ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Το «μίνι lockdown», η οικονομική ζημιά και το φάσμα της «πολεμικής ιατρικής»

INTIME

«Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα. Το ίδιο θα ισχύει και για τους χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης.»

Με αυτά τα λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στο διάγγελμά του ένα «μίνι lockdown» για την Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι: «Σε σύγκριση με την πρώτη φάση, τώρα η κυκλοφορία είναι ελεύθερη, χωρίς την ανάγκη αποστολής μηνυμάτων. Τα καταστήματα λιανικής παραμένουν ανοιχτά, η παραγωγή συνεχίζεται απρόσκοπτα και τα σχολεία λειτουργούν κανονικά. Για να το πω διαφορετικά, δεν μιλάμε για συνολικό «πάγωμα» της καθημερινότητας.»

Το κόστος του lockdown

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι:

«Ένα καθολικό lockdown αποτελεί το ύστατο βήμα, που θα πλήγωνε την οικονομία και την κοινωνία, ναρκοθετώντας παράλληλα την επόμενη μέρα της χώρας σε πολλούς τομείς.»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Προκόπη Χατζηνικολάου στη Καθημερινή της Κυριακής, το ημερήσιο κόστος ενός ολικού lockdown εκτιμάται μεταξύ 150 και 180 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, ακόμα και αυτό το «μίνι lockdown» προκαλεί πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία στην οικονομία. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση στο ΑΠΕ του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνου Μίχαλου:

«Η απόφαση για lockdown στις επιχειρήσεις εστίασης, ψυχαγωγίας και αθλητισμού είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημία, όχι μόνο στους συγκεκριμένους κλάδους, αλλά στο σύνολο της εθνικής μας οικονομίας, καθώς θα πληγεί σχεδόν το σύνολο της ελληνικής αγοράς.»

Να υπογραμμίσουμε ότι στην Αττική παράγεται το 47% του ΑΕΠ. Τα δε στοιχεία για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, είναι απογοητευτικά. Επαγγελματίες της εστίασης κάνουν λόγο για πτώση στον τζίρο της τάξης του 50%.

Εκθετική αύξηση;

Πέρα από τη μεγάλη οικονομική ζημιά, το ερώτημα είναι αν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα είναι αρκετά ή σύντομα θα χρειαστούν πιο αυστηροί περιορισμοί. Το σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε πολύ κοντά στην εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Χτες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέο αρνητικό ρεκόρ με 2056 νέα κρούσματα. Οι δε διασωληνωμένοι ανήλθαν στους 135. Τα 1.000 κρούσματα τα είχαμε ξεπεράσει μόλις στις 27 Οκτωβρίου (1259). Την ίδια μέρα οι διασωληνωμένοι ήταν 102. Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ΜΕΘ αντανακλά το σημείο που βρισκόταν η εξάπλωση της επιδημίας πριν 15 μέρες.

Η «πολεμική ιατρική»

Σε ό,τι αφορά το ΕΣΥ, οι κίνδυνοι που πρέπει να αποφευχθούν είναι δύο:

Ο πρώτος είναι να μπούμε σε μια διαδικασία «πολεμικής ιατρικής», λόγω εξάντλησης των δυνατοτήτων των νοσοκομείων. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν παρέχονται σε όλους τους ασθενείς οι βέλτιστες υπηρεσίες υγείας, αλλά μόνο σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης. Περίπου αυτό συνέβη στο Μπέργκαμο στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Ο δεύτερος κίνδυνος είναι να αφοσιωθεί το ΕΣΥ αποκλειστικά στην ασθένεια COVID, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζονται άλλα προβλήματα υγείας. Ήδη ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την αναστολή των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 80% στις «κόκκινες περιοχές» (επίπεδο Β, αυξημένου κινδύνου), με εξαίρεση τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά.

Τις επόμενες μέρες θα κριθούν τόσο η αντοχή του ΕΣΥ όσο και το γενικό lockdown.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης