Κοτζιάς - Τσαβούσογλου: Το προσφυγικό είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα
Το προσφυγικό, η συμβολή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου, Κυπριακό, ενεργειακό, μεταφορές, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποίησαν την Παρασκευή, στο Υπουργείο Εξωτερικών, οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου.
Μετά τη μαραθώνια συνάντηση που διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες, οι δύο υπουργοί Eξωτερικών επεσήμαναν ότι οι συνομιλίες ήταν διευρυμένες.
Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε η απάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών όταν ερωτήθηκε για το γεγονός ότι η χώρα του αμφισβήτησε το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας για τις έρευνες στο Αιγαίο μετά την πτώση του ελικοπτέρου Agusta Bell: «Εκει αναφέρομαι στις υπάρχουσες νομικές διάφορες μεταξύ των δύο χωρών ωστόσο θέλω να υπογραμμίσω το εξής σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας και σε θέματα συνεργασίας στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν εκμεταλλευόμαστε την ανθρώπινη δυστυχία για να μπορέσουμε έχουμε φυσικά οφέλη. Και αυτό έχει αποδειχθεί στο παρελθόν όταν επλήγη η Τουρκιά από μια φυσική καταστροφή όπως ήταν στους σεισμούς οι πρώτοι που συνέδραμαν την Τουρκία ήταν οι γείτονές της οι Έλληνες", είπε ο κ. Τσαβούσογλου και συνέχισε λέγοντας εμέσως πλην σαφώς ότι η χώρα του θα συνεχίσει την τακτική των παραβιάσεων στο Αιγαίο. "Ποιο είναι το δικό σου νησί; ποιο είναι το δικό μου νησί; δεν θέτουμε τέτοια θέματα όταν πρόκειται για θέματα διάσωσης εκεί δεν θέτουμε τέτοια θέματα και νομίζω ότι πρέπει πολύ καλά να ξεχωρίσουμε την ανθρώπινη από την πολιτική διάσταση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας».
Το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα
Σε ότι αφορά το προσφυγικό, έθεσαν τις σκέψεις που οι δύο χώρες πρόκειται να παρουσιάσουν κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, χωρίς ωστόσο να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες, για το εάν υπάρχουν συγκλίσεις ή αποκλίσεις. Τόνισαν ωστόσο ότι πρόβλημα δεν αφορά μόνο δύο χώρες αλλά είναι και πρόβλημα που χρήζει αντιμετώπισης από το σύνολο της Ε.Ε
«Το πρόβλημα είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που αφορά όλη την Ευρώπη», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε: Συζητήσαμε για τις χώρες, όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία, αλλά και για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και η Τουρκία με το θέμα του προσφυγικού». Αναφερόμενος ο Έλληνας ΥΠΕΞ στα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή μας, τόνισε ότι συνδέονται και με τον πόλεμο στη Συρία, με την κατάσταση στο Ιράκ.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι υπάρχουν διαφορές με την Ελλάδα, «αλλά είναι θετικό ότι συζητάμε». «Είναι πολύ θετικό ότι συνεχίζονται οι εργασίες των επιτροπών για τις διερευνητικές συνομιλίες, πιστεύουμε ωστόσο και οι δύο πλευρές, ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε οποιαδήποτε παρέμβαση, δήλωση η οποία θα εντείνει το κλίμα που υπάρχει μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας».
Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα είναι ο γείτονας της Τουρκίας που θέλουμε να συνεργαστούμε
Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι είναι σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή η στενή συνεργασία Ελλάδος – Τουρκίας. Επίσης, οι δύο υπουργοί εξωτερικών, συζήτησαν το θέμα της παρουσίας του ΝΑΤΟ στη διαχείριση των προσφυγικών ροών. «Στηρίζουμε και θα στηρίζουμε πάντα τις νατοϊκές δυνάμεις που επιχειρούν στο Αιγαίο για να συνδράμουν σε αυτή την κρίση του προσφυγικού. Αξιολογούμε και τις διμερείς μας σχέσεις και επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά, ότι η Ελλάδα είναι ο γείτονας της Τουρκίας, με τον οποίο θέλουμε να συνεργαστούμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβούσογλου.
Για το θέμα της επανεισδοχής των προσφύγων ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει 860 αιτήματα, από τα οποία όπως είπε, το 99% έχει ικανοποιήσει.
Η ατζέντα του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, το οποίο θα συνεδριάσει στις 8 Μαρτίου, στη Σμύρνη, τέθηκε επίσης στη συνάντηση των δύο υπουργών εξωτερικών. Ο κ. Κοτζιάς ανακοίνωσε ότι Ελλάδα – Τουρκία, προσανατολίζονται στη δημιουργία υπερταχείας σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη και την Ηγουμενίτσα με την Κωνσταντινούπολη καθώς και η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης. Για το ενεργειακό εστίασαν στην αποπεράτωση του TANAP μέρος του οποίου είναι και ο ΤΑP.
Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες και πρόσθεσε ότι πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα. Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι η λύση πρέπει να είναι βιώσιμη και πρέπει να συμβάλλουν και οι εγγυήτριες δυνάμεις ουσιαστικά στην διευθέτησή τους: «Θέλουμε να βρεθεί λύση που να ανταποκρίνεται στις ελπίδες και στις προοπτικές και των δύο πλευρών, ώστε όλοι να μπορούν νιώθουν ότι βρίσκονται στο σπίτι τους με ασφάλεια σε ένα ανεξάρτητο κράτος».