ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τραμπ, ο Μπάιντεν και η Ελλάδα: Τι πρέπει να περιμένουμε

AP Photo/Julio Cortez

Οι αμερικανικές εκλογές διεξάγονται επισήμως την Τρίτη 3 Νοεμβρίου.

Η προκαταρκτική ψηφοφορία όμως ξεκίνησε νωρίτερα, ενώ η ψηφοφορία με επιστολικής ψήφος έχει ήδη σπάσει ρεκόρ συμμετοχής. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν μάθουμε ποιος θα είναι ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, το ενδιαφέρον σε όλη την υφήλιο κορυφώνεται.

Αν οι Έλληνες ψήφιζαν για… Αμερικανό πρόεδρο, δεν θα είχαμε αμφιβολία για το ποιος θα ήταν ο νικητής. Σύμφωνα με έρευνα της Prorata που διεξήχθη πριν ένα μήνα, το 71% των Ελλήνων θα ψήφιζε τον Τζο Μπάιντεν έναντι 15% που προτιμούν τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σταθερή πολιτική

Παραδοσιακά οι προτιμήσεις στην Ελλάδα κλίνουν προς τον εκάστοτε υποψήφιο των Δημοκρατικών. Πολλές προσδοκίες είχαν επενδυθεί στο παρελθόν στους Τζίμι Κάρτερ και Μπαράκ Ομπάμα, χωρίς όμως τελικά να ευοδωθούν.

Προφανώς οι υποψήφιοι έχουν διαφορές μεταξύ τους. Ωστόσο, η εξωτερική πολιτική μιας αυτοκρατορίας υπάρχουν σταθερές που δεν αλλάζουν οποίος και αν είναι ο πρόεδρος.

Σε ό,τι αφορά τα δικά μας που μας ενδιαφέρουν άμεσα, οι σταθερές αυτές είναι:

-Η διατήρηση ισχυρής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στη νευραλγικής σημασίας βάση της Σούδας.

-Η αναχαίτιση της ρωσικής (σοβιετικής παλιότερα) επιρροής.

-Η διατήρηση στάσης ουδετερότητας έναντι των ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης.

-Η αποφυγή με κάθε μέσο ενός ελληνοτουρκικού πολέμου.

Η προεδρία Τραμπ

Μια διαφορά σε σχέση με το παρελθόν, είναι ότι κατά την προεδρία Τραμπ οι ΗΠΑ ήταν λιγότερο παρεμβατικές όπου δεν διακυβεύονταν άμεσα κρίσιμα στρατηγικά συμφέροντά τους. Δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία το ρόλο του διαμεσολαβητή στα ελληνοτουρκικά έχει αναλάβει η Γερμανία και όχι οι ΗΠΑ.

Επιπλέον, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφραστεί προσωπικά με θετικό τρόπο για τον Ταγίπ Ερντογάν, ερχόμενος ακόμη και σε διάσταση απόψεων με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο, που είναι τα καθ' ύλην υπουργεία να καθορίζουν την αμερικανική πολιτική έναντί της Τουρκίας. Είναι χαρακτηριστική η δήλωσή του ότι ως πρόεδρος «αντιμετωπίζεις ανθρώπους που είναι πολύ έξυπνοι. Αντιμετωπίζεις σκακιστές παγκόσμιας κλάσης ανάμεσα στους ηγέτες αυτών των χωρών. Τα ξέρω όλα. Τα πάμε πολύ καλά με όλους αυτούς, τον Ερντογάν της Τουρκίας.»

Είναι προφανές ότι αν εκλεγεί ο Τραμπ η αμερικανική πολιτική θα συνεχιστεί ως έχει.

Οι υποσχέσεις

Από την άλλη μεριά, η καμπάνια του Τζο Μπάιντεν εξέδωσε ειδική ανακοίνωση για της ελληνοαμερικανικές σχέσεις στην οποία περιέχονταν οι εξής υποσχέσεις:

-«Ο Τζο Μπάιντεν θα συνεργαστεί με τη στενή σύμμαχό μας στην Ελλάδα για να προωθηθεί η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

-Σε αντίθεση με τον πρόεδρο Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν θα αντιδράσει στην τουρκική συμπεριφορά που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο ή τις συμμαχικές δεσμεύσεις της στο ΝΑΤΟ, όπως οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

-Ο Τζο Μπάιντεν θα εργαστεί μέσω της διπλωματίας για να δώσει λύση στο Κυπριακό.

-Ο Τζο Μπάιντεν θα συνεχίσει να είναι μια ισχυρή φωνή για τη θρησκευτική ελευθερία παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.»

Οι θέσεις του Μπάιντεν φαίνονται σαφώς πιο φιλικές στην ελληνική διπλωματία.

Βεβαίως, μεταξύ προεκλογικών υποσχέσεων και κυβερνητικής πρακτικής υπάρχει πάντα μεγάλη απόσταση.

Αυτό που μπορούμε να εικάσουμε με σχετικά μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας είναι ότι ο Μπάιντεν θα είναι πιο παρεμβατικός στην ευρύτερη περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης