ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Οδηγείτε σε πτώχευση τη μεσαία τάξη

Γιώργος Ζάχος / ΙΝΤΙΜΕ

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση για την πρόταση μομφής στον Χρήστο Σταϊκούρα.

Δείτε την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του απατώντας στις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας για το χρόνο κατάθεση της πρότασης μομφή στον Χρήστο Σταϊκούρα. Συγκεκριμένα, είπε:

«Πως είναι δυνατόν τη στιγμή τα κρούσματα και οι νεκροί από τη πανδημία αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.Τη στιγμή που η αδυναμία σας να στηρίξετε νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση της ανεργίας, μείωση εισοδημάτων και χιλιάδες λουκέτα. Τη στιγμή που βιώνουμε τη χειρότερη φάση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Εσείς να μην έχετε άλλο νταλκά, από το πως θα πτωχεύουν οι Έλληνες και πως θα παίρνουν τη πρώτη κατοικία των πτωχευμένων νοικοκυριών οι τράπεζες. Και μόνο για αυτό το λόγο αξίζει η πρόταση μομφής.»

12 μίλια στην Κρήτη

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια εκτενή αναφορά στα ελληνοτουρκικά, με έμφαση στο Oruc Reis. Ο κ. Τσιπρας υποστήριξε ότι:

« Επί 40 μέρες το Όρουτς Ρέις παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Και μια μας λέγατε κ. Μητοστάκη ότι δε κάνουν έρευνες γιατί τους παρασέρνει ο καιρός. Την άλλη μας λέγατε ότι δε κάνουν έρευνες γιατί κάνουν θόρυβο τα παρακείμενα Τουρκικά πολεμικά πλοία. Τη Τρίτη απολύσατε τον Σύμβουλο ασφαλείας σας που είπε την αλήθεια. Και κάθε εβδομάδα έχουμε και μια παράνομη NAVTEX. Και φτάσαμε στο σημείο Τουρκικά πολεμικά πλοία να παραβιάζουν το όριο των 12 μιλίων σε ελληνικά νησιά. Είστε περήφανοι με όλο αυτό που συμβαίνει. Είστε άνετοι;»

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεσης εναντίον του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τη δήλωσή του ότι τα 12 μίλια είναι εθνικισμός. Ζήτησε δε από τον πρωθυπουργό να αδειάσει τον υπουργό του.

Κλείνοντας την αναφορά του στα ελληνοτουρκικά, υπογράμμισε:

«Δε σας προτρέπουμε λοιπόν στο δρόμο της επιχειρησιακής έντασης. Αλλά σας ζητάμε να εγκαταλείψετε το δρόμο της διπλωματικής αδράνειας. Της παθητικότητας. Σας ζητάμε να ασκήστε τώρα το κυριαρχικό μας δικαίωμα για 12 μίλια στη Κρήτη. Και ανάλογα με τις εξελίξεις, Νότια της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και του Καστελόριζου.Διότι ο μόνος τρόπος να προασπίσεις ένα κυριαρχικό σου δικαίωμα που ντε φάκτο αμφισβητείται, είναι να το ασκήσεις και να το υπερασπιστείς.»

Προστασία Πρώτης Κατοικίας

Μπαίνοντας σε αυτό καθαυτό το θέμα του νέου Πτωχευτικού Δικαίου, ο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στην κριτική της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι:

«Για να τελειώνει λοιπόν το παραμύθι : Ο ΣΎΡΙΖΑ δεν κατάργησε ποτέ το νόμο Κατσέλη. Η αλήθεια είναι ότι τον αναπλήρωσε για μία ορισμένη περίοδο, ενόψει και του φόρτου που είχε προκληθεί στα δικαστήρια, με τις διατάξεις του ν. Φλαμπουράρη, προκειμένου να επιταχυνθεί η αντιμετώπιση του προβλήματος και να εξασφαλισθεί, όχι να αρθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε ποτέ τους Έλληνες πολίτες, χωρίς προστασία της κύριας κατοικίας.»

Το ιδιωτικό χρέος

Ο κ. Τσίπρας απάντησε στην κατηγορία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διόγκωσε το ιδιωτικό χρέος, λέγοντας ότι: «Δε ντρέπεστε λιγάκι να τα λέτε αυτά ;Σε ποιους τα λέτε ; Που μας αφήσατε άδεια ταμεία και μια χώρα χρεοκοπημένη στα μνημόνια και σας αφήσαμε 37 δις, ρυθμισμένο το δημόσιο χρέος και 11 συνεχόμενα τρίμηνα με ανάπτυξη ;

Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για το ιδιωτικό χρέος ; Που επί των ημερών μας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες μειώθηκαν κατά 22 δισ. Που για χρόνια φουσκώνατε το ιδιωτικό χρέος και μέσα σε 4 χρόνια εμείς το μειώσαμε 22 δισ.;»

Πλειστηριασμοί

Σε ό,τι αφορά το αν έγιναν πλειστηριασμοί επί ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε:

«Μα φυσικά έγιναν πλειστηριασμοί, αλλά έγιναν γι’ αυτούς που αφού φέσωσαν τις επιχειρήσεις τους, ζούσαν ζωή πλουσιοπάροχη.

Με τα λεφτά στο εξωτερικό και με τις βίλες, τα κότερα, τα σκάφη άθικτα στο εσωτερικό. Έγιναν πλειστηριασμοί γι’ αυτούς που χρωστούσαν εκατομμύρια και δεν τους άγγιζε κανείς.

Η πρώτη κατοικία ήταν επί των ημερών μας θεσμικά και νομικά πάντοτε κατοχυρωμένη.»

Πτώχευση ιδιωτών

Ο κ. Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική σε συγκεκριμένα σημεία του Πτωχευτικού Κώδικα. Συγκεκριμένα:

«Καθιερώνεται για πρώτη φορά στο νομικό μας σύστημα η πτώχευση και των ιδιωτών. Όχι μόνο οι επιχειρήσεις και οι έμποροι.Πλέον πτωχεύουν όλοι. Ένα νοικοκυριό πτωχεύει όπως μια επιχείρηση, κι ένας μισθωτός όπως ένας έμπορος. Και τι θα χάσει όποιος πτωχεύει; Όλα θα τα χάσει. Ό,τι έχει στο όνομα του.»

Προσέθεσε πως: «Ό,τι υπερβαίνει τα 611 ευρώ, από το πιθανό εισόδημα μετά την κήρυξη της πτώχευσης, θα υποχρεώνετε τους πολίτες να το δίνουν.»

Είπε ακόμα ότι: «Με τον μέχρι σήμερα ισχύοντα νόμο οι συμβάσεις εργασίας συνεχίζουν να είναι σε ισχύ ακόμη και μετά την πτώχευση της επιχείρησης και έτσι οι εργαζόμενοι έχουν την ευκαιρία να βγάλουν μερικά μεροκάματα ακόμη.

Με το νομοσχέδιο σας οι συμβάσεις εργασίας λύνονται αυτόματα και χωρίς αποζημίωση με την κήρυξη της πτώχευσης.»

Τα ευεργετικά μέτρα

Σε ό,τι αφορά τα ευεργετικά μέτρα του Πτωχευτικού Δικαίου, υποστήριξε ότι:

«Μα όποιος βγάζει μέχρι 7000 το χρόνο θα χάνει κι αυτός την ιδιοκτησία του και ό,τι περιουσία έχει, απλά θα γίνεται ενοικιαστής στο ίδιο του το σπίτι. Και αν μετά από 12 χρόνια θα μπορούσε να ξαναγοράσει το σπίτι του, τα μισθώματα που θα έχει καταβάλει δε θα υπολογίζονται. Ακόμη και αν εν μέσω της δωδεκαετίας κάποιος βρει τα χρήματα, δε θα μπορεί να αγοράσει το σπίτι του αν δε δώσει και τα μισθώματα όλης της δωδεκαετίας, επιπλέον.»

Εκτίμησε ότι:

«Έχω την αίσθηση ότι τέτοιου είδους σκανδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο υπερ των τραπεζών και εις βάρος της κοινωνίας, δεν είχε υπάρξει ποτέ στη χώρα μας.»

Επίθεση στις τράπεζες

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση και στις τράπεζες:

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, είτε μέσω της αύξησης καταθέσεων, είτε μέσω της άντλησης από το Ευρωσύστημα, τη διατραπεζική αγορά και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, έχει αυξηθεί μέσα στο 2020 κατά 56 δις.

Από τα 56 δις ξέρετε πόσα πήγαν σε δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά; Μόλις τα 10. Και ακούστε τώρα. Από αυτά τα 10, τα μισά, 5 ολόκληρα δισεκατομύρια, ξέρετε που έχουν κατευθυνθεί; Σε πέντε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική αγορά.»

Στρατηγικοί κακοπληρωτές

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι με την ασυλία της κυβέρνησης δημιουργείται μια νέα γενιά στρατηγικών κακοπληρωτών:

«Την ίδια στιγμή όμως που για σας αυτοί θα είναι οι νέοι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι πραγματικά στρατηγικοί κακοπληρωτές όχι μόνο δεν ιδρώνουν αλλά πίνουν για άλλη μια φορά εις υγείαν των κορόιδων.

Και αναφέρομαι σε μεγαλοσχήμονες επιχειρηματίες, που πτωχεύουν τις επιχειρήσεις τους αλλά οι ίδιοι ζούνε προκλητική ζωή και βλέπουν τα δάνειά τους να κουρεύονται το ίδιο προκλητικά, από τις τράπεζες. Είτε είναι ιδιοκτήτες καζίνο είτε είναι γνωστές εφοπλιστικές οικογένειες που δεν έχουν από τις ελληνικές τράπεζες την ίδια μεταχείριση στα δάνειά τους, σε σύγκριση με τους πολλούς ανώνυμούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που εσείς τώρα θα οδηγείτε μαζικά στη πτώχευση. Μόνο η Τράπεζα Πειραιώς, προέβη σε κούρεμα σχεδόν μισού δις σε γνωστούς Έλληνες εφοπλιστές.

Ένας πήρε δάνειο 130 εκατομμύρια δολάρια και κατέληξε να πληρώνει 11. Άλλος με 72 εκατομμύρια δάνειο, πλήρωσε μόνο 10,5.

Τρίτος με 42 εκατομμύρια δάνειο, πληρώνει μόνο τα 7,2. Τέταρτος με 200 εκατομμύρια αρχική οφειλή, κατέληξε να πληρώνει μόνο 35.»

Είπε ακόμα ότι:

«Ο μεγαλύτερος στρατηγικός κακοπληρωτής στη χώρα είναι το ίδιο το κόμμα σας κύριε Μητσοτάκη αλλά και εσείς προσωπικά.Και σας ρωτάω: Πως μπορεί να αισθάνεστε όταν το κόμμα σας έχει πάνω από 300 εκ δανεικά και αγύριστα και την ίδια στιγμή ετοιμάζεστε να πτωχεύετε νοικοκυριά και φυσικά πρόσωπα και να ρευστοποιείτε τη πρώτη τους κατοικία για χρέη λίγων χιλιάδων ευρώ.»

Πτωχεύετε τη μεσαία τάξη

Στο επίλογο της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί στην πτώχευση τη μεσαία τάξη:

«Έχουμε λοιπόν ευθύνη να αντισταθούμε. Στην αδικία. Στη διάλυση της κοινωνικής συνοχής. Στην επιχειρούμενη αναδιανομή προς τους ισχυρούς. Στην αναδιάρθρωση της αγοράς και στη διάλυση της μεσαίας τάξης.

Αυτή άλλωστε ήταν και η μεγαλύτερή σας απάτη.Η μεσαία τάξη που στο όνομα της στήριξής της εκλεγήκατε και έρχεστε τώρα να πτωχεύσετε.»

Υπογράμμισε δε ότι:

«Δεσμευόμαστε στον ελληνικό λαό: Ο πρώτος νόμος που θα καταργηθεί μόλις επανέλθουμε στη διακυβέρνηση του τόπου, θα είναι αυτός. Το πρώτο που θα κάνουμε τη δεύτερη φορά, θα είναι να πάρουμε τα κλειδιά της οικονομίας από το παρασιτικό κεφάλαιο.

Με Συστημική τράπεζα υπό Δημόσιο μανατζμεντ. Με αξιοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Με παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και όχι στην ελιτ. Με προστασία της λαϊκής κατοικίας αλλά και με μια στεγαστική πολιτική που βάζει ως προτεραιότητα το δικαίωμα κάθε πολίτη στη στέγη, ως ανθρώπινο δικαίωμα. Με διεύρυνση και επέκταση του επιδόματος στέγης, που εμείς θεσπίσαμε, σε νέους και ευάλωτα νοικοκυριά. Με κούρεμα χρεών όχι για τους εφοπλιστές αλλά για τους ευάλωτους και τους μικρομεσαίους. Όπως κάναμε ήδη για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία.»

Και κατέληξε ως εξής:

«Γιατί η δεύτερη φορά θα έρθει, όσο και να σας στηρίζει η ελιτ που ευνοείτε με τη παντοδυναμία του χρήματος και των μέσων. Και η δεύτερη φορά να το ξέρετε, θα είναι αλλιώς. Όχι για εμάς, ούτε για εσάς. Για τον ελληνικό λαό.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης