Κορωνοϊός: Αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη - O ρόλος της Μέρκελ
Ανανεώθηκε:
Σε... σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η φημολογία για τα μέτρα που θα ανακοινώσει σήμερα ο Κυρίακος Μητσοτάκης.
Την ώρα που τρεις ακόμη περιοχές της χώρας -Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα-εισέρχονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, ο πρωθυπουργός δέχεται αλλεπάλληλες -και ως έναν βαθμό αντικρουόμενες- εισηγήσεις για το ποια μέτρα πρέπει να παρθούν προκειμένου να ανακοπεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η επέλαση της οποίας «σπάει» το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.
Οι προτάσεις της ομάδας εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύεται ο πρωθυπουργός συνοψίζονται σε δύο κατηγορίες: τις «σκληροπυρηνικές», οι οποίες επιτάσσουν οριζόντια μέτρα με χρήση της μάσκας παντού, άμεσο κλείσιμο της εστίασης, των ομαδικών συναθροίσεων και της απαγόρευσης κυκλοφορίας, και τις πιο «μετριοπαθείς» που κάνουν λόγο για πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού μόνο στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές και περιορισμό στο ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά όχι κλείσιμο αυτών, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία και τον ήδη πληγέντα κλάδο.
Η σκληροπυρηνική ομάδα, στην οποία φέρεται να ανήκει και ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, θεωρεί ότι η σταδιακή αυστηροποίηση των μέτρων δεν είναι αποτελεσματική και θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη δυσφορία στον πληθυσμό, από μια σκληρή μεν αλλά χρονικά πιο περιορισμένη επιβολή κάθετων και αποσπασματικών μέτρων.
Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η χθεσινή εισήγηση προς τους ηγέτες της ΕΕ της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ να προχωρήσουν άμεσα σε lockdown, αφού, σύμφωνα με την ίδια, είναι ο μόνος τρόπος να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού.
Αναφερόμενη μάλιστα στο lockdown που επέβαλε στη χώρα της αρχής γενομένης από 1η Νοεμβρίου και για έναν τουλάχιστον μήνα, η καγκελάριος φέρεται να είπε: «Έπρεπε να το είχαμε κάνει νωρίτερα».
Ανάμεσα σε αυτό το δίπολο θα κινηθούν οι αποφάσεις που θα ανακοινώσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, θα είναι η τελευταία φορά που ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μέτρα.
Και αυτό γιατί την επόμενη φορά που θα παρέμβει, οι ανακοινώσεις θα αφορούν ένα νέο lockdown.
Στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν πως βασική επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η αποφυγή ενός νέου κλεισίματος της οικονομίας και της κοινωνίας, ωστόσο αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων τότε το lockdown θα είναι αναπόφευκτο.
Η απαγόρευση μετακίνησης από και προς τους νομούς παραμένει για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» επίπεδο.
Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν την εισήγηση των επιστημόνων για υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, δηλαδή τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους, αλλά πλέον σε ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές.
Επίσης οι λοιμωξιολόγοι προτείνουν την ενίσχυση της τηλεργασίας ενώ και την επέκταση της τηλεκπαίδευσης στα πανεπιστήμια.
Αναφορικά με τα ΑΕΙ, το μέτρο που θα ανακοινωθεί θα αφορά στην οριζόντια εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης για τα θεωρητικά μαθήματα.
Η κρισιμότητα της κατάστασης αποδείχθηκε και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης, λέγοντας πως μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα όλα τα άλλα μπροστά στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, καθώς είναι πιο επιθετικό από αυτό του προηγούμενου Μαρτίου και Απριλίου όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη.
«Είναι σημαντικό για ακόμα μια φορά να γίνει κατανοητό ότι οι μικρές υποχωρήσεις για μικρό διάστημα μπορούν να φέρουν μεγάλα αποτελέσματα για μεγάλο χρόνο» διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, το σχέδιο δράσης που θα ανακοινώσει σήμερα θα έχει ορίζοντα ενός μήνα, δηλαδή θα αφορά το Νοέμβριο, ενώ οι οποίες αναπροσαρμογές χρειαστούν θα γίνουν στα μέσα του μηνός καθώς τότε θα φανεί κατά πόσο αποδίδουν ή όχι τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ.
Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης
Εν τω μεταξύ Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη πέρασαν από σήμερα το πρωί σε «κόκκινο» συναγερμό, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Έτσι από τις 6:00 το πρωί ισχύουν τα μέτρα που προβλέπονται για το επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου) με μοναδική εξαίρεση , όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, το ζήτημα των χερσαίων, θαλασσίων και αεροπορικών συνδέσεων αλλά και μετακινήσεων από και προς τις περιοχές αυτές, για πρακτικούς λόγους που σχετίζονται με τον προγραμματισμό των πολιτών.
Η εξαίρεση των μετακινήσεων από τα γενικά μέτρα του επιπέδου 4 για τις τρεις αυτές περιοχές θα ισχύσει έως και τη Δευτέρα στις 6 το πρωί.
Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι έπειτα από σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της αρμόδιας για τον χάρτη επιτροπής των επιδημιολόγων αποφασίστηκε ότι από τις 06:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής ανεβαίνουν επίπεδο συναγερμού και περνούν στο επίπεδο 3, «πορτοκαλί», οι περιφερειακές ενότητες, Πέλλας, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Καβάλας, Πιερίας και Ημαθίας.
Επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν οι Π.Ε Μεσσηνίας και Αρκαδίας οι οποίες από το, επίπεδο 1, «πράσινο» περνούν στο επίπεδο 2, «κίτρινο».