ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με στόχο τη συναίνεση

Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη

Στο τραπέζι για οκτώ που έχει διαμορφωθεί στο 19 της Ηρώδου του Αττικού θα αναζητηθεί σήμερα η εθνική συναίνεση για το προσφυγικό.

Επιμέρους διαφορές ως προς την διαχείριση της κρίσης υπάρχουν μεταξύ των κομμάτων, ωστόσο κοινό τόπο αποτελεί η διαπίστωση πως πρέπει να διαμορφωθεί ενιαίο μέτωπο στο συμβούλιο κορυφής υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Βασικοί άξονες και βέτο

Η κυβέρνηση επισημαίνει προς δεν θα προσέλθει στο Συμβουλίο Κορυφής υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο με προειλημμένες αποφάσεις και τονίζει πως ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει στους πολιτικούς αρχηγούς τους βασικούς άξονες των θέσεών του που είναι:

1. Η δέσμευση για δίκαιη και αναλογική κατανομή των βαρών.

2. H επιτάχυνση της μετεγκατάστασης των προσφύγων.

3. H εφαρμογή μηχανισμού επανεγκατάστασης από Τουρκία.

4. O αποκλεισμός των μονομερών ενεργειών.

5.H δέσμευση για ανθρωπιστική βοήθεια στην χώρα μας. Μάλιστα η κυβέρνηση έχει αιτηθεί στην Κομισιόν την χορήγηση ύψους 480 εκατομμυρίων ευρώ με τις αναλυτικές ανάγκες σε τεχνική βοήθεια και υλικά.

6. Επίσης, θα προτείνει να ζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής η άμεση έναρξη των περιπολιών του ΝΑΤΟ στα τουρκικά παράλια και επιπλέον να υπάρξει ρητή δέσμευση της Συνόδου πως σε περίπτωση που εκδηλωθούν μονομερείς ενέργειες η Ελλάδα θα διατηρήσει σε ισχύ επιφυλάξεις για την επιβολή βέτο. Κάτι τέτοιο συνδέεται σύμφωνα με την κυβέρνηση με το θέμα των ανοιχτών συνόρων.

Πολιτικό συμβούλιο για το προσφυγικό

Η κυβέρνηση προχώρησε χθες στην συγκρότηση ενός συντονιστικού κυβερνητικού οργάνου για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ορίζοντας επικεφαλής της πολιτικής ομάδας τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Δημήτρη Βίτσα. Στο πολιτικό συμβούλιο για το προσφυγικό, που ουσιαστικά συνιστά ένα μίνι υπουργικό, ενεργοποιούνται συνολικά επτά υπουργεία. Εκτός από το Άμυνας, τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας, Εσωτερικών και Μεταφορών.

Συγχρόνως συγκροτείται κι ένας πιο στενός πολιτικός πυρήνας στον οποίο θα συμμετέχουν μόνο οι Δημήτρης Βίτσας, Γιάννης Μουζάλας, Νίκος Τόσκας και Θοδωρής Δρίτσας, ενώ η ομάδα αποκτά και εκπρόσωπο Τύπου τον Γιώργο Κυρίτση για καθημερινή πρωινή ενημέρωση στους αρμόδιους συντάκτες.

Το προσφυγικό στην ατζέντα

Η κυβέρνηση, αν εξαιρέσει κανείς τις αποφάσεις που ελήφθησαν γύρω από το ποδόσφαιρο, ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με το προσφυγικό. Από νωρίς με την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τουσκ στο Μαξίμου και αργότερα με την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου για το προσφυγικό μέχρι αργά το απόγευμα, όταν έγιναν οι ανακοινώσεις για την δημιουργία του πολιτικού οργάνου συντονισμού της κρίσης στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Να σημειωθεί πως για τους μετανάστες και όχι τους πρόσφυγες θα λειτουργούν και τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας, κάτι που αποτελεί άλλωστε και ένα από τα αιτήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το Μαξίμου ήταν σχετικά ικανοποιημένο χθες από το γεγονός πως οι δηλώσεις που έκανε ο Ντόναλντ Τουσκ ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτικές για την Ελλάδα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που βρίσκεται σήμερα στην Τουρκία είπε αφενός πως η προοπτική του να φύγει η Ελλάδα από την Σένγκεν δεν θα δώσει καμία λύση στην κρίση και αφετέρου διαβεβαίωσε πως η ΕΕ δεν θα εγκαταλείψει την χώρα μας «ούτε θα την αφήσει μόνη της». Συγχρόνως ο κ. Τουσκ απηύθυνε έκκληση στους μετανάστες να μην έρχονται στην Ελλάδα παρασυρόμενοι από διακινητές, διότι ουσιαστικά θα πετάξουν τα χρήματά τους αφού η χώρα δεν θα είναι πλέον transit.

Στη Σμύρνη

Τελικώς, το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας-Τουρκίας θα γίνει την Τρίτη στην Σμύρνη μετά τις απειλές της κυβέρνησης προς τους Τούρκους ότι προτίθεται ακόμη και να το ακυρώσει. Μεσολάβησε χθες τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Νταβούτογλου, στην διάρκεια της οποίας ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να είπε στον ομόλογό του ότι δεν έχει κάποιο νόημα η συνάντηση της Σμύρνης, αφού δεν τηρούνται οι συμφωνίες. Ο Νταβούτογλου από την πλευρά του, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, διαβεβαίωσε ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν και ότι στην Σύνοδο της Δευτέρας θα υπάρξει λύση. Ως εκ τούτου, το ραντεβού της Σμύρνης κλείστηκε και ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται την Τρίτη εκεί μαζί με 11 υπουργούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης