μόρια. Ο αριθμός που προέκυψε από την καταμέτρηση ήταν κατά πολύ μικρότερος Στις 27 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης, είχε δηλώσει στους Σεραφείμ Κοτρώτσο και Πάνο Αμυρά στον Real:

«Απ' ό,τι φαίνεται από τα νούμερα, πέραν από αυτούς που έφυγαν ορθώς από τα νησιά, υπήρχαν και περίπου 2000 μετανάστες που έφυγαν από Μυτιλήνη, χωρίς να το δικαιούνται. Περνώντας παρανόμως τον έλεγχο στο καράβι.»

Υπήρχαν κονδύλια για τη σίτιση

Στο θέμα είχε αναφερθεί η Φώφη Γεννηματά σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου στις 30 Σεπτεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι:

«Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες που εξαφανίστηκαν με κάποιο τρόπο, που δεν ξέρουμε και πότε έγινε αυτό, από τις δομές είναι πολύ μεγάλο ζήτημα που θα πρέπει να προκαλέσει την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Γιατί από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, υπήρχαν κονδύλια για τη σίτιση αυτών των 2.000 ανθρώπων που υποτίθεται ότι ήταν παρόντες και έτρωγαν κανονικά. Που πήγαν τα χρήματα αυτά; Πως σπαταλήθηκαν; Ποιοι τα έβαλαν στις τσέπες τους; Από πότε έχουν εξαφανιστεί οι άνθρωποι αυτοί και με ποιοι τρόπο;»

Τι γίνεται στα άλλα νησιά;

Στο ζήτημα έδωσε συνέχεια ο Βασίλης Χρονόπουλος, γραμματέας του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΚΙΝΑΛ. Σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Χρονόπουλος υποστηρίζει ότι ανάλογα φαινόμενα με πρόσφυγες –«φαντάσματα» που εμφανίζονται να «σιτίζονται» κανονικά, έχουμε και σε άλλα νησιά. Συγκεκριμένα, έγραψε:

«Είναι κοινό μυστικό πως αιτούντες άσυλο - φαντάσματα συνεχίζουν να «σιτίζονται» στα υπόλοιπα νησιά. Δεν ιδρώνει κανένα κυβερνητικό αυτί παρά τη διασπάθιση δημοσίου και ευρωπαϊκού χρήματος.

Δεκάδες, ίσως εκατοντάδες χιλιάδες μερίδες φαγητό πληρώθηκαν στη Μόρια και πληρώνονται στα υπόλοιπα νησιά 6,12 ευρώ για κάθε αιτούντα άσυλο - φάντασμα την ημέρα.

Η κυβέρνηση δεν είχε το φιλότιμο να προβεί μέχρι τώρα σε καταμέτρηση των αιτούντων άσυλο αν και της επισημάνθηκε το θέμα. Προφανώς είναι μια υπόθεση που θα απασχολήσει την OLAF.»

Πλασματική σίτιση

Με πρωτοβουλία του Γιάννη Μπουρνού, βουλευτή Μυτιλήνης, 19 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή. Οι ερωτώντες βουλευτές αναφέρουν:

«Πριν την καταστροφή του καταυλισμού και του ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο, η καταμέτρηση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στις 31/8/2020 έδειχνε ότι φιλοξενούνταν εκεί 12.714 αιτούντες άσυλο, ενώ η καταμέτρηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ έδινε (στις 23/8/2020) 12.187 διαμένοντες. Σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου, στις 30/9/20 διέμεναν στο νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ 8.639 αιτούντες άσυλο, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, στις 4/10/20, στο νέο κέντρο του Καρά Τεπέ διαβιούσαν 8.529 πρόσφυγες και μετανάστες.»

Οι βουλευτές προσθέτουν ότι: «Η απουσία σχεδόν τεσσάρων χιλιάδων ατόμων διαπιστώθηκε μετά την καταστροφή. Είναι προφανές το ενδεχόμενο τα άτομα αυτά να απουσίαζαν και πριν - από λίγες μέρες έως πολλούς μήνες πριν - αλλά και το ενδεχόμενο τα άτομα αυτά να μην είχαν καταμετρηθεί ποτέ από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου (Ε.Σ.Κ.Ε.Σ.Μ.Α.) που υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σε όλο αυτό το διάστημα όμως, εμφανίζονταν κανονικά στις λίστες σίτισης του καταυλισμού και καταβάλλονταν χρήματα για τα καθημερινά γεύματά τους (σύμφωνα με τις σχετικές συμβάσεις ανέρχονται σε 5,01 ευρώ συν ΦΠΑ ανά γεύμα ανά άτομο). Για τους προαναφερόμενους αριθμούς (περίπου τέσσερις χιλιάδες άτομα) προκύπτει δαπάνη που προσεγγίζει τα 2.000.000 ευρώ μηνιαίως!»

Υπογραμμίζουν δε ότι:

«Είναι απολύτως βάσιμη η υποψία πως στο ΚΥΤ Μόριας διατηρούνταν, για άγνωστο διάστημα, μια πλασματική λίστα με «σιτιζόμενους-φαντάσματα», πράγμα που, εάν αληθεύει, αποτελεί αδίκημα που εμπίπτει στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.»